arrow_drop_up arrow_drop_down
Tweedehands auto met Isofix-bevestigingspunten: veilig op pad met de kinderen

Tweedehands auto met Isofix-bevestigingspunten: veilig op pad met de kinderen

Ben je op zoek naar een tweedehands auto met Isofix bevestigingspunten? Er is een (opnieuw) kleintje op komst! Gezinsuitbreiding, gefeliciteerd! Word je voor het eerst papa of mama dan start de zoektocht naar een veilig kinderstoeltje voor in de auto. Je komt er pas achter hoe belangrijk een goed autostoeltje of kinderzitje is wanneer jezelf kinderen krijgt. De kans dat je in je zoektocht te maken krijgt met de term Isofix is groot. In dit blog leggen wij je uit wat dit betekent en hoe het werkt wanneer je een tweedehands auto wilt met Isofix bevestigingspunten?

Tweedehands auto aankoopgids

Soorten autostoeltjes

Al vanaf het moment dat autostoeltjes verplicht werden zijn er vele soorten gemaakt en nog steeds te koop. Je hebt reiswiegjes, baby-, peuter- en kinderautostoelen, elk voor een bepaalde leeftijd of lengte.

Daarbij is het belangrijk dat het stoeltje op de juiste wijze wordt vastgezet. Datzelfde geldt voor het kind wat in het stoeltje zit. Alleen het stoeltje vastzetten heeft geen zin. Voor het vastzetten van een gewone kinderstoel wordt de gordel gebruikt. Deze moet op de juiste wijze aan en/of om het stoeltje worden geslagen en vastzitten in het gordelbevestigingspunt.

Een autostoeltje voor een baby of peuter moet een eigen gordelsysteem hebben, waarmee het kind in het stoeltje vastzit. Bij stoelen voor een groter kind gebruikt men hiervoor de veiligheidsgordel van de auto. Hetzelfde geldt voor de zogenoemde stoelverhogers.

Een probleem wat zich veel voordeed in het verleden was dat als men de gordel niet strak genoeg aantrok het stoeltje losschoot bij een aanrijding. Daarom zocht men een oplossing voor dit probleem, en de oplossing was het Isofix-systeem.

tweedehands auto met isolfix - onjuist

Isofix-systeem

Auto's met een Isofix-systeem hebben speciale beugels in de achterbank of stoelen die vastzitten aan het chassis van de auto. De beugels zijn bereikbaar via openingen in de bekleding van de bank of stoel. Deze openingen zijn herkenbaar aan het labeltje met de opschrift ‘Isofix'.

Een kinderstoel moet geschikt zijn voor dit systeem, en heeft speciale bevestigingshaken. De haken steek je door de opening en klikken zichzelf vast op de beugels. Daarmee zit de basis van de kinderstoel vast. Met extra aparte gordel (top tether) die je over de achterbank aan een haak vastzet, zeker je de stoel helemaal. In plaats van deze gordel zijn er ook stoeltjes die een extra steunpunt in de vorm van een te stellen poot hebben. Deze steunt dan op de vloer van de auto.

Het Isofix-systeem is verplicht voor auto's die zijn gebouwd vanaf 2014. Daarvoor waren er al fabrikanten die het systeem inbouwden in hun auto's. Je bent niet verplicht het systeem te gebruiken wanneer het in de auto aanwezig is.

auto met isofix bevestigingspunt Mijn AutocoachTweedehands auto met Isofix-systeem; waar let je op?

Het Isofix-systeem is handig, waardoor het plaatsen en verwijderen van een kinderstoel, een stuk makkelijker is dan voorheen. Je moet echter wel een stoeltje hebben die geschikt is voor het systeem. Daar komt bij dat het systeem pas vanaf 2016 voor alle auto's gelijk is. Heb je auto uit een jaar voor 2016 dan kunnen er verschillen in de bevestiging zitten.

Controleer vooraf of jouw kinderstoel met Isofix in de auto past. Het zou zonde zijn wanneer je een ander stoeltje te moeten kopen, omdat de huidige stoel niet past. Kijk ook of de auto bevestigingspunten voor de ‘top tether' biedt als het autostoeltje geen extra steunpoot heeft.

Wanneer je nog een autostoeltje moet aanschaffen, koop er dan dan één met het Isofix-systeem.

Voor elk autostoeltje geldt dat het moet voldoen aan de Europese veiligheidsregels. Een goedgekeurd stoeltje herken je aan een oranje label met opschrift ECE 44/03 of 44/04. De nog veiligere ‘i-Size' stoeltjes kun herken je aan de code R129.

Wil je meer weten over de regels omtrent autostoeltjes, bekijk dan het artikel: Moet mijn kind in de auto in een kinderzitje?

Heb je nog vragen?

Laat dan een bericht achter onder dit bericht of stel de vraag aan een van de experts van Mijn Autocoach. Zij kunnen je alles vertellen over autostoeltjes en Isofix.

Wil je dat wij voor je op zoek gaan naar een geschikt auto met Isofix-bevestigingspunten? Dat kan ook. We kunnen zelfs alles voor je regelen, van de zoektocht tot het onderhandelen over de prijs.

Lees over de mogelijkheden.

Contact

Wij hopen dat je veel hebt gehad aan dit blog. We delen onze kennis met jou om te voorkomen dat je foute keuzes maakt. Laat gerust een reactie achter onder dit blog. Uiteraard mag je ons ook e-mailen of bellen via 085-7730225.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Mijn Autocoach vind je waardevolle blogs die je verder helpen. Heb je deze blogs al gelezen:

Auto op het oog?

Sta jij op het punt om een auto aan te schaffen? Of ben je ondernemer en zit je met een vraag? Stel 'm hieronder en wij helpen je verder. Gratis & vrijblijvend. Koekje erbij?