arrow_drop_up arrow_drop_down
Wat is een hatchback?

Wat is een hatchback?

Een hatchback is een type carrosserie voor je auto. Met carrosserie bedoelen we het buitenwerk van de auto. De kans is groot dat je met regelmaat een hatchback ziet zonder dat je weet dat dit type auto deze naam draagt. In dit artikel laten we je zien hoe je de hatchback herkent. Ook ontdek je welke voordelen er zijn als je ervoor kiest om een hatchback te kopen? En welke modellen hatchbacks zijn het meest bekend?

Wat is een hatchback voor soort auto?

Een hatchback, in het autojargon ook wel afgekort als HB, is een soort carrosserie. Onder een hatchback wordt een type auto verstaan waarbij het voorste deel, waar de bestuurder en bijrijder zitten, bereikbaar is via de kofferbak. Anders dan bijvoorbeeld bij een sedan is de kofferbak niet afgesloten van de rest van de auto. 

De achterklep bij de bagageruimte wordt bij hatchbacks beschouwd als een (extra) deur. Daarom hebben hatchbacks altijd drie of vijf deuren. Een van de eerste modellen hatchbacks die gemaakt is, was Citroën Traction Avant uit 1934. Het eerste model hatchback dat massaal verkocht werd was, vanaf beginjaren 1960, de Renault 4. Tot 1992 werden er van dit model auto wereldwijd meer dan acht miljoen verkocht.

Hoe herken je een hatchback?

Hatchbacks herken je aan hun compacte vormgeving en het feit dat ze altijd drie of vijf deuren hebben. Het aantal deuren van een hatchback is dus oneven. Hatchbacks hebben verder vaak een kleine bagageruimte, zeker vergeleken met bijvoorbeeld stationwagens. Ook kun je hatchbacks herkennen, omdat ze vaak een compacte en kleine vormgeving hebben. Wat is een hatchback: definitie en uitleg

Welke voordelen hebben hatchbacks?

Hatchbacks hebben meer voordelen dan veel mensen denken. In de eerste plaats is een groot voordeel van de hatchback het feit dat deze auto's erg praktisch zijn qua ruimtegebruik. De stoelen op de achterbank kunnen namelijk naar voren geklapt worden, zodat er veel extra bagageruimte ontstaat. Ten tweede staan hatchbacks erom bekend dat ze aanzienlijk lichter zijn dan andere soorten auto's, zoals sedans of SUV's.

Wegenbelasting en slijtende onderdelen

Het lichtere gewicht heeft meerdere pluspunten. Zo scheelt dit natuurlijk in de wegenbelasting. Maar ook slijten auto-onderdelen (denk aan de banden) hierdoor minder snel en verbruiken hatchbacks naar verhouding minder brandstof. En dat is natuurlijk gunstig voor je eigen portemonnee en voor het milieu. Het derde pluspunt van hatchbacks is de aanschafprijs. Of je nu voor een nieuwe of een gebruikte hatchback gaat: je betaalt aanzienlijk minder voor een hatchback dan voor een SUV of een ander soort grote wagen. Ten slotte nog een mooi voordeel van hatchbacks: er zijn tal van modellen van dit type carrosserie. Je hebt als consument dus veel keuze als je op zoek bent naar een stijlvolle en voor jou geschikte hatchback.

Enkele veelvoorkomende modellen hatchbacks

Er zijn, zoals gezegd, tal van hatchbacks verkrijgbaar. Dat geldt zeker als je op zoek bent naar een mooie occasion. Een van de meest verkochte hatchbacks is het bekende model Golf van Volkswagen. Populaire hatchbacks zijn verder ook de Peugeot 208 en de Peugeot 308. Verder doen de Seat Leon, Audi A7, BMW 5 en de Toyota Corolla het goed in de verkoopcijfers. Net als de populaire modellen hatchbacks van Mazda 3 of de Citroën C4 Cactus. Hatchback kopen: Tweedehands auto of occasion

Tweedehands hatchback kopen?

In je zoektocht naar een tweedehands auto helpt het wanneer je weet welke type carrosserie je mooi of handig vindt. Dit heeft te maken met jouw persoonlijke smaak qua uitstraling of met een praktisch uitgangspunt wanneer je bijvoorbeeld veel kofferbak ruimte nodig bent. De hatchback is niet het enige type carrosserie. Je kunt ook kiezen voor:

  • Stationwagen
  • MPV (Veelzijdig voertuig)
  • SUV of terreinwagen
  • Sedan
  • Cabrio
  • Coupé

We hebben een uitgebreid blog voor je geschreven waarin we je vertellen waar je op moet letten bij de aanschaf van een tweedehands auto. 

Zie ook: tweedehands auto kopen

Wat kan Mijn Autocoach voor jou betekenen?

Mijn Autocoach helpt je bij de aanschaf van je tweedehands auto. Ons team van experts behoedt je voor een miskoop. Wij kennen de tweedehands automarkt, we kennen de bedrijven, de prijzen en de gebreken. Ofwel, we voorkomen dat je in de standaard valkuilen trapt, die al zoveel mensen geld en frustratie gekost hebben.

Aankoopkeuring

Heb je al een auto op het oog? Wij verzorgen de aankoopkeuring van je auto. In het kort:

  • We kijken met je mee naar de kentekencheck. Ook screenen we de verkoper van de auto. We hebben ondertussen meer dan 4.000 autobedrijven bezocht.
  • We maken een afspraak bij de verkoper. Je krijgt een autocoach toegewezen die ervoor zorgt dat de auto gekeurd wordt. Ook maak je samen met de autocoach een proefrit. Na afloop krijg je een technisch verslag en een aankoopadvies.

Zie ook: aankoopkeuring tweedehands auto

Kopen op afstand

Nu je weet hoe de tweedehands auto ervoor staat kom je op de prijsstelling van de auto. Wanneer er gebreken zijn moet dit geregeld worden. Wil je dat wij de onderhandelingen voor je regelen? Dat kan eenvoudig. In de onderhandeling kijken we naar reparaties, de prijsstelling, het uitonderhandelen van accessoires, mogelijke betaling in termijnen en andere zaken. 

Zie ook: kopen op afstand

Alles-geregeld-service

Heb je nog geen idee welke auto je wilt en wil je dit hele proces uit handen geven? Maak dan gebruik van de alles-geregeld-service. We starten met een analyse van jouw situatie, zoeken naar een auto die past, spreken dit met je door en verzorgen de complete keuring inclusief onderhandelingen. 

Zie ook: alles-geregeld-service.

Andere carrosserietypen verkennen

Wij hebben alle mogelijke carrosserietypen voor je uitgewerkt zodat je de juiste informatie hebt. Naast de hatchback kun je kiezen voor:

Contact

Heb je nog vragen? Laat gerust een reactie achter onder dit artikel. Uiteraard mag je ons ook e-mailen of bellen via 085-7730225.

Direct contact

Reactie plaatsen
Koekje erbij?