Check hier het schadeverleden

Elke auto is opvraagbaar

Check hier je schadeverleden


Wil je ook inzicht in:

  • Info of prijs marktconform is
  • Info over merk & type auto
  • Advies beste keus bij 2 of 3 auto’s
  • Advies over eventuele inruilauto (prijs)
  • Advies & info op al je andere vragen hierover
  • Info over autobedrijf

Kies dan voor ons adviesgesprek:

Klik hier om jouw adviesgesprek in te plannen


Zelf op onderzoek uit? De Ultieme Online Kenteken Check doe je zo (100% gratis).

Heb je een auto op het oog en wil je weten wat voor vlees je in de kuip hebt? Dat kan met onze gratis kentekencheck. We kijken dan naar de kilometerstand, aantal en verloop van eigenaren en of het om een import gaat of niet. Tevens ontvang je gratis advies over het wel of niet kopen van de auto.

Meer over:

Schadeverleden opvragen

Uiteraard wijst onze aankoopkeuring uit of een auto wel of niet gekocht moet worden. Toch kunnen we vaak van tevoren al zien of het verstandig is om een auto te keuren. Mankeert er op papier al het één en ander, dan adviseren wij vaak om door te zoeken naar een andere auto. Meestal staan er genoeg soortgelijke auto’s te koop. Het is zonde om een auto te gaan keuren, als het op afstand al duidelijk is dat het hoogstwaarschijnlijk een slechte koop is. Dat scheelt jou ook weer de kosten van een aankoopkeuring.


Aan de hand van het kenteken van de auto, kunnen we een hoop waardevolle informatie opvragen. Hieronder beschrijven we wat je van onze gratis kentekencheck mag verwachten:

Klopt de kilometerstand?

Aan de hand van het kenteken kunnen we zien of de auto een logische kilometerstand heeft. Dit wordt ook wel NAP genoemd. NAP staat voor Nationale AutoPas en is een initiatief van de RDW. Het doel hiervan is het terugdringen van het aantal teruggedraaide kilometerstanden.


Bij elke apk-keuring, kleine en grote beurt en reparaties duurder dan 150 euro, wordt de kilometerstand geregistreerd. De opgegeven kilometerstand moet dus altijd hoger zijn dan de vorige keer. Bij de aanschaf van een auto ontvang je een uitdraai met daarop alle geregistreerde kilometerstanden. Naast het oordeel Logisch, komen ook de oordelen Onlogisch en Geen oordeel voor.


Bij Onlogisch is er een trendbreuk in het verloop van de kilometerstand. Dit kan komen door een tikfout, maar in de meeste gevallen wijst het op een teruggedraaide kilometerteller.


Het komt ook voor dat een kilometerstand Geen oordeel heeft ontvangen van de RDW. Dit komt onder andere voor bij auto’s die in het buitenland geregistreerd hebben gestaan en bij auto’s die slechts één geregistreerde kilometerstand hebben. Dit zegt echter niet direct iets over de betrouwbaarheid van de auto. Het geeft alleen iets minder zekerheid.


Tijdens de aankoopkeuring kijken onze autocoaches ook naar de slijtage van bijvoorbeeld remmen, banden, vering, koppeling en algehele staat van de auto. Stel dat een auto 150.000 kilometer heeft gereden en de teller geeft aan 50.000, dan zien onze coaches dat de stand niet klopt.

Is de auto (met schade) geïmporteerd?

In 2016 werden ruim 168.000 auto’s geïmporteerd. Het overgrote deel hiervan komt uit Duitsland. Simpelweg om twee redenen: In Duitsland zijn auto’s goedkoper én er is meer keuze. Geïmporteerde auto’s hoeven helemaal niet slecht te zijn. Ze komen uit dezelfde fabrieken als de auto’s die origineel in Nederland geleverd zijn.


Echter, een deel van deze 168.000 auto’s wordt met schade geïmporteerd. Soms met een simpele deuk, maar vaak ook na een ernstig ongeluk. De bpm die nog betaald moet worden, is afhankelijk van de waarde van de auto op dat moment. Dus hoe erger de schade, hoe goedkoper het is om de auto te importeren.


Het bedrag wat aan bpm betaald is, is op te vragen. Blijkt deze te laag te zijn voor het type auto, dan is de kans groot dat het om een schadeauto gaat. De grote vraag is hoe de schade verholpen is. Het scheelt een hoop als dit aantoonbaar is. Mocht dit niet zo zijn of doet de verkoper moeilijk? Dan is het verstandig om op zoek te gaan naar een andere vergelijkbare auto. Uiteraard helpen wij je daar graag bij.

Hoeveel eigenaren heeft de auto gehad?

We zien wel eens auto’s met meer dan 20 vorige eigenaren. Dat is inderdaad een hoop. En al deze mensen zijn weer anders met de auto omgegaan. Dit is niet bevorderlijk voor de staat van de auto.


Ook de snelheid waarmee de auto van eigenaar is gewisseld vertelt een hoop. Misschien zelfs wel meer. Wij zien wel eens auto’s die in 1 jaar tijd 3 eigenaren hebben gehad. Alle 3 de eigenaren hebben er dus gemiddeld 4 maand in gereden. Dat is behoorlijk kort. Als een auto zo snel van eigenaar wisselt, moet er bijna wel iets met de auto aan de hand zijn. Waarschijnlijk iets wat veel geld kost, anders had één van de eigenaren het probleem wel laten verhelpen.


Bij ex-leaseauto’s heb je altijd te maken met één vorige eigenaar, namelijk de leaserijder. Na de leaseperiode van 3 of 4 jaar, wordt de auto door de leasemaatschappij verkocht.

Is de vraagprijs correct?

Ook niet onbelangrijk; de prijs waarvoor de occasion te koop staat. Klopt de vraagprijs van de auto? Dat is iets wat we niet alleen aan de hand van het kenteken checken. Hiervoor gebruiken we ook onze eigen kennis en het aanbod op de verschillende occasionsites.


De afgelopen jaren is er veel veranderd in de autobranche. De branche heeft een moeilijk periode achter de rug en dit heeft de occasionprijzen onder druk gezet. Marges zijn kleiner geworden en daardoor ook de ruimte bij de onderhandelingen. Ook om hoger weergegeven te worden op occasionsites, worden auto’s tegenwoordig scherper geprijsd.


Wordt een auto duizenden euro’s goedkoper aangeboden dan vergelijkbare occasions? Dan is er waarschijnlijk iets anders aan de hand. Oplichters kopiëren advertenties en lokken potentiële kopers met een (te) lage prijs. Wanneer je belangstelling toont, komen ze met een smoes dat de auto in Engeland staat, en dat deze na de betaling naar Nederland wordt verscheept. Dit gaat natuurlijk nooit gebeuren.


Sommige ‘adverteerders’ zijn al jaren actief op de occasionsite. Het gaat echter in dat geval om een gehackt account van een echte adverteerder. Op deze manier proberen ze betrouwbaar over te komen. Onze adviseurs pikken dergelijke advertenties er zo voor je uit.

Gratis advies op maat bij de kentekencheck

Ons advies gaat verder dan alleen de informatie uit de kentekencheck. We kijken samen met je ook naar de advertentie, het type auto en de aanbieder. We zijn al bij meer dan 2000 autobedrijven geweest en vaak al meerdere keren bij dezelfde. Ook adviseren we je graag of een bepaalde auto wel geschikt is voor jou.


Zo spreken wij wel eens klanten die van plan zijn een Saab cabrio van 20 jaar oud te kopen voor dagelijks gebruik. Dergelijke auto’s vragen echter om meer onderhoud. Een dergelijke auto is meer geschikt voor iemand die de auto voor in het weekend gebruikt, en die zelf kan sleutelen aan de auto.


Wil je gebruikmaken van onze gratis kentekencheck? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 085-7730225
 of mail naar info @ mijnautocoach.nl. We helpen je graag bij het vinden en kopen van een goede tweedehands auto.