Dekking van je autoverzekering in het buitenland

Elk jaar in de zomer worden pechhulpverleners overspoeld met tienduizenden telefoontjes per week. Allemaal van vakantiegangers die langs de weg staan met hun auto (en caravan) door een ongeluk of pechgeval. 

Maar hoe zit het nu met de dekking van je autoverzekering in het buitenland? In de meeste Europese landen ben je verzekerd. Om er zeker van te zijn, neem je een kijkje op je groene kaart.

Wat is de groene kaart

De groene kaart is de benaming voor het internationale verzekeringsbewijs. Wanneer je een autoverzekering afsluit, ontvang je deze groene kaart van je verzekeraar. Op de groene kaart wordt aangegeven in welke landen je autoverzekering wel of geen dekking biedt.

De landen waar je autoverzekering geen dekking biedt, staan doorgestreept op je groene kaart. In Europa is het niet verplicht om de groene kaart bij je te hebben. Het is echter wel handig. Alle basisinformatie over jou en de verzekering staan hier namelijk op. 

Tevens staat hier ook op welke nummer je moet bellen bij pech in het buitenland. Wel zo makkelijk dus! De groene kaart ontvang je digitaal, op papier of als pasje. Ga je buiten Europa op vakantie? Zorg dan dat je altijd een (groen!) papieren exemplaar bij je hebt. Dat is in sommige landen verplicht.

Groene kaart voor caravan

Heb je een caravan van meer dan 750 kg? Dan heb je onder andere in Duitsland en Spanje een aparte groene kaart nodig voor je caravan. 

Meer over: