Verschillende autoverzekering dekkingen

Je bent in Nederland verplicht om je auto verzekerd te hebben. Het is echter aan jou om te bepalen voor welke dekking je gaat. Je hebt de keuze tussen 3 dekkingsvormen: WA, WA-plus en Allrisk. Hoe breder de dekking, hoe hoger de premie die je betaalt.

WA

Dit is de minimale dekking die je moet hebben. Met een WA-dekking ben je verzekerd tegen schade die je veroorzaakt aan anderen. Zowel voor de schade aan de auto als aan medische kosten. Rij je iemand aan en ben je niet verzekerd? Dan draai je dus op voor alle kosten die veroorzaakt zijn door het ongeluk. Deze dekking wordt vooral afgesloten voor auto’s ouder dan 8 jaar*.

WA-plus

Met een WA-plusverzekering heb je een WA-dekking met enkele extra’s. Je bent verzekerd tegen ruitschade, aanrijdingen met dieren, brand, explosies, diefstal en natuurgeweld. Deze dekking wordt vooral gekozen bij auto’s rond 5-7 jaar oud*.

Allrisk

Dit is de meest uitgebreide autoverzekering. Je bent niet alleen verzekerd voor alle bovenstaande punten, maar ook voor schade door je eigen schuld, slippen en te water raken. Deze verzekering wordt vooral afgesloten voor auto’s tot een jaar of 5 oud*. Natuurlijk is deze verzekering ook meteen de duurste vorm. 

*Het is uiteraard aan jou om te bepalen voor welke dekking je kiest. Ook een auto van 8 jaar oud kan allrisk verzekerd worden als je dat prettig vindt. 

 

Lees meer over de dekking van je autoverzekering in het buitenland

Welke dekking moet ik kiezen?

Dat is een persoonlijke keuze. Het is maar net wat je prettig vindt. Met een bredere dekking ben je gedekt voor onverwachte grote kostenposten. Daar betaal je dan elke maand een hogere premie voor. Je kunt er ook voor kiezen om wat geld opzij te zetten voor onverwachte kosten, en besparen op je premie.

Heb je nog geen schadevrije jaren? Dan betaal je voor een Allrisk verzekering 65-85 euro per maand. Dat is een behoorlijk bedrag. Ga je één stapje terug (WA-plus), dan scheelt je dat 15-35 euro per maand. Heb je al (bijvoorbeeld) 10 schadevrije jaren? Dan ben je voor 30 euro al allrisk verzekerd.  

Tot je 24e betaal je bij de meeste verzekeraars een toeslag. Je bent jong en hebt nog niet veel rijervaring. Daardoor vorm je een groter risico. Voor een WA-verzekering betaal je ongeveer 20 euro per maand extra.

Zo sluit je een autoverzekering af

Als je een autoverzekering online afsluit, gaat deze direct in. Maar je kunt ook een datum in de toekomst opgeven waarop de verzekering moet ingaan. In 60% van de gevallen moet er nog iets aan de auto gebeuren voordat je deze mee naar huis neemt. Bijvoorbeeld een beurt, het herstellen van een deuk of het vervangen van de remmen.

Je hebt dan de tijd om op je gemak de autoverzekeringen te vergelijken. Je sluit je verzekering dan weloverwogen af. 

Is de auto al helemaal klaar en kun je er direct mee naar huis rijden? Vraag dan of je bij de verkoper achter de computer een verzekering mag afsluiten. Telefonisch afsluiten is natuurlijk ook mogelijk!