RDW

RDW staat van oorsprong voor Rijksdienst voor het Wegverkeer. Tegenwoordig is de officiële naam Dienst Wegverkeer. De taken die zij uitvoeren omschrijven ze zelf als volgt:

Toelating van voertuigen en onderdelen daarvan
Toezicht en handhaving
Registratie
Informatieverstrekking
Documentafgifte

Kentekenregistraties

De RDW geeft de kentekens uit voor auto’s. Ze houden ook bij wie de eigenaar is en hoeveel eigenaren er zijn geweest. Wanneer je een auto koopt, moet deze op je naam worden gezet. Ook dit is een onderdeel van de RDW.

De website van de RDW is voor ons een belangrijk onderdeel voor onze gratis kentekencheck. Onder andere om te zien hoeveel eigenaren een auto heeft gehad.

Stichting Nationale Autopas

Deze stichting houdt zich bezig met het terugdringen van tellerfraude. Sinds 1 januari 2014 bij wet verboden. De Stichting Nationale Autopas (NAP) is toen ook overgenomen door de RDW.

De RDW hanteert 3 oordelen voor de tellerstanden van auto’s: Logisch, onlogisch of geen oordeel.

RDW-keuring bij import

Auto’s die in Nederland op de weg rijden, moeten voldoen aan een aantal eisen op het gebied van veiligheid en milieu.

Auto’s die vanuit andere landen Nederland inkomen, moeten eerst gekeurd worden om te controleren of ze wel voldoen aan deze eisen. Als je een auto door ons laat importeren, regelen wij ook de keuring bij de RDW voor je.

WOK-melding

Na een ongeluk kan een auto ernstig beschadigd zijn. Soms zo erg, dat deze niet meer voldoet aan de veiligheidseisen. De auto krijgt dan een WOK-melding. Dit staat voor Wachten Op Keuren.

De auto moet hersteld worden, en vervolgens goedgekeurd worden door de RDW. Pas dan mag de auto weer de weg op. Meer over WOK-melding.

RDW-erkend autobedrijf

Wat zegt een RDW-erkenning nou over een autobedrijf? Eigenlijk helemaal niets. Tenminste niet als het gaat om de betrouwbaarheid van het bedrijf of de aangeboden auto’s.

Een RDW-erkenning houdt alleen in dat het bedrijf auto’s mag overschrijven op iemands naam.