arrow_drop_up arrow_drop_down
Onderhoudshistorie van een auto opvragen of controleren

Onderhoudshistorie van een auto opvragen of controleren

Hoe controleer je de onderhoudshistorie van een tweedehands auto? We leggen het je uit in dit blog en waarom het belangrijk is deze geschiedenis te kennen.

Wat is de onderhoudshistorie?

Elke auto moet worden onderhouden, of het nu gaat om een controle van een onderdeel of het vervangen van de motorolie. Onderhoud je jouw auto niet goed, dan kun je op een gegeven moment tegen (hoge) kosten oplopen. Of nog erger, je krijgt een ongeluk omdat je die ene scheef afgesleten band niet hebt opgemerkt. En dat terwijl het een aandachtspunt was bij de laatste APK.

Breng je regelmatig de auto naar een garage voor een kleine of grote onderhoudsbeurt? Normaal gesproken vermeldt de monteur in het onderhoudsboekje welk onderhoud is uitgevoerd. Hierbij worden dan ook de uitgevoerde werkzaamheden of vervangen onderdelen genoteerd. Dit onderhoudsboekje vertelt veel over de geschiedenis van de auto. Dat is belangrijke informatie.

Wanneer en hoe een auto moet worden onderhouden, wordt door de fabrikant voorgeschreven. Meestal is dat bij een x-aantal kilometers of na een bepaalde periode. Het is belangrijk dat je deze standaard in acht neemt.

Tweedehands auto aankoopgids

Waarom is de onderhoudshistorie belangrijk?

De onderhoudshistorie is voor jou het belangrijkste onderdeel van de auto. Die vertelt hoe de vorige eigenaren ermee om zijn gegaan.

Wanneer je een tweedehands auto wilt kopen, vraag je altijd naar het onderhoud wat de auto heeft gehad. De verkoper moet je dit kunnen vertellen. Of nog mooier: hij moet het je kunnen laten zien, middels het onderhoudsboekje.

Is er geen onderhoudsboekje, dan moet je afgaan op wat de verkoper vertelt. Die kan bijvoorbeeld zeggen: “De auto is altijd bij ons in onderhoud geweest, er is nooit iets bijzonders mee geweest.” Dat klinkt mooi, maar toch is het oppassen geblazen. Want op het moment dat je dit als leek niet kunt checken kan dit een probleem opleveren. Niet elke verkoper is even eerlijk.

De onderhoudshistorie bevat informatie die jou ondersteunt bij de beslissing om een auto wel of niet te kopen. Zonder de juiste onderhoudshistorie kun je geen goede afweging maken, vandaar dat het zo belangrijk is de geschiedenis te kennen.

Lees ook 4 tips voor aanschaf eerste auto

Hoe achterhaal je onderhoudshistorie?

Het eenvoudigst check je de onderhoudshistorie aan de hand van het onderhoudsboekje. Bij jongere auto's is het onderhoudsboekje doorgaans aanwezig. Bij oudere auto's die meerdere eigenaar hebben gehad komt het voor dat het boekje zoek raakt.

Een auto moet elk jaar een beurt hebben. Dus een auto van 10 jaar oud, moet 9 of 10 stempels in het onderhoudsboekje hebben staan. Het aantal is afhankelijk van de opgegeven onderhoud-intervalperiode voor een bepaald merk en model auto. Je moet dus wel weten wat het onderhoudsschema is van een bepaalde auto. Hiervoor kun je ook contact opnemen met ons of het zelf opzoeken op het internet.

Meer lezen: kopen van tweedehands auto's

onderhoudshistorie auto controleren - roest

Gebruikerssporen en schade

Een auto krijgt in de loop van jaren veel te verduren. Dit levert gebruikerssporen op. Een auto van tien jaar oud heeft meer krasjes aan de buitenkant dan een auto van twee jaar. Ook de bekleding zal meer versleten zijn. Dat is normaal en valt niet onder het normale onderhoud. Probeer door deze gebruikerssporen heen te kijken.

Let wel: kijk je naar een tien jaar oude auto die er uitziet als nieuw dan kan dit een waarschuwingssignaal zijn. Natuurlijk kan het zijn dat de auto amper gebruikt is. Dan heb je geluk! Maar het kan ook zijn dat de auto net een nieuwe laklaag heeft gekregen en daardoor zo glimt.

Dan is de vraag waarom? Schade door een ongeluk? Schadeherstel valt niet onder normaal onderhoud. Het is wel heel belangrijk om te weten welke schade er was en hoe dit is herstel.

Ga naar schadeverleden opvragen.

Bij twijfel, Mijn Autocoach inschakelen

Je hebt de tweedehands auto gevonden die voldoet aan jouw eisen, maar je hebt twijfels over het onderhoud of schadeverleden. Er staan bijvoorbeeld te weinig stempels in het onderhoudsboekje of die is geheel niet aanwezig. Laat ons je dan verder helpen. Met een telefoontje weet je alles van de auto, ook het schadeverleden.

Onze experts kunnen je binnen enkele minuten een eerlijk advies geven over de auto.

Ga naar adviesgesprek

Wil je volledige zekerheid?

Wil je alle twijfels wegnemen en zeker zijn van je zaak? Laat ons de aankoopkeuring doen of kies voor de alles-geregeld-service, waarbij de perfecte auto binnen een week (meestal), bij jou voor de deur staat.

Ga naar aankoopkeuring aanvragen of de alles geregeld service.

Contact

Wij hopen dat je ontzettend veel hebt gehad aan dit blog. We delen onze kennis met jou om te voorkomen dat je foute keuzes maakt. Laat gerust een reactie achter onder dit blog. Uiteraard mag je ons ook e-mailen of bellen via 085-7730225.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Mijn Autocoach vind je waardevolle blogs die je verder helpen. Heb je deze blogs al gelezen:

Auto op het oog?

Sta jij op het punt om een auto aan te schaffen? Of ben je ondernemer en zit je met een vraag? Stel 'm hieronder en wij helpen je verder. Gratis & vrijblijvend. Koekje erbij?