arrow_drop_up arrow_drop_down

Wat Mr. Frank Visser je leert over garantie op een tweedehands auto

Heb je afgelopen maandag Mr. Frank Visser doet uitspraak gezien? Een typisch verhaal waar wij regelmatig mee te maken krijgen hier bij Mijn Autocoach. Mr. Frank Visser laat 2 belangrijke dingen zien tijdens de uitspraak. Maar eerst even het verhaal (in het kort).

Het verhaal

Mevrouw Mora heeft een nieuwe auto nodig en koopt een tweedehands Peugeot bij autohandel Treur. Ze hoopt hier jaren plezier van te hebben maar dat lukt niet helemaal.

De airco werkt niet naar behoren. Hij wordt of warm, of koud. Geen middenweg. Dit is al vanaf het begin. Dan gaat er in het eerste jaar ook nog een sensor kapot, de automaatbak moet gerepareerd worden en de auto trilt boven de 100 km/h.

Resultaat: 5.000 euro schade. En als het aan mevrouw Mora ligt, moet dat allemaal vergoed worden door autohandel Treur.

De uitspraak

En dan de uitspraak van Mr. Frank Visser. Mevrouw Mora wordt deels in haar gelijk gesteld. De kosten om de airco werkend te krijgen, moeten vergoed worden door autohandel Treur. Het probleem was immers al aan de orde op het moment dat de auto gekocht werd (er is sprake van non-conformiteit).

Voor de kosten aan de versnellingsbak en de kapotte sensor kreeg mevrouw Mora echter geen cent vergoed. Deze gebreken zijn namelijk pas achteraf ontstaan na 40.000 kilometer gereden te hebben. Dat valt autohandel Treur niet aan te rekenen.

Mr Frank Visser maakt een proefrit in de auto van mevrouw Mora

 

Wat je hiervan kunt leren

Deze uitspraak maakt twee punten heel duidelijk. Laten we ze even doornemen.

1. Ook zonder garantie heb je garantie

Mevrouw Mora had enkel een garantieverzekering op de motor en versnellingsbak. Toch moet autohandel Treur opdraaien voor de reparatiekosten van de airco.

Als je iets verkoopt, moet je namelijk een degelijk product afleveren. Je hebt recht op een goed product. Dit werkt bij alle producten zo. Niet alleen bij auto’s.

2. Onderdelen slijten

Ja, logisch natuurlijk. Maar veel mensen hebben simpelweg verkeerde verwachtingen van een auto. Ze denken dat ze jarenlang met een auto moeten kunnen rijden, zonder dat er iets kapot gaat.

Echter, een auto bestaat uit duizenden onderdelen. Het overgrote deel hiervan is onderhevig aan slijtage. Het is natuurlijk vervelend als je een dure reparatie voor je kiezen krijgt. Maar dat is het risico van autorijden.

Risico’s kun je minimaliseren

En daar komt het uiteindelijk op neer. De kans op problemen verkleinen. Hoe doe je dat dan? Bijvoorbeeld door te zoeken naar veel voorkomende problemen van de auto die je op het oog hebt.

Renault Twingo op de brug tijdens aankoopkeuring

Er wordt weleens gezegd dat slechte auto’s niet meer gemaakt worden. Echter, dat is nu. Daar heb je niet zoveel aan als je een auto koopt van 10-15 jaar oud.

En ook nu heb je nog steeds slechte auto’s. Het gaat dan echter om een bepaald motorblok, een specifieke automaatbak of het cabriodak van een specifiek model.

Met onze gratis kentekencheck adviseren wij je ook over dit soort punten.

Auto op het oog?

Sta jij op het punt om een auto aan te schaffen? Of ben je ondernemer en zit je met een vraag? Stel 'm hieronder en wij helpen je verder. Gratis & vrijblijvend. Koekje erbij?