Wat is jouw auto waard?

Het internet staat vol met tools om de waarde van je auto te berekenen. De meeste tools gaan echter uit van een zeer globale schatting. Een schattig waar je eigenlijk niets mee kunt. Gelukkig kan het ook anders!

Vraag de volgende waardes op:

  • Advies aankoopprijs
  • Dagwaarde
  • Advies verkoopprijs
  • Inruilwaarde
  • Handelswaarde

Gedetailleerde berekening van de dagwaarde van je auto!

Echt een gedegen advies krijgen over de dagwaarde aan de hand van bovengenoemde punten? Dat kan met onze partner AutoVerleden. Tegen een kleine vergoeding ontvang je een zeer uitgebreid rapport over de auto die je op het oog hebt. Je kunt de volgende gegevens opvragen:

Schadeverleden natrekken

Alle schades die gemeld/gerepareerd worden via de verzekeraar/merkdealer, worden geregistreerd. Het rapport Schadeverleden geeft aan hoe ernstig de geleden schade was. Wanneer beschikbaar, wordt ook vermeld wat de kosten waren voor de reparatie. Mocht je de auto toch willen aanschaffen, dan geeft deze informatie je de gelegenheid om te controleren of de reparatie vakkundig is uitgevoerd.

Opvragen >

Kilometerstand NAP-check

De kilometerstand wordt op verschillende momenten geregistreerd. Onder andere bij elke APK-keuring en bij elke reparatie vanaf € 150,-. Bij elke nieuwe registratie moet de kilometerstand hoger zijn dan de vorige keer. Alleen dan krijgt de kilometerstand de status Logisch. Is de kilometerstand Onlogisch, dan is de kans op fraude groot.

Opvragen >

Gedetailleerde waarde-indicatie

De dagwaarde van de auto wordt voor verschillende situaties berekend. Bijvoorbeeld bij de verkoop aan een particulier, aan een handelaar en inruil op een nieuwe auto. Mochten één van de andere onderdelen in het rapport negatief uitpakken, dan zal ook de waarde-indicatie lager uitvallen.

Opvragen >

Vorige eigenaren

Je krijgt exact te zien hoeveel vorige eigenaren de auto heeft gehad en hoe lang elke eigenaar (zowel zakelijk als privé) de auto in zijn of haar bezit heeft gehad. Vaak is hieraan af te leiden wat de kwaliteit van de auto is. Heeft de auto in 1 jaar tijd 3 eigenaren gehad? Dan is de kans groot dat de auto een serieus mankement heeft.

Opvragen >

Andere waardevolle informatie uit de rapporten

Naast bovengenoemde punten, beschikken de rapporten van AutoVerleden ook over de volgende waardevolle tips:

Het aantal dagen dat de auto te koop staat en hoe dit zich verhoudt tot andere vergelijkbare auto’s.

Of de auto gebruikt is als taxi. Taxi’s worden intensief gebruikt en worden in de meeste gevallen verkocht wanneer er dure reparaties aan zitten te komen.

Of de APK nog geldig is en voor hoe lang.

Neem je al deze rapporten af, dan betaal je hiervoor slechts € 19,95 (afzonderlijk kan ook). Daarmee ontvang je een zeer compleet en uitgebreid rapport over de daadwerkelijke waarde van jouw auto. Je betaalt dus nog geen twee tientjes voor een hoop waardevolle informatie over een nog veel grotere aankoop; de auto zelf.


Laat je de auto vervolgens door ons inspecteren? Dan ontvang je tot 10 euro korting op onze aankoopkeuring! Zo weet je zeker dat je een goede auto koopt voor de juiste prijs.

Welke factoren hebben invloed op de waarde van jouw auto?

De waarde van een auto is afhankelijk van een aantal factoren. De twee voornaamste factoren zijn de leeftijd en de kilometerstand van de auto. Dat is ook de reden waarom er zoveel kilometerstanden worden teruggedraaid. Een makkelijke manier om extra geld te verdienen aan een auto.

Kilometerstand en leeftijd

Het is echter niet zo dat een lagere kilometerstand altijd beter is dan een hoge. Een auto wordt met kleine stadsritjes zwaarder belast dan bij lange stukken snelweg. Een auto met een hogere kilometerstand kan dus in een betere staat verkeren.


Een auto slijt. Niet alleen door gebruik, maar ook puur door leeftijd. Daarom speelt de leeftijd van een auto een belangrijke rol in de waarde. Hieronder behandelen we nog enkele factoren die van invloed zijn op de dagwaarde.

Kilometerstand & bouwjaar: zo lees je deze gegevens op de juiste manier

Schadeverleden, onderhoud en huidige staat

De staat van de auto is een logische factor natuurlijk. Zaken als krassen en deukjes hebben een negatieve invloed op de waarde van de auto. Dit zijn typische gebruikssporen. Maar ook het onderhoud speelt een belangrijke rol. 


Zijn mankementen op de juiste manier hersteld? Heeft de auto de onderhoudsbeurten (op tijd) gehad? Hoe lang is de APK nog geldig? Natuurlijk zijn er ook een hoop onderdelen die slijten door gebruik. Hoe goed een auto ook onderhouden is, er zijn altijd onderdelen die slijten of kapotgaan. Denk bijvoorbeeld aan zaken als remmen, banden, distributieriem, koppeling en uitlaat.


Maar niet alleen de huidige staat is van invloed. Ook het schadeverleden is een belangrijke factor. Voornamelijk bij geïmporteerde auto’s.

In Nederland wordt elke auto belast met bpm. De belasting voor personenauto’s en motorrijtuigen. Landen als België en Duitsland kennen geen bpm. Dat is ook de voornaamste reden waarom auto’s in België en Duitsland zoveel goedkoper zijn dan in Nederland. Het importeren van een auto is daarom erg interessant.

Helaas zitten daar ook veel schadeauto’s tussen. De bpm die nog betaald moet worden bij import, wordt bepaald aan de hand van de huidige waarde. Hoe meer schade een auto heeft, hoe goedkoper het is om deze in te voeren. Vervolgens wordt de auto in Nederland hersteld en verkocht.

De vraag is echter op welke manier de auto hersteld is. Dit is niet altijd te achterhalen. Het komt voor dat een auto er aan de buitenkant keurig uitziet, maar onderhuids niet (goed) hersteld is. Dit kan voor onverwachte kosten zorgen.

Het bedrag wat aan bpm betaald is, is via een kentekencheck te achterhalen. Daaraan is vaak al te zien of het om een schadeauto gaat of niet. Wanneer je de auto weer gaat inruilen, zal de mogelijke koper deze informatie opvragen en het lage bpm-bedrag zien. Dit heeft een direct gevolg voor de inruilwaarde. Het geeft nu eenmaal minder zekerheid over de kwaliteit van de auto.

Onze autocoaches controleren de auto’s tijdens de aankoopkeuring met een lakdiktemeter. Hiermee kan de coach precies zien welke panelen overgespoten zijn.

Seizoen

Zodra het lekker weer wordt, gaan de prijzen voor cabrio’s omhoog. Simpelweg omdat dan de meeste mensen op zoek gaan naar een open auto. Een cabrio kun je dus het beste kopen in de winter. Ondanks de kou moet je uiteraard wel de werking van de kap testen. Test ook of de kap waterdicht is met behulp van een tuinslang of wasstraat.

Type auto

En dan bedoelen we voornamelijk het verschil tussen kleine en grote auto’s. De afgelopen jaren denken mensen twee keer na voordat ze geld uitgeven. Simpelweg omdat veel mensen nu eenmaal minder te besteden hebben.


Daardoor zijn kleine auto’s enorm in populariteit gestegen. Een kleine auto is goedkoper in aanschaf, wegenbelasting, verzekering en verbruik. Zware en onzuinige auto’s zijn daardoor juist weer in populariteit afgenomen. Het gevolg hiervan is dat kleine auto’s minder afschrijven, en bij verkoop nog relatief veel geld opleveren.

Uitrustingsniveau

Hoe luxer de auto is uitgerust, hoe hoger de waarde. Een auto met zaken als automaat, cruise control, automatische airco en een panoramadak is meer waard dan een vergelijkbare auto zonder deze opties. Echter, opties schrijven sneller af dan de rest van de auto. Dus hoe ouder de auto is, hoe minder invloed de uitrusting heeft op de waarde.