arrow_drop_up arrow_drop_down
23 augustus 2016 

4 kenmerken van een oplichtersadvertentie

Drie per dag. Dat is het aantal oplichtersadvertenties die we per dag tegenkomen. Minstens. Mensen benaderen ons met de vraag of dit een goede auto is om te laten keuren. In dit artikel vertel ik je hoe je een oplichtersadvertentie herkent.

Update 20-02-2017: na een rustige periode, zien we het aantal oplichtersadvertenties weer toenemen.

1. Beperkt aantal foto’s

De advertentie beschikt over een beperkt aantal foto’s. Eén van voren, één van achteren en nog één van de binnenkant. Als je je auto echt wilt verkopen, dan doe je daar hopelijk iets meer moeite voor.

2. Lage prijs

Als het te mooi lijkt om waar te zijn…. Juist. Dit is natuurlijk dé manier om mensen te verleiden. Een lage prijs. Ergens in je achterhoofd gaat er wellicht al een lampje branden. Maar je wil zo graag dat het waar is… Helaas. Het gaat gewoon niet gebeuren.

Vanmiddag werden we gebeld over een Volkswagen Polo voor € 3999,-. De aanbieding van de eeuw! Hieronder een afbeelding met enkele echte advertenties. Er wordt ruim het dubbele gevraagd voor auto’s met vergelijkbare kilometerstanden en bouwjaren.

Deze auto's staan te koop voor realistische prijzen

3. Gebrekkige advertentietekst

De advertentietekst staat geregeld vol met spelfouten. We vermoeden dat de buitenlandse oplichters gebruikmaken van Google Translate.

Oplichtersadvertenties zijn vaak te herkennen aan de gebrekkige advertentietekst

Geen spelfouten? Juich nog niet direct. De tekst is waarschijnlijk gekopieerd van de originele advertentie.

4. Uitsluitend contact per e-mail

Stel, je wilt je auto verkopen. Dat wil je natuurlijk zo snel mogelijk doen. En zoals het gezegde luidt: De beller is sneller. Waarom zou je alleen contact willen hebben via e-mail? Juist, als je een oplichter bent.

Vervolgens krijg je een reactie dat de auto in het buitenland staat. Nadat je een aanbetaling doet, wordt de auto naar Nederland verscheept. Niet dus! Je bent gewoon je geld kwijt.

Deze oplichtingstruc wordt voorschotfraude genoemd.

Ik heb een oplichtersadvertentie gevonden. Wat nu?

Neem contact op met de occasionsite waar de advertentie geplaatst is. Deze wordt dezelfde dag nog verwijderd. Heb je je medemens ook weer geholpen.

Naast of onderaan de advertentie staat een knop om een melding te maken van de advertentie. Vervolgens geef je aan wat de klacht inhoudt.

Advertenties die je niet vertrouwt, kun je aangeven bij de occasionsite

Twijfel? Bel ons even op 085-7730225!

Twijfel je of je met een oplichter te maken hebt? Neem gerust contact met ons op. Wij pikken die oplichters er zo tussenuit. Dat doen wij nog helemaal gratis ook!

Er zijn natuurlijk ook onbetrouwbare autobedrijven die zich bezighouden met tellerfraude en schadeauto’s. Twijfel je over de betrouwbaarheid? Ook dan neem je gratis contact met ons op!

Vrienden, familie en kennissen waarschuwen? Deel dan dit bericht via de knoppen hieronder.

Auto op het oog?

Sta jij op het punt om een auto aan te schaffen? Of ben je ondernemer en zit je met een vraag? Stel 'm hieronder en wij helpen je verder. Gratis & vrijblijvend.