Tweedehands auto of occasion op lpg: dit moet je weten!
10 december 2020 
9 min. leestijd

Tweedehands auto of occasion op lpg: dit moet je weten!

Ben je van plan een tweedehands auto op lpg te kopen en vraag jij je af of dit verstandig is? Met een auto op lpg rijdt je goedkoper dan op benzine, mits je genoeg kilometers rijdt. Je moet echter ook rekening houden met een aantal zaken. Wat laten je in dit blog de voordelen en nadelen zien van een occasion die rijdt op lpg.

Wat is lpg?

Lpg, ook wel gewoon autogas genoemd, ontstaat bij het raffineren van aardolie en -gas en bestaat uit een mengsel van propaan en butaan. Lpg staat dan ook voor Liquefied Petroleum Gas ofwel vloeibaar gemaakt gas.

Het wordt voornamelijk gebruikt als brandstof voor auto’s en heftrucks en was enkele jaren een populaire brandstof. De populariteit is in de afgelopen jaren wel afgenomen. Dit heeft onder andere te maken heeft met de verhoogde wegenbelasting voor omgebouwde auto’s.

Het gevaar van lpg?

Aan het kopen van een tweedehands LPG-auto kleeft een groot risico. Vooral als de LPG-installatie later ingebouwd is. Veel mensen kiezen voor de inbouw van een LPG-installatie in een benzine auto omdat ze hiermee financieel voordeel halen. Punt is namelijk dat je minder betaalt voor de brandstofkosten.
Belangrijke kanttekening is dit: je investeert circa 1500-3500 euro voor installatie. Wil je de investering terugverdienen dan moet je behoorlijk wat kilometers rijden. Doordat de slijtage hoog is kun je problemen met de auto krijgen:
Denk hierbij aan:
 • Een lekke koppakking
 • Aangetaste of verbrande kleppen
In de praktijk zien we dat LPG rijders de auto wegdoen wanneer deze niet meer aantrekkelijk is door de hoge kosten. Daar zit het risico. Komt bij dat niet elk type motor geschikt om op LPG te rijden. Koop je een tweedehands auto met ingebouwde LPG-installatie, dan is goed onderzoek noodzakelijk. Houd hier rekening mee. Laat je informeren bij een LPG specialist. Controleer of het type auto met een bepaald type motor, geschikt is om op LPG te rijden.

Tweedehands auto aankoopgids

Voordelen van rijden op lpg

Het rijden op lpg kent een aantal voordelen, vooral naarmate je meer kilometers maakt.

Kilometers maken

Het zogenoemde omslagpunt van een lpg ligt lager dan bij een benzine en diesel. Het omslagpunt is het punt waarop het voordeliger is om een bepaalde brandstof te gebruiken Het omslagpunt is niet voor iedere auto gelijk. Een lichte en zuinige auto heeft een lager omslagpunt. Op omslagberekening.nl kun je dit zelf berekenen. Het omslagpunt bij een lpg ligt vaak al tussen de 5.000 en 10.000 km, terwijl dit bij diesel tussen de 10.000 en 20.000 km ligt.

Lpg-prijs

Lpg is aan de pomp een stuk goedkoper dan benzine en diesel. De prijs is ongeveer de helft van de benzineprijs en ongeveer 2/3 van de dieselprijs. Dat scheelt al snel een aantal euro’s op een volle tank. Daar staat tegenover dat het verbruik hoger is. Dit hangt ook weer samen met het omslagpunt. Boven het omslagpunt is het goedkoper rijden op lpg.

In het buitenland is lpg over het algemeen goedkoper en is lpg goed verkrijgbaar. België is een van de goedkoopste landen, maar ook in Duitsland ligt de prijs lager dan in Nederland.

Lagere belasting voor het milieu

Lpg zorgt voor minder CO2-, fijnstof- en NOx-uitstoot. Ten opzichte van benzinevoertuigen is dat 21% minder CO2 en 81% minder fijnstof. En tot wel 74% minder NOx uitstoot dan dieselvoertuigen. Lpg is dus minder belastend voor het milieu.

Aanschafprijs vergelijkbaar

Een tweedehands auto met lpg heeft een vergelijkbare prijs met die van dieselauto’s en hoeft niet duurder te zijn. De kosten van inbouw zijn immers al betaald.

tweedehands auto lpg tankstation

Nadelen lpg

Het rijden kent ook aantal nadelen, die te maken hebben met de kosten en de technische staat van de auto.

Wegenbelasting

Al is lpg goedkoper aan de pomp, de wegenbelasting is hoger dan die van benzineauto’s van vergelijkbaar gewicht. Bij een dieselauto betaal je meer wegenbelasting.

Je krijgt korting als er een lpg-G3 installatie is ingebouwd. Deze korting is hoger wanneer de auto (auto’s van 2015 en jonger) voldoet aan de R115 emissienorm. Voor een kleine zuinige auto op lpg kan het zelfs voordeliger uitvallen.

Verbruik

Een auto op lpg verbruikt per kilometer meer dan op benzine of diesel. Je zult dus vaker moeten tanken.

Onderhoudskosten

Niet elke motor is echt geschikt voor een lpg-installatie en er kan meer slijtage optreden aan inwendige motoronderdelen. Dat komt doordat lpg minder natuurlijke smeermiddelen bevat en een hogere ontbrandingstemperatuur heeft. Vooral bij oudere auto’s kan dit het geval zijn. Dit kan hogere onderhoudskosten met zich meebrengen. Verder is het onderhoud vergelijkbaar met die van benzine- en dieselauto’s.

Dit probleem doet zich vooral voor bij auto’s die achteraf zijn omgebouwd en minder snel bij auto’s die af-fabriek een lpg-installatie hebben.

Ga naar onderhoudshistorie auto.

Inbouw lpg-installatie neemt ruimte in

De meeste lpg-installaties worden op de plaats van het reservewiel geplaatst, vaak onder de auto. Is dit niet het geval, dan neemt de tank nogal wat ruimte in en is de ruimte voor bagage kleiner.

tweedehands auto lpg onderhoud

Lpg versus diesel

 • Lpg is aan de pomp goedkoper dan diesel.
 • Qua verbruik rijd je meer kilometers op 1 liter diesel dan op 1 liter lpg.
 • Je betaalt meer wegenbelasting voor een diesel dan voor een auto op lpg.
 • Het omslagpunt van een lpg ligt lager dan bij benzine en diesel.
 • Lpg zorgt voor minder uitstoot dan diesel

Lpg versus benzine

 • Lpg is aan de pomp goedkoper dan benzine.
 • Qua verbruik rijd je meer kilometers op 1 liter benzine dan op 1 liter lpg.
 • Voor het onderhoud betaal je bij een lpg meer dan bij een benzine auto (zeker wanneer de lpg-installatie is ingebouwd).
 • Je betaalt meer wegenbelasting voor lpg dan voor benzine.
 • De CO2 uitstoot van benzine is hoger dan bij lpg.

Ga naar brandstofkeuze.

Waar moet je op letten?

Naast de normale zaken waar je altijd op moet letten bij de aanschaf van een tweedehands auto controleer je de lpg-installatie. Let op de volgende zaken:

 • Onderhoud: is de auto altijd goed onderhouden, ook de lpg-installatie? Vraag naar het onderhoudsboekje en vraag ook specifiek naar onderhoud aan de lpg-installatie.
 • Type installatie: is dit een G3, een VSI of LPI-installatie. G3-installaties werden vanaf 1995 ingebouwd. De nieuwere VSI en LPI-installaties kunnen op de modernste motoren worden toegepast.
 • Proefrit: een motor op lpg zou minder luidruchtig moeten klinken dan op benzine of diesel. Wees tijdens de proefrit vooral bedacht op rare tikjes of andere vreemde bijgeluiden uit de motor. Dit kan wijzen op slijtage van onderdelen. De rook uit de uitlaat moet een heldere kleur hebben. Lees ook Proefrit auto.

Ga voor meer informatie naar gebruikte auto kopen.

tweedehands auto lpg kopen

Wat kan Mijn Autocoach voor je doen?

Heb je een auto op het oog die rijdt op lpg, dan is goed onderzoek noodzakelijk. Vind je het lastig om dit te beoordelen? Mijn Autocoach kan je behoeden voor een miskoop. Wij kunnen je begeleiden in de zoektocht naar een passende gebruikte auto op lpg. In het gratis adviesgesprek bespreken we met jou allerlei zaken, ook met betrekking tot het rijden op lpg, zodat je weer verder kunt met jouw zoektocht.

Een adviesgesprek aanvragen.

Zoekopdracht aanvragen

Na of tijdens het gesprek kun je ons ook de opdracht geven voor jou op zoek te gaan. Je ontvangt dan binnen een dag onze keuze, gebaseerd op jouw wensen.

Ga naar zoekopdracht aanvragen.

Aankoopkeuring

Heb je een occasion met lpg op het oog, dan kunnen wij deze auto voor je keuren door een aankoopkeuring. Hierbij controleert een van onze experts de gehele auto. Niet alleen de technische staat, ook de historie van de auto, de kilometerstand, gepleegd onderhoud en nog veel meer. We maken, eventueel samen met jou, een uitgebreide proefrit, waarbij we controleren of alles naar behoren werkt. Het maakt niet uit waar de auto staat, want onze experts werken door het hele land.

Ga naar hoe werkt de aankoopkeuring.

Aankoopadvies

Wil je alleen bepaalde informatie over een tweedehands auto met lpg of een aankoopadvies, dan kan dat ook. We zullen dan een goed en eerlijk advies geven.

Ga naar aankoopadvies aanvragen.

Alles Geregeld Service

Wil je helemaal geen gedoe, maar wel de perfecte tweedehands auto kopen? Dan ga je voor onze alles-geregeld-service. We regelen alles voor je, van het zoeken tot het onderhandelen over de prijs. We leveren de auto zelfs bij je af en dat vaak binnen een week!

Vraag de alles geregeld service aan.

Contact

Wij hopen dat je ontzettend veel hebt gehad aan dit blog. We delen onze kennis met jou om te voorkomen dat je foute keuzes maakt. Laat gerust een reactie achter onder dit blog. Uiteraard mag je ons ook e-mailen of bellen via 085-7730225.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Mijn Autocoach vind je waardevolle blogs die je verder helpen. Heb je deze blogs al gelezen:

Over de schrijver