arrow_drop_up arrow_drop_down
Tweedehands sedan kopen

Tweedehands sedan kopen

Wat is een sedan en waar moet je op letten als je een tweedehands sedan wilt kopen? Een tweedehands auto koop je niet zomaar, vaak heb je specifieke wensen als het gaat om merk, model en kleur. Een van de wensen kan zijn dat je een sedan wilt, maar wat is een sedan eigenlijk en waar let je op bij aanschaf?

Wat is een sedan

Een sedan is niets anders dan een benaming voor een bepaalde vorm van een auto. Dan praten we dus over de carrosserie van de auto.  Je hebt hoge en lage auto’s, lange en korte auto’s en kleine en grote auto's.Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze een voor- en achterkant hebben. 

Het is deze voor- en achterkant waar veel verschillen zitten met betrekking tot de vorm van de auto. Natuurlijk zijn er nog veel meer zaken die verschillen, maar ons gaat het hier specifiek om de achterkant van de auto. Zo heeft een stationwagen vaak een meer verticale achterkant met een klep en een hatchback een schuinere achterkant.

Tweedehands auto aankoopgids

Gesloten bagageruimte of kofferbak

Een sedan heeft in tegenstelling tot een station of hatchback, een gesloten bagageruimte; oftewel een kofferbak. 

Dat wil zeggen dat je niet altijd vanuit de kofferbak in het zitgedeelte van de auto kunt komen. Dit kan bij een hatchback wel. Bij veel  sedans kun je wel de achterbank (in delen) neerklappen, zodat je ruimte hebt om grotere spullen mee te nemen. Een sedan heeft dus de typische vorm van een auto zoals je ze vaak nog op verkeersborden ziet. Al zijn de moderne sedans veel minder hoekig en hebben ze meer vloeiende lijnen.

Wat zijn de voordelen van een sedan?

Elke vorm van een auto heeft zijn specifieke voordelen en nadelen. Zo heeft een sedan de volgende voordelen:

  • Gesloten bagageruimte/kofferbak: in de kofferbak kunnen waardevolle spullen uit het zicht en goed beschermd worden opgeborgen. Een ruit inslaan gaat een stuk sneller dan een kofferbak open wrikken met een koevoet, als dat al lukt.
  • Het zitgedeelte warmt in de winter sneller op en in de zomer heeft het openen van de kofferbak geen invloed op de temperatuur in de auto.
  • Geluiden van bijvoorbeeld de banden worden beter geïsoleerd. Dit kan in een hatchback een storende factor kan zijn.
  • Een kofferbak vormt een extra bufferzone bij aanrijdingen.
  • De achterruit van een sedan wordt minder snel vuil dan bijvoorbeeld die van een hatchback.

De nadelen van een sedan

Een sedan heeft eigenlijk maar een groot nadeel en dat is het feit dat er geen grote en/of hoge objecten kunnen worden vervoerd. Daarnaast is een sedan soms een stuk langer dan bijvoorbeeld een hatchback, waardoor parkeren soms een ‘dingetje’ kan zijn.

Tweedehands sedan kopen -

Tweedehands sedan kopen

Koop je een tweedehands auto en wil je specifiek een sedan? Zaak is de voordelen en nadelen van de sedan tegen elkaar af te wegen. Uiteraard speelt uitstraling hierbij een belangrijke rol. Weet je zeker dat je een sedan wilt, dan is het de kunst om een tweedehands sedan te vinden die aan jouw eisen voldoet.

Weet waar je op moet letten bij de aanschaf?

Ga je zelf op pad voor een tweedehands sedan, dan is het handig om te weten waar je op moet letten bij de aanschaf van een tweedehands auto. We hebben een uitgebreid blog voor je geschreven vol handige tips en trucs. 

Lees het blog: tweedehands auto kopen

Wil je toch hulp of advies?

Mijn Autocoach helpt je bij de aanschaf van je tweedehands auto. Ons team van experts zal je behoeden voor een miskoop. Wij kennen de tweedehands automarkt, we kennen de bedrijven, de prijzen en de gebreken. Ofwel, we voorkomen dat je in de standaard valkuilen trapt, die al zo veel mensen geld en frustratie gekost hebben. 

Zie ook: werkwijze Mijn autocoach

Aankoopkeuring

Misschien heb je al een mooie sedan gezien en wil je er wel voor gaan, maar ben je niet helemaal zeker van de technische staat van de auto. Wij kunnen de aankoopkeuring van die auto doen, waarbij we allerlei zaken - van de kilometerstand tot het rijgedrag en de technische staat van de auto - controleren. 

Zie ook: aankoopkeuring tweedehands auto

Andere carrosserietypen verkennen

Wij hebben alle mogelijke carrosserietypen voor je uitgewerkt zodat je de juiste informatie hebt. Naast de sedan kun je kiezen voor:

Contact

Heb je nog vragen? Laat gerust een reactie achter onder dit artikel. Uiteraard mag je ons ook e-mailen of bellen via 085-7730225.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Mijn Autocoach vind je waardevolle blogs die je verder helpen. Heb je deze blogs al gelezen:

Reactie plaatsen
Koekje erbij?