arrow_drop_up arrow_drop_down

Onderzoeksplicht - Wat is het en hoe voldoe je eraan?

Bij de aanschaf van een tweedehands auto, heb je als consument een onderzoeksplicht. Tenminste, als je aanspraak wilt maken op de wettelijke garantie.

De onderzoeksplicht houdt in dat je onderzoek doet naar de staat van de auto. Doe je dit niet, en ontdek je achteraf verborgen gebreken? Grote kans dat het koopcontract niet ontbonden wordt.Je hebt er immers niets aan gedaan om een miskoop te voorkomen.

Wanneer voldoe ik NIET aan de onderzoeksplicht?

Hieronder lees je 3 fouten die je kunt maken en waardoor je je niet aan de onderzoeksplicht houdt.

1. Je neemt niemand mee met technische kennis

Heb je zelf geen technische autokennis? Dan is het ook onmogelijk om een oordeel te geven over de auto. Neem daarom altijd iemand mee die verstand heeft van auto’s.Bijvoorbeeld door middel van onze aankoopkeuring. De auto wordt dan door een onafhankelijke expert met 15 jaar ervaring nagekeken. Dit is de ultieme manier om aan de onderzoeksplicht te voldoen.

2. Je controleert de prijs van de auto niet

Verkopers weten doorgaans heel goed wat een auto waard is. Stel, je ziet allemaal auto’s van rond de 15.000 euro. Zowel de uitrusting als het bouwjaar en de kilometerstand zijn vergelijkbaar.

Dan zie je er eentje tussen staan, voor slechts 12.000 euro. Zelfde uitvoering, vergelijkbare tellerstand en bouwjaar. Heb jij even geluk!

Tip: Wij weten exact wat een auto mag kosten. Benieuwd? Bel ons gratis en vrijblijvend op 085-7730225.

Deze auto is amateuristisch aan elkaar gelast

 

Maar helaas. Er zit altijd een addertje onder het gras. 3.000 euro ‘korting’ is niet reëel. Dat had je kunnen en moeten weten. Dit zal tegen je werken bij een geschil.

3. Je maakt geen proefrit

Een proefrit vertelt veel over de auto. Onder het rijden kun je mankementen ontdekken die je niet ziet, als je een rondje om de auto loopt.

Het maken van een proefrit, is een vast onderdeel van onze aankoopkeuring. Zo weten we zeker dat we niets over het hoofd zien.

Lees> Proefrit maken? Eerst deze 8 tips lezen

Tips voor het maken van een goede proefrit met een occasion

Uiteindelijk gaat het om de verwachting die je van de auto mag hebben

Dit is eigenlijk de samenvatting van dit alles. Klopt de reële verwachting bij de staat van de auto? Of anders gezegd:

Waren je verwachtingen wel reëel? Koop je een auto die 3.000 euro te goedkoop is, dan moet je je verwachtingen over die auto ook bijstellen.

Je mag niet dezelfde verwachting hebben als bij een auto die 3.000 euro duurder is. De prijs is echter niet de enige factor waarnaar gekeken wordt. Zo is de tellerstand ook van belang.

Koop je een auto met 400.000 kilometer op de teller, dan weet je dat er af en toe iets kapot kan gaan. De auto heeft immers al heel wat te verduren gehad.

Achteraf geen “had ik maar…”

Zoals je leest, is het belangrijk om je aan de onderzoeksplicht te houden. Je wilt achteraf immers geen gedoe met de verkoper. Met de aankoopkeuring van ons doe je dat absoluut.

Bespaar je een hoop geld, energie en tijd met onze aankoopkeuring. Dan weet je gewoon dat je alles hebt gedaan om een miskoop te voorkomen.

Aankoopkeuring aanvragen

Auto op het oog?

Sta jij op het punt om een auto aan te schaffen? Of ben je ondernemer en zit je met een vraag? Stel 'm hieronder en wij helpen je verder. Gratis & vrijblijvend. Koekje erbij?