arrow_drop_up arrow_drop_down

Hoe werkt de kilometervergoeding voor zzp'ers?

Als je in loondienst werkt of hebt gewerkt, dan ken je het wel. Maak je een rit met je eigen auto voor een zakelijke afspraak?

Dan dien je een declaratie in voor 19 cent per kilometer. In die 19 cent zit alles verwerkt. Brandstof, onderhoud, reparaties en afschrijving.

Ben je zzp’er? Dan gaat het anders in zijn werk. Nee, je voert niet de 19 cent per kilometer op als kosten. Je voert de daadwerkelijk gemaakte kosten op in de administratie.

Dus: de tankbeurt, die nieuwe banden, de onderhoudsbeurt en de afschrijving.

Kortom: je voert geen vast bedrag per kilometer op, maar de daadwerkelijk gemaakte kosten om te kunnen rijden.

Maar wat bereken je dan naar opdrachtgever toe? 19 cent per kilometer? Dat is een optie. Maar je zit niet vast aan die 19 cent. Voor de Belastingdienst is dit gewoon omzet. Hoeveel dat is, maakt ze niet uit.

Privé auto voor zakelijke kilometers? 19 cent per km

Dus wil je 25 cent per kilometer in rekening brengen? Dan kan dat gewoon. Mits je opdrachtgever daarmee akkoord gaat natuurlijk.

Bovenstaande regels gelden alleen als je auto op de zaak staat. Misschien gebruik je je privé auto voor zakelijke kilometers.

In dat geval ben je gebonden aan de 19 cent per kilometer. Niet meer en niet minder. Van die 19 cent moet je álle kosten betalen. Dus ook de kosten voor de parkeergarage.

Het parkeerbonnetje mag je dus niet apart opvoeren als kostenpost. Je mag echter wél de btw op dat bonnetje terugvragen.

Auto op het oog?

Sta jij op het punt om een auto aan te schaffen? Of ben je ondernemer en zit je met een vraag? Stel 'm hieronder en wij helpen je verder. Gratis & vrijblijvend. Koekje erbij?