arrow_drop_up arrow_drop_down

Zo controleer je de kilometerstand van een geïmporteerde auto [3 manieren]

Het importeren van auto’s is populair. Dit jaar komt het aantal geïmporteerde auto’s uit op ongeveer 200.000 stuks. Niet zo gek ook, want auto’s in Nederland zijn duur. Dat komt vrijwel volledig door de bpm. Een extra belasting op auto’s. Een belasting die ze in landen als België en Duitsland niet kennen. 

Een importauto roept echter ook wat vragen op. Bijvoorbeeld over de tellerstand van de auto. Klopt die wel? Een logische vraag, want tellerfraude is nog steeds aan de orde van de dag. Daarom vertellen we je in dit artikel hoe je de kilometerstand van een importauto controleert.

1. Kilometerstanden in het onderhoudsboekje

We beginnen meteen met de belangrijkste tip: controleer het onderhoudsboekje. Of eigenlijk zit er nog een stap voor. Vraag de verkoper of er een onderhoudsboekje aanwezig is.

Is dit niet het geval, dan weet je eigenlijk al genoeg. Is het boekje wel aanwezig, controleer dan de stempels. Zo weet je of de auto netjes zijn onderhoudsbeurten heeft gehad. 

Kijk ook naar het boekje zelf. Ziet die eruit als een echt onderhoudsboekje? Geloof het of niet, maar onderhoudsboekjes worden vervalst. Als je twijfels hebt over de echtheid van het boekje, kun je het beste even bellen met het autobedrijf die het onderhoud heeft uitgevoerd.

Aan de hand van het chassisnummer kunnen ze je vertellen of de auto bij hun bekend is. 

2. Passen de gebruikssporen bij de tellerstand?

Een gebruikte auto ziet er doorgaans niet zo uit als een nieuwe auto. Logisch. Over het algemeen nemen de gebruikssporen toe, naarmate de kilometerstand oploopt. 

Controleer daarom eens goed hoe de auto erbij staat. Kijk naar deukjes, putjes en krassen aan de buitenkant. Kijk ook naar het interieur. En dan met name de staat van de bekleding, pook, pedalen en het stuur. 

Past dit bij de tellerstand van de auto? Om hier antwoord op te kunnen geven, is het handig om meerdere auto’s te bekijken. Zo kun je ze goed met elkaar vergelijken. 

3. Een te lage prijs

We snappen dat je zo min mogelijk voor je auto wil betalen. Wie wil dat nou niet. Maar bij de aanschaf van een occasion moet je daar echt mee oppassen. 

Auto’s die verdacht goedkoop geprijsd zijn, blijken in de praktijk altijd iets te verbergen. Dat kunnen technische gebreken zijn, maar ook een teruggedraaide tellerstand. Ook daarom is het verstandig om verschillende auto’s met elkaar te vergelijken. 

Die ene auto die goedkoper is dan alle andere, kun je beter laten staan. Belangrijk hierbij is wel dat je auto’s op de juiste manier vergelijkt. Bijvoorbeeld met de volgende criteria:

  • Merk: Volkswagen
  • Model: Polo
  • Bouwjaar: 2012-2013
  • Brandstof: benzine
  • Km-stand: 90.000-110.000
  • Vul eventueel nog de gewenste opties toe

Alle auto’s die je nu te zien krijgt, zijn vergelijkbaar. En als het goed is vallen alle prijzen binnen een bepaalde range. Auto’s die duidelijk buiten die range vallen, kun je het beste links laten liggen.

Tellerrapport bij importauto?

In Nederland beschikken de meeste auto’s over een tellerrapport. Bij ieder bezoek aan de garage, wordt de tellerstand genoteerd. Deze worden door de RDW toegevoegd aan het tellerrapport. Loopt de tellerstand op, dan krijgt deze het oordeel Logisch. Is dat niet het geval, dan krijgt de auto het oordeel Onlogisch.

Importauto’s krijgen doorgaans het oordeel Geen oordeel. En dat is logisch (;)). De RDW kan namelijk niet nagaan wat er in het buitenland met de auto is gebeurd, en kan daardoor geen oordeel geven over de tellerstand.

Beschikt een importauto over een tellerrapport?

Ja, een importauto beschikt over een tellerrapport. Maar laat je hierdoor niet misleiden. Hier staan alleen de in Nederland geregistreerde tellerstanden in. Dat zegt dus niets over de betrouwbaarheid van de tellerstand.

Auto op het oog?

Sta jij op het punt om een auto aan te schaffen? Of ben je ondernemer en zit je met een vraag? Stel 'm hieronder en wij helpen je verder. Gratis & vrijblijvend. Koekje erbij?