arrow_drop_up arrow_drop_down
Hoeveel is mijn auto waard?

Hoeveel is mijn auto waard?

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe (tweedehands) auto, ben je natuurlijk benieuwd naar de waarde van jouw auto. Wellicht dat dit de prijs van de nieuwe auto laag kan houden. Wat is een auto waard? Eenvoudige vraag, maar niet even eenvoudig te beantwoorden. Toch proberen we in dit blog, aan de hand van een aantal zaken, een antwoord te vinden op de vraag: hoeveel is mijn auto waard?

Wat is de inruilwaarde van een auto?

De inruilwaarde van de auto is de waarde die een autobedrijf kan geven voor jouw auto wanneer je besluit je auto in te leveren. Neem je een andere auto af bij hetzelfde autobedrijf dan wordt de inruilwaarde verrekend met de aanschafprijs van de vervangende auto.

Waarin zit de waarde van een auto?

De waarde van een auto wordt bepaald aan de hand van harde feiten. Wat we in de praktijk zien is dat mensen een bepaalde gevoelswaarde hebben bij een auto. Hierdoor wordt de waarde van de auto hoger of lager ingeschat dan werkelijk het geval is. Ook wordt er aan bepaalde ingebouwde accessoires te veel of te weinig waarde toegekend. Ook eventueel

leeftijd waarde auto

Wat bepaalt de inruilwaarde van de auto

De inruilwaarde van de auto wordt bepaald door factoren als:

  • leeftijd
  • merk
  • model
  • kilometerstand
  • staat van de auto
  • geschiedenis m.b.t. schade

Leeftijd

De leeftijd van een auto is een belangrijke factor voor de waardebepaling. Hoe ouder de auto, hoe lager de waarde, al geldt dit niet altijd voor bijvoorbeeld bepaalde klassieke, speciale of unieke auto's. Het is ook sterk afhankelijk van het merk. Een nieuwe auto verliest in het eerste jaar al 20 tot 30% van zijn nieuwwaarde en daarna elk jaar minstens 10%. Dit kan je een indicatie geven van de huidige waarde van jouw auto.

Vraag en aanbod

Een auto waar geen vraag naar is zal minder waard zijn. Het is de normale marktwerking die, naast de leeftijd, een hele grote rol speelt. Heb je een auto waar veel vraag naar is, maar bijna niet te koop staat, dan kun je de prijs hoger inschatten. Is het aanbod van deze auto's juist groot, dan zal de prijs lager uitvallen.

Tweedehands auto aankoopgids

Onafhankelijke dagwaarde bepalen

De dagwaarde is de algemene waarde van een auto in de tweedehands markt en wordt mede bepaald door het bovenstaande. Er wordt ook gekeken naar merk, model en type, de kilometerstand, accessoires en de staat van het onderhoud. Via de site van het RDW kun je eenvoudig de dagwaarde van een auto opvragen.

Hiervoor zijn op het internet voldoende rekenmodellen te vinden, waar je op kenteken kunt zoeken. Voor sommigen moet je klein bedrag betalen, maar krijg je vaak ook meer informatie over de auto.

Dat kan op deze websites:

Let wel: wanneer je online de waarde van de auto opvraagt is het van belang dat je in je achterhoofd houdt dat dit een indicatie is. Hier wordt enkel gekeken naar standaard statistieken als de kilometerstand, het type auto en de leeftijd. Factoren als een schadeverleden zijn via internet niet meetbaar te maken.

Inruilwaarde bij autobedrijf

Een inruilwaarde is alleen aan de orde wanneer jij bij een autobedrijf een andere auto koopt en jouw auto daarop inruilt. Je krijgt in feite korting op de prijs van de nieuwe (tweedehands) auto. De inruilwaarde is een mistig gebied waar alleen het autobedrijf dat jouw auto inneemt goed zicht op heeft.

Elk bedrijf hanteert zijn eigen rekenregels om de waarde te berekenen. De waarde zal echter meestal onder de dagwaarde liggen. Dit komt omdat het autobedrijf de auto weer wil verkopen voor een marktconforme prijs. Hierbij zal het autobedrijf een afweging maken tussen de in te ruilen auto en de waarde van de te verkopen auto.

Op de site van autoweek.nl kun je het verschil opvragen van de inkoop- en verkoopprijs van jouw auto.

tools voor waarde auto

Wat kunnen wij voor je doen?

Mijn Autocoach kan veel voor je betekenen.

Wij weten wat jouw auto waard is, wanneer we genoeg informatie over de auto hebben. Daarnaast kunnen we je helpen bij het vinden van de juiste tweedehands auto, gaan mee op afspraak, maken samen een proefrit, voeren een technische inspectie uit en onderhandelen over de prijs. Zo krijg je altijd de beste prijs voor jouw oude en betaal je een goede prijs voor de nieuwe tweedehands auto.

Zie ook: werkwijze Mijn Autocoach

Contact

Wij hopen dat je ontzettend veel hebt gehad aan dit blog. We delen onze kennis met jou om te voorkomen dat je foute keuzes maakt. Laat gerust een reactie achter onder dit blog. Uiteraard mag je ons ook e-mailen of bellen via 085-7730225.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Mijn Autocoach vind je waardevolle blogs die je verder helpen. Heb je deze blogs al gelezen:

Auto op het oog?

Sta jij op het punt om een auto aan te schaffen? Of ben je ondernemer en zit je met een vraag? Stel 'm hieronder en wij helpen je verder. Gratis & vrijblijvend. Koekje erbij?