arrow_drop_up arrow_drop_down

Tweedehands auto met trekhaak kopen

Ben je op zoek naar een tweedehands auto met een trekhaak? Dan is het verstandig om een aantal zaken op een rij te zetten, voordat je auto koopt die aan de voorwaarden voldoet. Laat je niet verleiden tot een snelle keuze. Zorg dat je goed doordacht te werkt gaat.

Waarom een trekhaak?

Je hebt nu een auto zonder trekhaak. En je merkt dat dit niet handig is. Omdat:

  • je graag met de fiets op pad wilt en je de fiets mee wilt nemen op de fietsendrager
  • je met de caravan op pad wilt en dit onder trekhaak geen optie is
  • je bij huis aan het klussen bent en je afval weg wilt brengen met een aanhanger. Hier moet je nu steeds een andere auto voor lenen

Er zijn meer redenen te bedenken. Feit is dat je bij de volgende auto een trekhaak wilt.
Tweedehands auto aankoopgids

Waar wil je de trekhaak voor gebruiken?

Bedenk vooraf waarvoor je de trekhaak wilt gebruiken. Een caravan trekken vraagt van de trekhaak iets heel anders dan wanneer je een fietsendrager op de trekhaak zet. Om een caravan te kunnen trekken heb je namelijk ook een auto nodig die dat aankan. Het liefst in alle omstandigheden.
Van belang is dat je de maximale kogeldruk van de trekhaak in de gaten houdt. In het instructieboekje of op het typeplaatje van de trekhaak vind je informatie over de kogeldruk.

Kijk verder dan je neus lang is. We zien met regelmaat dat iemand gefixeerd is op de trekhaak. En vervolgens vergeet dat de auto ook voldoende vermogen moet hebben om de caravan te trekken. Kom je dan in heuvelachtig gebied dan heb je een probleem. Zorg dus dat je het totaalplaatje in ogenschouw neemt.

Vaste trekhaak, afneembaar of weg te klappen?

De meeste trekhaken hebben een vaste montering en zijn dus altijd zichtbaar. Een nadeel van deze montering is dat je je wel eens stoot aan de trekhaak wat pijnlijk kan zijn.
Dat nadeel heb je niet bij een afneembare trekhaak, die je alleen monteert wanneer je hem nodig hebt. Een trekhaak die je kunt wegklappen kent dit probleem ook niet. Bij een afneembare of weg te klappen trekhaak is het belangrijk dat de vergrendeling goed werkt.

Welke trekhaak je kiest heeft alles te maken met wat je wilt. Wil je dat de trekhaak zichtbaar is, of juist niet? Gebruik je de trekhaak vaak of heel zelden?

Trekhaak aanwezig: hier let je op

Heeft de auto die je op het oog hebt al een trekhaak, dan is het belangrijk een aantal zaken te controleren:

  • Controleer het typeplaatje waarop staat vermeld wat de belasting mag zijn van de trekhaak. Op het typeplaatje staat ook de maximale kogeldruk, wat aangeeft hoeveel gewicht loodrecht op de trekhaak mag rusten. Heeft de trekhaak geen typeplaatje, dan mag je alleen een aanhanger (of iets anders) trekken die inclusief de lading, niet meer weegt dan 750kg. Dat is waarschijnlijk niet genoeg voor een caravan, die vaak leeg al zwaarder is.
  • Controleer de bevestiging van de trekhaak. Een doorgeroeste bevestiging kan problemen geven. Wanneer het een afneembare trekhaak betreft, controleer dan ook deze bevestiging. Controleer ook of de trekhaak eenvoudig te verwijderen is.
  • Een kentekenplaat moet altijd zichtbaar zijn wanneer er niets gekoppeld is aan de trekhaak. Dus de trekhaak mag niet voor de kentekenplaat zitten.
  • De kogel van een trekhaak mag niet versleten zijn. Dit is belangrijk omdat het belangrijk is dat de te koppelen aanhanger of caravan goed stevig op de kogel zit. Een versleten kogel geeft een vervelend gebonk of gekraak, wat in de auto goed te horen is. In het ergste geval kan de koppeling zelfs losschieten, wat hele nare gevolgen kan hebben.
  • Wanneer je een aanhanger of caravan wilt trekken, moet er een haak of beugel zijn gemonteerd waar je de losbreekkabel aan kunt bevestigen.
    Laat een trekhaak niet alles bepalen, maar kijk ook even verder en verdiep je in de verschillende mogelijkheden. Andere zaken zijn ook belangrijk bij het kopen van een tweedehands auto.

Lees hiervoor het artikel: tweedehands auto kopen.

Trekhaak laten monteren in een later stadium

Het is in veel gevallen mogelijk om in een later stadium een trekhaak op je auto te laten monteren. Je leest de nuance: dit is niet in alle gevallen mogelijk. Laat je hierin adviseren door een garage of een trekhaakspecialist. Een richtprijs qua kosten ramen wij tussen de € 500 tot € 800 euro. Het hangt er van of je een vaste of een afneembare trekhaak wilt en of je kiest voor een 7 of 13-polige stekker. We benadrukken dat dit een richtprijs is, wij zijn niet verantwoordelijk voor de genoemde prijzen. Uiteindelijk is de prijs van de specialist bepalen.

Ondersteuning in je zoektocht

Mijn Autocoach ondersteunt je in je zoektocht naar een tweedehands auto.

Kentekencheck

Sta je op het punt een auto te bekijken of te kopen? Je kunt een kentekencheck aanvragen bij Mijn Autocoach. We nemen deze dan met je door zodat je zeker weten dat je de kentekencheck goed beoordeeld.

Zie ook: kentekencheck

Zoektocht in het online bos

Zie je door de bomen het bos niet meer wanneer je begint te zoeken op internet. Niet gek, er worden op internet meer dan 400.000 auto’s aangeboden. Hoe vind je dan ooit de auto die je voor ogen hebt? En dan ook nog die specifieke auto met die trekhaak. Onze experts bespreken in een intake gesprek wat je wilt. Vervolgens gaan we op zoek naar een auto die past bij jouw wensen. Binnen 1 dag ontvang je onze keuze.

Zie ook: auto zoeken

Aankoopkeuring auto

Zeker weten dat de auto die je voor ogen hebt aan de voorwaarden voldoet? Mijn Autocoach verzorgt de aankoopkeuring van jouw auto. De aankoopkeuring verzorgen we zo uitgebreid als jij wilt. Van de proefrit en de inspectie op de brug tot een complete controle waarbij we de auto uitlezen, schade metingen doen en de auto uitgebreid controleren.

Zie ook: aankoopkeuring tweedehands auto

Volledige ontzorging

Wil je he-le-maal geen omkijken hebben naar de nieuwe tweedehands auto? Maak dan gebruik van onze alles-geregeld-service. Het paradepaardje van Mijn Autocoach. We starten met het zoeken naar de auto die jou past, verzorgen de keuring, de waardebepaling en de proefrit. Dan gaan we in onderhandeling en verzorgen de complete transactie. De auto wordt bij jou aan de deur bezorgd. Ook krijgt de auto ons keurmerk waardoor je 365 dagen per jaar gebruik maakt van onze klantenservice.

Zie ook: alles-geregeld-service.

Welke keuze maak jij?

Twijfel je over de keuze voor een tweedehands of een nieuwe auto? Je mag rustig contact met ons opnemen om je twijfel te bespreken. Dit kan door ons te e-mailen of te bellen via 085-7730225.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Mijn Autocoach vind je waardevolle blogs die je verder helpen. Heb je deze blogs al gelezen:

Tweedehands auto aankoopgids

Auto op het oog?

Sta jij op het punt om een auto aan te schaffen? Of ben je ondernemer en zit je met een vraag? Stel 'm hieronder en wij helpen je verder. Gratis & vrijblijvend. Koekje erbij?