arrow_drop_up arrow_drop_down
Tweedehands auto met ruime achterbank kopen: handige tips!

Tweedehands auto met ruime achterbank kopen: handige tips!

Ben je op zoek naar een tweedehands auto met een ruime achterbank? Weet je waar je op moet letten? We gaan je het uitleggen, zodat je makkelijker een keuze kunt maken. Kom je er helemaal niet meer uit, dan vraag je Mijn Autocoach om advies.

Waarom wil je eigenlijk een grote achterbank?

Die vraag kun je zelf het beste beantwoorden, maar een reden zou kunnen zijn:

  • Passagiers hebben (te) weinig beenruimte.
  • De kinderen worden groter.
  • Gezinsuitbreiding.

Dat was wel eens anders

Wanneer je iets ouder bent dan weet je dat het vroeger voorkwam dat je met vier of vijf kinderen op de achterbank in de auto zat. En dat zelfs de kofferbak werd gebruikt als zitplaats. Dit gebeurde bijvoorbeeld wanneer je moest rijden voor de sport van een van de kinderen en er niet genoeg vervoer was geregeld. De auto's van toen hadden vaak een grote achterbank. Daardoor kon je veel kinderen kwijt. Die tijden zijn gepasseerd. De regels met betrekking tot het aantal passagiers zijn in de loop van de jaren behoorlijk aangescherpt.

Volwaardige zitplekken

Tegenwoordig hebben de meeste auto's twee volwaardige zitplekken op de ‘tweede rij', met daar tussenin een smalle zitplaats. Wanneer je twee kinderen hebt, is dit geen probleem. Bij drie kinderen hoeft het ook geen probleem te zijn, zolang de kleinste niet te groot is. Dan wordt het een probleem. Niet alleen omdat de plaats zelf smaller is, maar ook omdat het middenconsole vaak te ver doorloopt. De middelste passagier zit dan met de benen opgetrokken, wat tijdens langere ritten geen pretje is.

Tweedehands auto aankoopgids

Wat is mogelijk?

Wettelijk gezien mag je niet meer personen vervoeren dan dat er plaats voor is. Dat betekent dat voor elke passagier een veiligheidsgordel aanwezig moet zijn. Het aantal is altijd aangegeven bij de gegevens van een auto. Staat daar zeven persoons, dan is er voor zeven personen een plaats met een veiligheidsgordel.

In de meeste auto's is standaard plaats voor 5 personen. Wil je meer personen kunnen vervoeren, dan zul je waarschijnlijk op zoek moeten naar een andere auto.

Uitzonderingen: 5 + 2

Er kan sprake zijn van een uitzondering: want al is een auto een vijf persoons auto, soms bestaat de mogelijkheid om extra stoelen te plaatsen op de 3e rij. Dit hangt af van het model auto.

Voorbeelden zijn:

  • Skoda Kodiaq (SUV)
  • Citroën C4 Grande Picasso (MPV)
  • Peugeot 5008 (SUV)
  • Ford S-Max (Midi-MPV)
  • Renault Espace (MPV)

Achter de naam van het merk zie je het type carrosserie staan. Een carrosserie is een buitenwerk van een auto.

Lees voor meer informatie over SUV's: tweedehands SUV kopen.

mpv tweedehands auto met ruime achterbank

Op zoek naar passende stoelen

Voor deze extra zitplaatsen moet je op zoek naar passende stoelen. Bovendien moeten de gordels aanwezig zijn. Het nadeel van deze 3e rij stoelen is dat de zitplaatsen vaak niet geschikt zijn voor grote passagiers. De hoogte van de zitting zit gemiddeld gezien zo'n 10 tot 15 cm boven de vloer. Hierdoor zitten lange passagiers op de 3e rij met opgetrokken benen.

Volwaardige 7-zitters zijn auto's die standaard zeven zitplaatsen hebben. Dit is vaak het geval bij grotere MPV's. De stoelen op de 3e rij zijn vaak zo in te klappen, zodat er een vlakke vloer ontstaat achter de 2e rij stoelen.

Lees ook Tweedehands MPV kopen.

Wat is verstandig?

Ten eerste moet je jezelf afvragen of je een volwaardige vijf- of zevenpersoonsauto nodig hebt. Een volwaardige vijfpersoonsauto heeft op de 2e rij drie volwaardige zitplaatsen met genoeg beenruimte. Hetzelfde geldt voor een volwaardige 7-zitter, waarbij de 3e rij plaats biedt aan twee personen.

Waar let je op?

Het is belangrijk dat je voor ogen hebt wat je wilt. Alleen dan kun je een weloverwogen keuze maken. Neem de volgende zaken in acht:

Volwaardige zitplaatsen

Elk van de drie passagiers op de 2e rij moet een eigen volwaardige zitplaats hebben. Dus geen smalle zitplaats in het midden, maar drie gelijke stoelen of plaatsen.

Ruimte 3e rij

Passagiers op de – eventueel te plaatsen – stoelen op de 3e rij moeten voldoende ruimte hebben. Dat wil zeggen voldoende hoofd- en beenruimte.

Kinderstoeltjes

Twee kinderstoeltjes passen altijd op de achterbank. Het beste kun je kiezen voor een auto met de standaard Isofix bevestigingspunten. De stoeltjes moeten daar wel geschikt voor zijn. Er zijn auto's met drie Isofix punten, maar het is de vraag of er daadwerkelijk drie stoeltjes passen. Het is verstandig dit vooraf te controleren. Het is trouwens niet verplicht de Isofix-bevestiging te gebruiken.

Wanneer je twee kinderstoeltjes plaatst, moet er genoeg ruimte overblijven voor de derde passagier.

Vakantie tweedehands auto ruime achterbank

Middenconsole

Ondanks dat er drie volwaarde stoelen op de tweede te vinden zijn kan er toch sprake zijn van minder beenruimte. Dit komt doordat het middenconsole te ver doorloopt. Let ook op de verhoging in de vloer, die vaak in het midden van de auto zit. Is deze hoog en breed, dan zit de middelste passagier niet prettig tijdens langere ritten.

Aantal en soort deuren

Een vijfdeursauto heeft de voorkeur, vanwege het feit dat het in- en uitstappen makkelijker is. Om het nog gemakkelijker te maken kun je kiezen voor een auto met een schuifdeur. Hierdoor heb je geen problemen op krappe parkeer plekken en kun je gemakkelijker bij een kind in de kinderstoel.

Hulp nodig bij de keuze

Er is veel keuze daar waar het gaat om tweedehands auto's met een ruime achterbank. Dan kun je de hulp van Mijn Autocoach wel gebruiken. Onze experts kunnen je alles vertellen auto's met een ruime achterbank, vijf- en zevenpersoonsauto's.

Zij kunnen je ook helpen bij het zoeken naar de juiste auto voor jou, de beste prijs/kwaliteitverhouding en nog veel meer. Vraag een adviesgesprek aan.

Wil je dat wij op zoek gaan voor je? Dat kan ook. We kunnen zelfs alles voor je regelen, van de zoektocht tot het onderhandelen over de prijs. We regelen het vaak binnen 1,5 week, soms iets langer wanneer je hele speciale wensen hebt.

Lees over de mogelijkheden.

Contact

Wij hopen dat je veel hebt gehad aan dit blog. We delen onze kennis met jou om te voorkomen dat je foute keuzes maakt. Laat gerust een reactie achter onder dit blog. Uiteraard mag je ons ook e-mailen of bellen via 085-7730225.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Mijn Autocoach vind je waardevolle blogs die je verder helpen. Heb je deze blogs al gelezen:

Auto op het oog?

Sta jij op het punt om een auto aan te schaffen? Of ben je ondernemer en zit je met een vraag? Stel 'm hieronder en wij helpen je verder. Gratis & vrijblijvend. Koekje erbij?