arrow_drop_up arrow_drop_down
Onlogische kilometerstand? In 2 stappen corrigeer je deze

Onlogische kilometerstand? In 2 stappen corrigeer je deze

Een onlogische tellerstand. Daar zit je niet op de wachten. Al helemaal niet als de kilometerstand helemaal niet is teruggedraaid. In dit artikel vertel ik je hoe je zelf controleert of de tellerstand is teruggedraaid of dat het een foutje gaat. In het laatste geval is het gelukkig mogelijk om het oordeel aan te laten passen. Natuurlijk vertel ik je ook hoe je dit doet.

Stappenplan tellerstand corrigeren

Stap 1: formulier invullen

Het corrigeren van de tellerstand gaat eigenlijk kinderlijk eenvoudig. Het enige wat je moet doen is dit formulier invullen en bewijsstukken meesturen.

Stap 2: bewijsstukken meesturen

Met bewijsstukken wordt bedoeld: foto van het onderhoudsboekje met de juiste tellerstand, een foto van de huidige tellerstand van de auto, een factuur en/of een volledige lease geschiedenis.

Hoe meer bewijs je meestuurt, hoe sneller de tellerstand gecorrigeerd is. Binnen 5 werkdagen krijg je een reactie.

KLAAR!

Dat is geregeld. Wel zo lekker als je de auto na een paar jaar weer verkoopt. Tijdens een kentekencheck komt dan gewoon het oordeel Logisch naar voren.

Nationale Autopas

In 1991 is de Nationale Auto Pas (NAP) opgericht. Deze stichting houdt zich bezig met het registreren van tellerstanden. Tegenwoordig valt de NAP onder de verantwoordelijkheid van de RDW.

Het doel van de NAP is het bestrijden van tellerfraude. Een groot probleem in de tweedehands automarkt.

Bij elke apk-keuring en reparatie, wordt er door de betreffende garage een registratie gedaan. Als het goed is, loopt deze tellerstand elke keer op.

Lees ook: Het belang van de kilometerstand & bouwjaar bij een tweedehands auto

Controleer zelf of het om een foutje gaat

Natuurlijk is het belangrijk om te weten waarom de tellerstand het oordeel Onlogisch heeft gekregen. Dit kan twee redenen hebben. De tellerstand is teruggedraaid of iemand heeft een foutje gemaakt.

Teruggedraaide tellerstand

Teruggedraaide tellerstanden komen voornamelijk voor bij auto’s die uit Duitsland geïmporteerd zijn. Ruim 60% van alle geïmporteerde auto’s komt daar vandaan. Iets als NAP kennen ze in Duitsland niet (in België heb je de Car pass).

Als de tellerstand in Duitsland is teruggedraaid, zie je dat helaas niet via de RDW. Importauto’s krijgen namelijk altijd het oordeel Geen oordeel.

(Import)auto’s krijgen alleen het oordeel Onlogisch, als de tellerstand in Nederland is teruggedraaid. In dat geval is het ook niet mogelijk om de tellerstand te corrigeren.

Een voorbeeld van een tellerrapport. Hierop zie je alle geregistreerde standen

Foutje gemaakt?

De andere manier om een Onlogische tellerstand te veroorzaken, is door het maken van een foutje. De monteur geeft dan een verkeerde stand op bij de NAP. Bijvoorbeeld 16.000 in plaats van 160.000.

Heb je een auto op het oog met een Onlogische tellerstand, vraag dan om het tellerrapport. De geregistreerde eigenaar kan dit rapport opvragen bij de RDW. Sinds 1 januari 2019 is dit gratis.

Hier staan alle tellerstanden op die geregistreerd zijn. Het is gemakkelijk te zien of het om een fout of om een teruggedraaide teller gaat. Je ziet bijvoorbeeld de volgende standen*:

*Lees van onder naar boven

80.000
50.000
16.000
120.000
80.000
50.000

Het is duidelijk te zien dat de tellerstand is teruggedraaid. Hieronder volgt nog een rijtje tellerstanden:

230.000
190.000
16.000
120.000
80.000
50.000

Hieruit is duidelijk op te maken dat 16.000 eigenlijk 160.000 had moeten zijn. Het gaat hier om een menselijke fout die gelukkig te corrigeren is.

Update 8 februari 2018: De RDW heeft 50.000 tellerstanden gecorrigeerd die door een typefout het oordeel ‘Onlogisch’ kregen.

Extra tip

Vraag áltijd om het tellerrapport.

Gratis advies over de auto die je hebt gezien?

Er zijn nog veel meer factoren die bepalen of een auto wel of niet goed is. Wil je dat één van mijn collega’s gratis en vrijblijvend meekijkt? Dat kan! Vraag onze gratis kentekencheck aan.

Koekje erbij?