arrow_drop_up arrow_drop_down
Kleine tweedehands auto kopen: waar moet je op letten?

Kleine tweedehands auto kopen: waar moet je op letten?

Ben je op zoek naar een kleine tweedehands auto of occasion? Er worden nog altijd veel meer tweedehands auto's of occasions verhandeld dan nieuwe auto's. Het aandeel kleine auto's groeit al jaren. Ben je ook op zoek naar een kleine occasion en weet je waar je op moet letten? Zo niet, laat Mijn Autocoach je dan helpen bij deze, soms lastige, zoektocht.

Wat is een kleine tweedehands auto?

Klein is een relatief begrip. Wat de één een kleine auto vindt is voor ander een grote auto. Toch zijn er wel degelijk standaarden daar waar het over auto's gaat. Een kleine auto heeft over het algemeen een kleine bagageruimte. In deze kleine auto is doorgaans wel ruimte voor vier passagiers. De kleine auto wordt voornamelijk in de stad gebruikt. Doorgaans wordt de auto gebruikt voor korte ritten.

Voorbeelden van kleine tweedehands auto's

Voorbeelden van kleine tweedehands auto's zijn:

  • Toyota Aygo
  • Peugeot 108
  • Hyundai i10
  • Suzuki Alto
  • Nissan Pixo
  • Renault Twingo
  • Opel Agila
  • Citroën C1
  • Kia Picanto
  • Volkswagen up

Tweedehands auto aankoopgids

Voordelen kleine tweedehands auto's

Kleine auto's zijn doorgaans zuiniger dan grote auto's. Doordat de auto minder zwaar is en minder luchtweerstand kent is het brandstofverbruik lager.

Daarnaast zijn kleine auto's ook lichter dan grotere auto's en daardoor goedkoper in de wegenbelasting. Dit geldt ook voor de verzekering en het onderhoud.

Een kleine compacte auto is ideaal voor het verkeer in de stad, omdat je veel makkelijker door het verkeer stuurt en een krappe parkeerplek geen probleem hoeft te zijn.

Kortom; wanneer je een goede kleine tweedehands auto op de kop kunt tikken ben je goedkoper uit dan wanneer je een grotere auto koopt.

Nadelen kleine auto

Een kleine auto kent ook een aantal nadelen. Omdat de vraag naar deze auto's groot is, zijn de prijzen er ook naar. Ze zijn duurder in vergelijking met grotere auto's.

Korte ritten is grotere kans op storingen

De kleine auto wordt vaak gebruik voor korte ritjes. Nadeel is dat de motor niet goed opwarmt wanneer je kleine stukken rijdt. Dit kan tot vroegtijdige storingen of defecten leiden, zoals problemen met de uitlaat.

Gemis van accessoires of systemen

Oudere modellen van kleine auto's missen vaak accessoires of systemen die tegenwoordig vaak standaard zijn. Zo heb je bij echt oudere modellen geen centrale vergrendeling of elektrische ramen. Airco of climate controle zie je ook bijna niet in de oudere modellen, net als cruise controle, al worden deze steeds algemener.

Daarnaast heb je, zoals al genoemd, weinig ruimte voor bagage, tenzij je de achterbank kunt neerklappen.

Zie ook tweedehands auto met airco en tweedehands auto met cruise control.

kleine tweedehands auto kopen C1

Waar let je op?

Bij een kleine tweedehands auto let je op dezelfde zaken als bij iedere andere tweedehands auto. In het blog tweedehands auto kopen komen alle zaken uitgebreid aan de orde.

Vraag jezelf af op welke brandstof de auto moet rijden? Elk type brandstof heeft zijn eigen voordelen en nadelen: denk aan benzine, diesel, lpg of zelfs elektrisch.

Technische staat van de auto

De technische staat van de auto die je wilt kopen is belangrijk. Helaas is dit niet altijd makkelijk te controleren voor een leek. Makkelijker is het aantal eigenaren, die je zo kunt opvragen bij de RDW door het kenteken op te geven. Een kleine tweedehands auto van vijf jaar oud, die al 4 eigenaren heeft gehad duidt misschien op een probleemauto.

Wil je weten hoe je die en andere zaken kunt controleren, lees dan vorige eigenaren ontroleren en kilometerstand tweedehands auto.

Wil je zekerheid?

Wil je zekerheid over het verleden van de auto en de technische staat van de auto? Laat je auto controleren door een specialist. Wil je dat Mijn Autocoach een aankoopkeuring voor je uitvoert? Geen probleem. Onze experts werken door heel Nederland.

Ga naar Aankoopkeuring.

Alles geregeld-service

Heb je zelf niet veel tijd en/of weinig of geen verstand van auto's om een goede auto te kunnen vinden, dan kunnen wij dat voor je doen. Met onze alles geregeld service zoeken wij de juiste auto voor jou. We verzorgen de aankoopkeuring en de onderhandeling over de prijs. Hiervoor overleggen we natuurlijk wel vooraf met jou. Je kunt al binnen een paar dagen de gewenste auto voor de deur hebben staan.

Ga naar alles geregeld service of lees alles over de mogelijkheden.

Contact

Wij hopen dat je ontzettend veel hebt gehad aan dit blog. We delen onze kennis met jou om te voorkomen dat je foute keuzes maakt. Laat gerust een reactie achter onder dit blog. Uiteraard mag je ons ook e-mailen of bellen via 085-7730225.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Mijn Autocoach vind je waardevolle blogs die je verder helpen. Heb je deze blogs al gelezen:

Auto op het oog?

Sta jij op het punt om een auto aan te schaffen? Of ben je ondernemer en zit je met een vraag? Stel 'm hieronder en wij helpen je verder. Gratis & vrijblijvend. Koekje erbij?