arrow_drop_up arrow_drop_down

Voorschotfraude: misschien wel de bekendste oplichtingstruc bij tweedehands auto’s (mailwisseling)

Een auto kopen zonder hem gezien te hebben, is natuurlijk nooit een goed idee. Maar door een (te) lage prijs te vragen, krijgen de ‘verkopers’ het toch voor elkaar om geïnteresseerden over de streep te trekken.

Die geïnteresseerden krijgen de auto helaas nooit te zien, maar zijn wel duizenden euro’s kwijt. Ze zijn slachtoffer geworden van een jaren oude oplichtingstruc: Voorschotfraude.

Wij krijgen regelmatig mensen aan de lijn die een auto voor een hele mooie prijs hebben gezien. Met enige twijfel nemen ze contact met ons op (gratis kentekencheck).

Natuurlijk kijken we dan meteen even mee naar de advertentie. En wij pikken die oplichters er met gemak tussenuit ;).

Bijvoorbeeld de auto in de afbeelding hierboven. Die staat voor twee prijzen te koop. De doorgestreepte (echte) prijs, en voor de lagere prijs.

Hieronder zie je een printscreen van die neppe advertentie. Naast de lage prijs, is er nog iets wat opvalt. De foto’s lijken bij een bedrijf genomen te zijn, terwijl de aanbieder een particulier is.

Dit is een mooi voorbeeld van de voorschotfraude. Hoe dat exact werkt, lees je hieronder.

Voorbeeld van een advertentie die gebruikt wordt voor voorschotfraude

Hoe gaan ze nou echt te werk?

Omdat we steeds meer en meer oplichters advertenties tegenkwamen, kwam ik met het idee om mij voor te doen als een geïnteresseerde.

Ik was erg benieuwd hoe het contact zou verlopen en hoe die voorschotfraude nou exact zou werken. Hieronder vind je mijn mailwisseling met de ‘verkoper’.

Het eerste contact

Wanneer je een bericht stuurt via de occasionsite, gebeurt er direct iets wat verdacht is. Je krijgt namelijk een bericht terug, dat je voor meer informatie kunt mailen.

De oplichter vraagt direct of je buiten de occasionsite om contact wil opnemen

Dat betekent dat ze het contact buiten de website om willen laten verlopen. Op deze manier blijven ze beter uit het zicht van de occasionsites.

Eigenlijk zou je dan al je twijfels moeten hebben over de intenties van de ‘verkoper’.

Goed, in mijn eerste bericht vroeg ik of het mogelijk was om een proefrit te komen maken. Daar kreeg ik het volgende antwoord op:

In de eerste mail vertelt de oplichter direct wat zijn uiterste prijs is. Vreemd

Er zijn direct 3 punten die opvallen aan deze mail.

  1. De tekst is in behoorlijk slecht Nederlands geschreven
  2. De ‘verkoper’ meldt dat de auto op Nederlandse nummerplaten staat. Lijkt mij nogal logisch…
  3. De ‘verkoper” komt direct met een laagste prijs aanzetten. Erg vreemd om dat te doen als je nog helemaal niet onderhandeld hebt

“Omdat de auto niet in Nederland”

Maar ik kreeg niet echt een antwoord op mijn vraag: “kunnen wij een proefrit komen maken”. Dus die vraag stelde ik opnieuw, met het volgende antwoord als gevolg:

De tweede mail van de oplichter

Klinkt allemaal goed. Hoe pakken we dit aan?

Nu was het tijd om eens te vragen hoe we deze transactie nou precies gaan vormgeven. En daar had hij een duidelijk stappenplan voor:

De derde mail van de oplichter

Zoals je ziet, heeft hij er goed over nagedacht. Maar als je er goed over nadenkt, is het natuurlijk geen goed idee om zomaar even 4.000 euro over te maken.

Het schijnt dat oplichters nog wel eens ingescande paspoorten sturen om aan te tonen dat ze echt bestaan…. Daar was ik erg benieuwd naar.

Dus in mijn volgende bericht, gaf ik aan dat ik het toch wel spannend vond om op deze manier zaken te doen. Daarom vroeg ik of hij zich kon identificeren.

Opnieuw een lange mail:

De vierde mail van de oplichter

En ja hoor, bijgevoegd een ingescand paspoort. Omdat het hier mogelijk om identiteitsdiefstal gaat, heb ik de foto en de naam onleesbaar gemaakt.

De oplichter stuurt zelfs een scan van een vervalst paspoort mee

Dit zegt natuurlijk helemaal niets. De naam is vervalst. Ik kwam erachter dat ook de foto niet bij het paspoort hoort. Daar kun je zelf heel gemakkelijk achter komen.

Je knipt met Paint simpelweg de pasfoto uit het paspoort en slaat deze op. Vervolgens ga je naar image.google.com.

Je upload de foto en Google laat je de websites zien waar deze afbeelding op voorkomt.

En zo kwam ik terecht bij de echte persoon die op dit paspoort staat. Uiteraard met een hele andere naam.

Ik heb hem gemaild over de misbruik van zijn foto, maar na enkele weken nog geen reactie ontvangen.

Nóg een stapje verder?

Puur als test, heb ik nogmaals mijn twijfels uitgesproken. Ik heb hem nu gevraagd hoe ik kan weten dat dit zijn eigen paspoort is….

De reactie vond ik wel lachwekkend eigenlijk:

De vijfde mail van de oplichter

Jij trapt niet meer in deze oplichtingstruc

Goed, je weet nu exact hoe ze te werk gaan. Op deze manier kom jij er al snel achter of je met voorschotfraude te maken hebt.

Dat scheelt je een hoop tijd (en misschien wel duizenden euro’s). Twijfel je toch nog? Bel ons dan vrijblijvend. Kijken we even met je mee. Bel 085-7730225

Auto op het oog?

Sta jij op het punt om een auto aan te schaffen? Of ben je ondernemer en zit je met een vraag? Stel 'm hieronder en wij helpen je verder. Gratis & vrijblijvend.