arrow_drop_up arrow_drop_down
Verborgen gebreken van een tweedehands auto

Verborgen gebreken van een tweedehands auto

De nachtmerrie van iedere autobezitter; het blijkt dat je een tweedehands auto hebt gekocht met een of meerdere verborgen gebreken. Wat moet je doen? Kun je wat doen? Had je het gebrek niet moeten zien? Vragen waar je een antwoord op wilt hebben. En wel zo snel mogelijk van de verkoper zelf! We bespreken wat de mogelijke opties zijn.

Wat is een verborgen gebrek?

Een verborgen gebrek is een gebrek dat zich na de koop openbaart of zichtbaar wordt, zonder dat dit vooraf zichtbaar was. Een verborgen gebrek kan op allerlei zaken betrekking hebben, van huizen tot auto's en tot dieren.

Jij kan dit gebrek als koper vooraf dus niet hebben gezien of ervaren, simpelweg om het feit dat het verborgen was. Daarom heb je ook een onderzoeksplicht bij de koop van een tweedehands auto. De verkoper daarentegen heeft een meldingsplicht en moet een bekend gebrek altijd melden. Een autohandelaar hoeft niet alle gebreken te kennen, maar zou het wel moeten weten. Hij verkoopt jou tenslotte een auto waar jij van uitgaat dat het een goede auto is.

Lees wat je kunt doen in geval van een verborgen gebrek.

Tweedehands auto aankoopgids

Wat zijn voorkomende verborgen gebreken?

Valt elk probleem wat je niet aan hebt zien komen onder verborgen gebreken? Die gedachte klinkt niet raar, maar dat is niet het geval.

Elke auto, en vooral oudere auto's, krijgen in de loop van jaren vaker te maken met defecte of versleten onderdelen. Een accu gaat bijvoorbeeld een paar jaar mee en kan dan problemen geven. Een accu gaat immers niet eeuwig mee. Op den duur is deze vatbaar voor slijtage. Heb je net een nieuwe auto gekocht dan kan het zijn dat de accu vóór de verkoop nog gecontroleerd is. Binnen de garantietermijn zal de verkoper deze ook vervangen. Daarna valt het vervangen van de accu onder normaal onderhoud, en niet onder verborgen gebreken.

koppeling geen verborgen gebreken tweedehands auto

Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de koppelingsplaten. Tijdens de proefrit heb je niets vernomen, maar na een aantal maanden beginnen ze slippen. Dit valt ook onder normale slijtage. Misschien ligt het aan jouw rijstijl dat de platen sneller slijten? Dat is lastig te zeggen. Het is vooraf niet te controleren, zonder dat je dat onderdeel demonteert.

Heb je een goede garantieregeling, dan kunnen deze zaken waarschijnlijk worden opgelost. Maar daarbuiten zijn het in principe normale onderhoudskosten.

Lees voor meer informatie Heb je wettelijke garantie op een tweedehands auto?

Chassis en wielophanging

Een klein scheurtje in het chassis van de auto is tijdens een controle gemakkelijk over het hoofd te zien. Dit scheurtje kan steeds groter worden en een probleem geven. Vooral als dit bij de wielophanging is.

Het is voor een leek soms moeilijk te zien wanneer een scheur is ontstaan. Toch zal een garage of autodealer niet moeilijk moeten doen wanneer het gebrek zich openbaart binnen de garantieperiode.

Carrosserie

verborgen gebreken tweedehands auto roest

Schade aan de carrosserie door roest komt steeds minder vaak voor. Toch kan schade zo verbloemd zijn dat je na aanschaf onverwachts tegen roestplekken aanloopt. Hier geldt dat de verkopende partij dit had moeten weten (schadeverleden) en melden. Zo niet, dan was het echt een verborgen gebrek. De meeste verkopers zullen je dan ook tegemoetkomen tijdens de garantieperiode.

Elektrische onderdelen en storingen

De moderne auto zit vol met elektronische apparatuur en een centrale computer regelt vrijwel alles in een auto. Deze apparatuur en de vele bijbehorende sensoren kunnen gebreken of fouten vertonen. Fouten en storingen worden meestal opgeslagen in het geheugen van de centrale computer.

Een storingsmelding kan de garage soms resetten zonder dat ze het probleem oplossen. Het probleem zal op een gegeven moment weer een storingsmelding geven. Het is de vraag voor jou als leek: bestond de storing al of is deze nieuw?

Jij kunt dat zelf niet controleren. Het is aan verkoper om de auto hierop te controleren. De verkoper zal het probleem achter een aanwezige storingsmelding moeten oplossen.
Voor jou als koper is het een verborgen gebrek als dit inderdaad het geval is.

Aankoopkeuring

verborgen gebreken tweedehands auto aankoopkeuring Mijn Autocoach

Je hebt als koper een onderzoeksplicht, waarbij je de auto moet controleren op gebreken. Wanneer je hierbij alleen de lak controleert op krasjes, mis je het kapotte achterlicht. Probeer echt alle mogelijke zaken te controleren. Je voorkomt dat je iedere keer voor kleine dingen terug moet naar de garage.

Het is niet raar dat je als leek niet exact kunt beoordelen wat de status van de auto is. Dat is niet gek. Zelfs wanneer je meer verstand hebt van auto's kan het zijn dat je belangrijke dingen mist bij de controle.

Gelukkig hoef je dat niet zelf te doen, want bij een aankoopkeuring van Mijn Autocoach wordt alles wat maar mogelijk is gecontroleerd. Je hoeft daarvoor nergens met de auto heen. Die kan bij de verkoper blijven staan. Wij controleren de auto ter plekke, mits de mogelijkheid aanwezig is.

Zo niet, dan keuren we de auto ergens anders. De verkoper moet instemmen met de aankoopkeuring.

Lees meer over de aankoopkeuring.

Kom je er niet uit?

Heb je nog vragen over mogelijk verborgen gebreken van een auto? Neem dan contact op met ons, stel die vragen en wij geven je kosteloos advies.

Wil je dat wij voor je op zoek gaan naar een geschikte occasion? Dat kan ook. We kunnen zelfs alles voor je regelen, van zoektocht tot onderhandelen over de prijs. We regelen het vaak binnen 1,5 week, soms binnen een dag en soms iets langer, wanneer je hele speciale wensen hebt.

Lees over de mogelijkheden.

Contact

Wij hopen dat je ontzettend veel hebt gehad aan dit blog. We delen onze kennis met jou om te voorkomen dat je foute keuzes maakt. Laat gerust een reactie achter onder dit blog. Uiteraard mag je ons ook e-mailen of bellen via 085-7730225.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Mijn Autocoach vind je waardevolle blogs die je verder helpen. Heb je deze blogs al gelezen:

Auto op het oog?

Sta jij op het punt om een auto aan te schaffen? Of ben je ondernemer en zit je met een vraag? Stel 'm hieronder en wij helpen je verder. Gratis & vrijblijvend. Koekje erbij?