arrow_drop_up arrow_drop_down

Meeneemprijs tweedehands auto: dit moet je weten!

Ben je op zoek naar een tweedehands auto en kom je in aanraking met de term meeneemprijs? Dan is het van belang dat je dit blog goed doorneemt. Wij leggen je uit wat de meeneemprijs is, hoe dit werkt en wat hier wel en niet onder valt.

Wat betekent de meeneemprijs van een auto?

De meeneemprijs van een auto is de prijs van de auto in de huidige toestand. Het is belangrijk dat jij je hier goed bewust van bent. Weet dat er bovenop de meeneemprijs vaak nog andere kosten komen. Zo blijkt dat bij 90% van de auto’s met een meeneemprijs nog extra onderhoudskosten gerekend worden. Voorbeeld van mogelijke kosten zijn:

 • noodzakelijke onderhoud
 • kleine en/of grote onderhoudsbeurt
 • reparaties

Het is handig dat je vooraf rekening houdt met bijkomende kosten. Dat is ook het geval als er vermeld staat dat de auto rijklaar is.

Het lijkt mooi wanneer een verkoopprijs inclusief geldige APK en tenaamstelling genoemd wordt. Dit wil niet zeggen dat er geen extra kosten bovenop de genoemde prijs komen. Bij de oriëntatie op een tweedehands auto heb je een budget in je achterhoofd. Houd in je zoektocht rekening met bijkomende kosten in relatie tot de meeneemprijs.

Meeneemprijs tweedehands auto of occasion

Wat valt er onder de meeneemprijs?

Garantie valt wel onder de meeneemprijs. Het komt voor dat aanbieders aangeven dat je extra moet betalen voor garantie. Dit is niet toegestaan! De wettelijke garantie maakt onderdeel uit van de meeneemprijs. Als consument heb je bescherming van de wet bij het kopen van een tweedehands auto. Het is wel mogelijk om extra garantie af te sluiten in de vorm van de verzekering. Bekend zijn de BOVAG garantie en de Autotrust garantie. Je bent dan gedekt tegen onverwachtse kosten.  Uiteraard valt deze extra garantie niet binnen de meeneemprijs.

De strekking daarvan gaat verder dan de dekking van de wettelijke garantie. Doorgaans zit de tenaamstelling bij de prijs inbegrepen. Afhankelijk van de autodealer is er ook een uitgevoerde controle op olie en vloeistoffen.

Dit zit zeker bij de meeneemprijs in:

 • Wettelijke garantie
 • Tenaamstelling
 • Auto direct mee te nemen

Wat valt er niet binnen de meeneemprijs?

Bij een meeneemprijs hoef je niet op een onderhoudsbeurt voor je auto te rekenen. Ook de afleverbeurt met bijvoorbeeld een halve tank brandstof en poetsbeurt zit er niet bij in. Zo is er evenmin sprake van een nieuwe APK voor de occasion.

Wil je dit wel, dan betaal je daar extra voor. In plaats van een meeneemprijs is er dan vaak sprake van een zogenoemde all-in prijs, verkoopprijs of showroomprijs. Per autodealer verschillen deze benamingen en de inhoud daarvan. Het is daarom altijd van belang je goed te oriënteren op de prijzen.

Dit zit niet bij de meeneemprijs in:

 • Nieuwe APK
 • Gevulde brandstoftank
 • Extra garantie
 • Onderhoudsbeurt

Wie hanteren meeneemprijzen?

In de praktijk blijkt dat zowel de merkdealers als garageformules, universele autobedrijven en handelaren werken met een meeneemprijs. De verkopende partij biedt vaak tegen meerprijs afleverpakketten waarbij er extra reparatie en onderhoud wordt uitgevoerd.

Meeneemprijs tweedehands auto of occasion

Aandachtspunten bij een meeneemprijs

Zie je een auto met een meeneemprijs staan? Dan is het handig om een schatting te maken van de extra kosten die erbij komen kijken. Let op de volgende dingen:

 • Wanneer loopt de APK van de auto af? Moet de auto binnen korte tijd gekeurd worden (of is de APK al niet meer geldig) dan weet je dat dit je geld kost.
 • Houd rekening met een nagenoeg lege tank bij aflevering: dit betekent dat je binnen korte tijd moet tanken.
 • Is er sprake van schade aan de auto en moet dit gerepareerd worden? Dit valt niet binnen de meeneemprijs.
 • De onderhoudsbeurt aan een auto valt vaak buiten de meeneemprijs. Afhankelijk van de werkzaamheden varieert de hoogte van het bedrag bovenop de meeneemprijs.

Nu je weet wat de meeneemprijs is ga je goed voorbereid naar de autodealer. Je wordt niet overvallen door onverwachte kosten. Door de juiste vragen te stellen weet je precies waar je aan toe bent.

Kunnen wij jou helpen?

Weet je niet waar je op moet letten bij de aanschaf van je tweedehands auto? Wil jij je niet bezig houden met de prijsstelling of de onderhandeling? We helpen je bij de zoektocht naar de juiste auto, gaan mee op afspraak, maken een proefrit, voeren een technische inspectie uit en onderhandelen over de prijs. Zo krijg je altijd de beste auto voor de beste prijs.

Zie ook: werkwijze Mijn Autocoach

Contact

Heb je nog vragen? Laat gerust een reactie achter onder dit artikel. Uiteraard mag je ons ook e-mailen of bellen via 085-7730225.

Direct contact

 

Auto op het oog?

Sta jij op het punt om een auto aan te schaffen? Of ben je ondernemer en zit je met een vraag? Stel 'm hieronder en wij helpen je verder. Gratis & vrijblijvend. Koekje erbij?