arrow_drop_up arrow_drop_down

Wat zijn goede tweedehands auto's: deze criteria moet je checken!

Wat zijn goede tweedehands auto’s? Dat is een vraag die vaak wordt gesteld en waar niet zo snel een antwoord op kan worden gegeven. Dit vraagt om een antwoord met nuances. In dit blog hebben we een aantal aandachtspunten voor je op een rij gezet.

Je kunt niet zeggen dat een tweedehands auto van drie jaar oud per definitie beter is dan een auto van 15 jaar. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn, want misschien heeft de auto van 15 jaar in verhouding veel minder kilometers per jaar gereden en gaat het om een merk en model dat zijn betrouwbaarheid al heeft bewezen, terwijl de andere nog steeds kinderziekten kent, omdat het een nieuw model was. Het is simpelweg niet altijd makkelijk om te zeggen wat een goede, een minder goede of zelfs een slechte tweedehands auto is.

Wat zijn de criteria voor een goede tweedehands auto?

Om te kunnen bepalen wat een goede tweedehands auto is, zul je een aantal criteria moeten opstellen waaraan deze moet voldoen. Dit kunnen criteria zijn die je zelf opstelt, omdat jij die belangrijk vindt, maar natuurlijk ook criteria die anderen gebruiken, zoals autoverkoopsites of vakbladen.

Zo kun je bijvoorbeeld denken aan de volgende zaken met betrekking tot het merk en model:

 • Betrouwbaar merk/model: een merk en model wat al jaren zijn betrouwbaarheid heeft bewezen, waar weinig negatieve zaken over zijn te vinden en die veel wordt verkocht.
 • Gunstige recensies: van bijna alle nieuwe auto’s zijn recensies te vinden met de beschrijving en bevindingen van de testers. Maar ook van tweedehands auto’s zijn veel recensies te vinden op het internet.

Daarnaast kijk je naar de auto zelf:

 • Gereden kilometers: minder kilometers op de teller is meestal gunstig, maar controleer dit altijd met een kentekencheck.
 • Aantoonbaar onderhoud: bij een auto die alle onderhoudsbeurten heeft gehad loop je minder snel tegen onverwachte onderhoudskosten aan, zoals het vervangen van een distributieriem.
 • Prijs-kwaliteitverhouding: kijk wat de gangbare prijzen zijn voor hetzelfde model auto van dezelfde leeftijd en staat van onderhoud. Er zijn natuurlijk altijd verschillen, maar let goed op wanneer het echt een koopje lijkt te zijn.
 • Inruilwaarde: de ene tweedehands auto behoudt zijn waarde beter dan de andere. Bedenk wel dat de aanschafprijs ook hoger is.

Dit noemen we objectieve criteria. In alle gevallen vertellen deze dingen iets over de staat van de auto. Je kunt een auto niet kwalificeren als goed of slecht aan de hand van 1 criterium. Hiervoor dien je te weten hoe de verschillende factoren meespelen in het totaalplaatje.

Tweedehands auto aankoopgids

Persoonlijke (en subjectieve) criteria

Tot dusver hebben we gekeken naar de algemene zaken. Hierin hebben we de de persoonlijke voorkeuren niet meegenomen, zoals:

 • Budget.
 • Brandstofkeuze.
 • Type auto.
 • Aanwezige opties.
 • Soort versnellingsbak.

Belangrijk is dat je weet dat de persoonlijke voorkeuren niet objectief iets zeggen over de staat van de auto. Het zijn persoonlijke factoren die voor jou als koper mede de kwaliteit bepalen. Ze bepalen niet echt of het om een goede tweedehands auto gaat. Daarvoor kijken wij meer naar de technische en feitelijke staat van een auto.

Wil je echt alles weten over het aanschaffen van een goede tweedehands auto?

Zie het blog: Tweedehands auto kopen.

Welke merken en modellen doen het goed tweedehands?

Er zijn ontzettend veel merken en modellen auto’s te vinden op de tweedehandsautomarkt, wat het zoeken soms heel moeilijk kan maken. Maar er worden regelmatig onderzoeken gedaan naar de ervaringen en de verkoopcijfers van tweedehands auto’s. Deze onderzoeken zijn te vinden op het internet, maar wees er wel zeker van dat het om eerlijke onderzoeken gaat.

Wil je dat wij je helpen?

Wanneer je geen tijd hebt – of juist te veel, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet – kunnen wij je helpen met de zoektocht naar de juiste goede tweedehands auto. Mijn Autocoach heeft jarenlange ervaring in het zoeken en beoordelen van tweedehands auto’s voor haar klanten. Wij kennen de merken en modellen en weten wat er op de tweedehandsautomarkt speelt.

Laat je niet verrassen door snelle verkooppraatjes van een autoverkoper, met soms alle nare gevolgen van dien.

Vraag een vrijblijvend gesprek aan met een van onze adviseurs.

Gerelateerde artikelen:

Auto op het oog?

Sta jij op het punt om een auto aan te schaffen? Of ben je ondernemer en zit je met een vraag? Stel 'm hieronder en wij helpen je verder. Gratis & vrijblijvend. Koekje erbij?