arrow_drop_up arrow_drop_down

Wat is non conformiteit bij een tweedehands auto?

Wanneer je iets koopt, moet het natuurlijk voldoen aan je (realistische) verwachtingen. Je betaalt een bepaald bedrag voor bijvoorbeeld een auto, en daar staat iets tegenover.

Maar wanneer die auto niet overeenkomt met wat je mocht verwachten, is er sprake van non conformiteit: de auto is niet conform de afspraak. Gelukkig sta je dan in je recht, want in Nederland hebben we zoiets als wettelijke garantie.

Wettelijke garantie tweedehands auto

Bij een nieuwe auto is dat over het algemeen niet zo ingewikkeld. Die moet namelijk 100% in orde zijn. Bij een klein putje in de lak, is er al sprake van non conformiteit. 

Je mag namelijk van een nieuwe auto verwachten dat deze strak in de lak zit. Daar betaal je ook voor. Is dat niet het geval, dan moet de verkoper ervoor zorgen dat dit wel het geval is.

Maar bij een tweedehands auto ligt dat allemaal wat minder simpel. Het gaat in dit geval namelijk om een gebruikt product. En van een gebruikt product mag je niet verwachten dat het er uitziet als nieuw. Je betaalt er immers ook minder voor.

 

non conformiteit tweedehands auto

 

Om te achterhalen of er sprake is van non conformiteit, kijken wij altijd eerst naar de prijs. Want de prijs vertelt een hoop over de verwachting die je van de auto mag hebben.

En dan gaat het niet alleen over het bedrag op zich. 15.000 euro voor een occasion lijkt misschien een hoop geld. Maar als vergelijkbare occasions rond de 20.000 euro kosten, is het alsnog een ‘koopje’. 

Stel dat jij die auto voor 15.000 euro koopt, en het blijkt een miskoop te zijn. Je moet er voor 3.000 euro aan verspijkeren om hem bruikbaar te krijgen. Dan voel je je flink bedonderd (en dat ben je misschien ook wel).

Wat zegt de rechtspraak

Maar de kans is aanwezig dat een rechter in het voordeel van de verkoper oordeelt. De auto was immers 5.000 euro goedkoper dan een vergelijkbare auto. Dus hoezo is er sprake van non conformiteit? Je hebt toch gekregen waarvoor je betaalt?

Sterker nog, als je de reparatiekosten bij de aanschafprijs optelt, ben je nog steeds 2.000 euro goedkoper uit. 

Dit klinkt misschien wat flauw, maar hopelijk snap je mijn punt. 

Gelukkig draait het niet alleen maar om de prijs. Er zijn meer punten van belang. Bijvoorbeeld in hoeverre je onderzoek hebt gedaan naar de auto. Heb je bijvoorbeeld een proefrit gemaakt voordat je ‘m kocht? 

 

non conformiteit occasion

 

Aan de andere kant mag je als koper afgaan op het verhaal van de verkoper. De verkoper heeft immers verstand (of zou dat moeten hebben) van de auto die hij aanbiedt. 

Over het algemeen weegt deze mededelingsplicht zwaarder dan het onderzoeksplicht van jou als koper. Je mag immers verwachten dat de verkoper verstand heeft van wat hij verkoopt. 

De verkoper is in dit geval de specialist. Iets wat niet van jou verwacht kan worden. 

Wel of geen non conformiteit? Schakel een advocaat in

Waarschijnlijk heb je het al wel door. Dit is best een ingewikkeld onderwerp. Er zijn meerdere factoren van invloed en geen enkele situatie is gelijk.

Zit jij in een lastige situatie met een autoverkoper? Neem dan vooral contact op met een advocaat, want grote kans dat je er zelf niet uit gaat komen. 

Zo’n advocaat kan je meestal na één telefoongesprek wel vertellen hoe sterk je staat in het geschil. Misschien sta je wel in je recht, maar is je gelijk halen stukken duurder dan de reparatie aan je auto. 

We kennen ook verhalen van mensen die, met dank aan hun advocaat, vergoed zijn voor de gemaakte kosten. In sommige gevallen wordt de verkoper zelfs verplicht om de auto terug te kopen. 

Dus hoe dan ook, neem altijd even contact op met een advocaat. De meesten staan je gratis en vrijblijvend te woord.

Auto op het oog?

Sta jij op het punt om een auto aan te schaffen? Of ben je ondernemer en zit je met een vraag? Stel 'm hieronder en wij helpen je verder. Gratis & vrijblijvend. Koekje erbij?