arrow_drop_up arrow_drop_down

Brandstof tweedehands auto; waar kies je voor?

Welke type brandstof kies je  voor een tweedehands auto? Wat is verstandig? Dat is een vraag die ons vaak wordt gesteld. Ons eerlijke antwoord: “Daar kunnen we niet zomaar antwoord op geven.” Iets genuanceerder: “We kunnen alleen een advies geven wanneer we meer informatie hebben, want de keuze voor een bepaalde brandstof is afhankelijk van meerdere factoren.”

Benzine, diesel, lpg of toch elektrisch?

Verreweg het grootste deel van de auto's op de Nederlandse wegen, rijdt op benzine. In 2019 publiceert het CBS een rapport waaruit blijkt dat 80% van de auto's op benzine rijdt. Zo'n 15% van de auto's rijdt op diesel. De elektrische auto is in opkomst, het totale aandeel is nog betrekkelijk klein omdat nog maar zo'n 4% van de auto's elektrisch rijdt.

Vooraf moeten we zeggen dat elke soort brandstof zijn eigen voordelen en nadelen heeft. We noemen elektriciteit hier voor het gemak ook een soort brandstof.Tweedehands auto aankoopgids

Benzine als brandstof

Benzine heeft als voordeel dat je als auto eigenaar minder wegenbelasting betaalt in vergelijking met een dieselauto van dezelfde klasse. Benzine auto's zijn over het algemeen goedkoper dan diesels, al geldt dat niet altijd voor tweedehands auto's. Een nadeel is echter de prijs van benzine en het hogere verbruik vergeleken met diesel.

Een auto op benzine is interessant wanneer je niet te lange ritten maakt en onder het zogenoemde omslagpunt blijft. Het omslagpunt is het punt waarbij alle kosten van het rijden op benzine hoger zijn dan wanneer je diesel zou rijden.

Dit kun je berekenen met behulp van de omslagpuntcalculator.

Diesel: goedkoper aan de pomp, duurder in belasting

Aan de pomp is diesel is goedkoper dan benzine, maar de wegenbelasting die je betaalt over dieselauto's is aanmerkelijk hoger in vergelijking met die van benzineauto's. Daar staat weer tegenover dat het verbruik veel lager is, wat ook geldt voor de aanschafprijs van een tweedehands diesel.

Het risico wat je loopt bij oudere diesels is het feit dat er steeds strengere regels (gaan) gelden met betrekking tot de uitstoot en de toegang tot bepaalde milieu-zones.

Een diesel is erg interessant wanneer je lange afstanden aflegt. Een zuinige en lichte diesel kan vanaf 15.000 kilometer al interessant zijn.

Omslagpunt brandstof tweedehands auto

LPG: zorg dat je goed geïnformeerd bent

LPG (liquid petroleum gas) is goedkoper dan diesel als het gaat om de literprijs. Daarnaast heeft LPG een lagere CO2-uitstoot dan benzine en diesel. Maar ook hier geldt dat de wegenbelasting en het verbruik hoger zijn dan die van een benzineauto. Ook hier is het omslagpunt een belangrijke factor en moet je rekening houden met het feit dat tweedehands auto's op lpg hogere onderhoudskosten kennen.

Goed om te weten is dat het kopen van een tweedehands auto met LPG risico's kent. Veel mensen laten een LPG-installatie in een benzine auto inbouwen omdat je voor LPG minder betaalt dan voor benzine. Dat lijkt dus superinteressant. Deze investering bedraagt zo'n 1500-3500 euro (* dit is een indicatie). Je moet veel kilometers maken om deze investering terug te verdienen.

Rijd je veel kilometers dan is er sprake van hoge slijtage aan de auto. Deze slijtage kan problemen geven met de koppakking of de kleppen van de auto.

Koop je een tweehands auto die rijdt op LPG dan moet je dus weten of de LPG-installatie later ingebouwd is. Ook moet je weten hoeveel kilometers de auto gereden heeft en hoe het er voor staat qua slijtage. In de praktijk zien we dat LPG rijders de auto wegdoen wanneer deze niet meer aantrekkelijk is door de hoge kosten. Daar zit het risico.

Laat je goed informeren voordat je kiest voor aanschaf.

Elektrisch rijden

Elektrische auto's zie je steeds meer, zo ook op de tweedehands markt. Voor de duidelijkheid moeten we een onderscheid maken tussen de volledig elektrische auto en de plug-in hybride. Deze laatste kan namelijk maar een beperkt aantal kilometers volledig op elektriciteit rijden, waarna je over moet schakelen naar benzine. Dat betekent dat je moet laden en tanken.

Welke brandstof kies je voor tweedehands auto of occasion

Elektrisch rijden is aanmerkelijk goedkoper, omdat het laden van de accu's goedkoper is dan een brandstof tanken, vooral wanneer je dit thuis of op het werk kunt doen. Daarnaast is een elektrische auto ook goedkoper in onderhoud en betaal je tot 2025 geen wegenbelasting. Een groot nadeel kan de actieradius zijn, het aantal kilometers dat je kunt rijden op een volle accu. Dit kan vooral voor vakanties in het buitenland een zorgvuldige planning eisen, omdat je vooraf moet weten waar je kunt opladen. Rij je veel langere afstanden, ben je onderweg vaker verplicht een (snel)laadstation op te zoeken.

Een groot voordeel van elektrisch rijden is de lage belasting van het milieu, omdat de auto geen emissie heeft. Er zijn echter wel discussies gaande over het effect op het milieu en klimaat van de productie van de grote aantallen accu's, die nodig zijn wanneer we allemaal overgaan op deze auto's.

De aanschafprijs van een nieuwe elektrische auto is hoger in vergelijking met de normale brandstof auto's en op de tweedehands markt kunnen de prijzen ook hoger zijn. De keuze is aan jou.

Welke brandstof kies je voor tweedehands auto of occasion

Welke keuze maak jij?

Je ziet dat er veel te kiezen valt wat betreft de brandstof van de tweedehands auto. Je zult er goed over na moeten denken wanneer je een bewuste keuze wilt maken. Wanneer je een bepaalde brandstof wilt, bekijk dan goed de wat de kosten zullen zijn en kijk dus niet alleen naar de aanschafprijs.

Lees ook: Tweedehands auto kopen: hier moet je op letten (uitgebreid stappenplan)

Wat kan Mijn Autocoach voor je betekenen

Twijfel je over welke type brandstof het beste past in jouw situatie? Of heb je al een auto gezien maar weet je niet zeker of het handig is om voor een bepaalde soort brandstof te kiezen. De autocoaches van Mijn Autocoach hebben jarenlange ervaring en weten precies waar ze over praten.Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan en wij zullen samen met jou alle opties bespreken.

Contact

Wij hopen dat je ontzettend veel hebt gehad aan dit blog. We delen onze kennis met jou om te voorkomen dat je foute keuzes maakt. Mocht je nog vragen hebben, laat gerust een reactie achter onder dit blog. Uiteraard mag je ons ook e-mailen of bellen via 085-7730225.

 

Direct contact

 

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Mijn Autocoach vind je waardevolle blogs die je verder helpen. Heb je deze blogs al gelezen:

Auto op het oog?

Sta jij op het punt om een auto aan te schaffen? Of ben je ondernemer en zit je met een vraag? Stel 'm hieronder en wij helpen je verder. Gratis & vrijblijvend. Koekje erbij?