5 redenen om wel of niet een ex-leaseauto te kopen

Robert van Heerde op Juiste auto vinden

Een ex-leaseauto. Is dat nou een goede koop of niet?

Als je in de markt bent voor een gebruikte auto, dan heb je grofweg 5 mogelijkheden. Koop je de auto bij een particulier, handelaar, autobedrijf, dealer of leasemaatschappij? In dit artikel ga ik dieper in op de laatste optie. Is het een verstandige keuze om voor zo'n ex-leaseauto te gaan? Daar neem ik uiteraard ook weer onze ervaringen in mee.

Drie duidelijke voordelen

In eerste instantie is het goed om te weten dat ex-leaseauto’s niet geschikt zijn voor de kleinste portemonnee. Ik heb de occasions van vier bekende leasemaatschappijen bekeken. De goedkoopste auto kost op dit moment 6.250 euro. Dat is natuurlijk ook makkelijk te verklaren. Ex-leaseauto’s zijn gemiddeld 3-5 jaar oud.
 

Eén eigenaar en dealer onderhouden

Ex-leaseauto’s hebben drie duidelijke voordelen tegenover de meeste andere occasions. Ze hebben maar 1 eigenaar gehad, ze zijn goed onderhouden (bij de merkdealer), de onderhoudshistorie is aanwezig (zelfs van een ruitenwisser die vervangen is) en er zijn lange afstanden mee gereden.
 

 

Ex-leaseauto's zijn altijd dealer onderhouden
 


Lange afstanden = minder slijtage

Waarom dat laatste een voordeel is? Nou, een auto is gemaakt om te rijden. Niet om stil te staan. Auto’s die alleen voor de boodschappen gebruikt worden, staan meer stil dan dat ze rijden. Tijdens de kleine ritjes wordt er constant geremd, opgetrokken en over drempels gereden. 

Dit zorgt voor meer belasting dan bij lange stukken snelweg. En dat laatste is precies waar leaseauto’s voor gebruikt worden.

 

Lees ook: Het belang van kilometerstanden en bouwjaren


Twee aandachtspunten

Zoals je leest zijn wij behoorlijk positief over ex-leaseauto’s. Ze hebben natuurlijk ook een naam hoog te houden. Er zijn echter wel twee zaken waar je rekening mee moet houden:


De prijs

We krijgen ze nog weleens aan de lijn. Mensen die verwachten dat een auto met een vraagprijs van 8.000 euro, voor 7.000 wel mee naar huis gaat. Die tijd is echt voorbij (uitzonderingen zijn er vast). 

Dit komt mede door de slechte periode waar de autobranche in zat, en de toenemende populariteit van occasionsites. Daar boks je als autobedrijf op tegen particulieren, die over het algemeen wat voordeliger zijn.
 

 

Auto bij autobedrijf en bij particulier
 

Resultaat daarvan is dat autobedrijven met scherpe “online prijzen” adverteren. Vaste prijzen. En zo is het bij leasemaatschappijen ook. Prijzen staan daar vast. Heb je een budget van 8.000 euro? Kijk dan naar auto’s van rond de 7.000 euro. Er komt nog 300 tot 700 euro aan afleverkosten bij. Bij slechts een enkele leasemaatschappij worden geen afleverkosten in rekening gebracht.

 

Lees ook: Auto kopen bij particulier of autobedrijf? Onze ervaring


Toe aan een beurt?

Zoals ik al vertelde, zijn ex-leaseauto’s goed onderhouden. Let er alleen wel op wanneer de laatste beurt is geweest. Leaseauto’s gaan er vaak uit vlak voor een beurt of voor dure reparaties. Houd er dus rekening mee dat die kosten er binnen een paar maanden na de aankoop nog bijkomen. 

Onder andere Athlon, Alphabet en LeasePlan vermelden de complete onderhoudshistorie bij de advertenties. 

 

Wij keuren ex-leaseauto's regelmatig

Eigenlijk lijken het dus hele goed auto’s, die ex-leaseauto’s. Mijn collega’s keuren ze dan ook regelmatig. Als het een slechte koop is, dan vertellen we dat ook aan de klant. 

Kortom: het zijn over het algemeen eerlijke auto's. Houd er echter rekening mee dat er wat zaken naar boven komen tijdens de aankoopkeuring. Houd daar rekening mee en zoek geen auto's die precies binnen je budget vallen.
 

 

Wij keuren dagelijks auto's. Ook lease-occasions!
 


Auto op het oog? Bel 085-7730225 voor gratis advies

Onze experts zitten voor je klaar om de auto die je op het oog hebt door te nemen. We controleren alvast wat belangrijke punten die op afstand zijn in te zien. Dat doen we allemaal voor niets!
 

Deel artikel

Meer blogs in de categorie Juiste auto vinden

3 dingen die jij te weten komt over de vorige eigenaren van de auto

Elk jaar wisselen meer dan anderhalf miljoen tweedehands auto’s van eigenaar. En als je zo’n auto gaat kopen, dan wil je natuurlijk zoveel mogelijk over de geschiedenis daarvan weten.

De eigenaren historie van een auto is daar een belangrijk onderdeel van. Deze informatie vertelt je 3 belangrijke dingen over de eigenaren.

Hoe jij het meeste uit deze informatie haalt, ga ik je nu vertellen.

Robert van Heerde op Juiste auto vinden RDW

De Ultieme Online Kenteken Check doe je zo (100% gratis)

Elke maand doen wij enkele honderden gratis kentekenchecks. Deze check is bedoeld voor mensen zoals jij, die op zoek zijn naar een tweedehands auto.

30% van de auto’s raden wij direct al af. Zónder dat we de auto in het echt hebben gezien. Kun je op afstand de technische staat van de auto inzien? Nee.

Robert van Heerde op Juiste auto vinden Bpm NAP RDW Tellerrapport WOK-melding

Proefrit maken? Eerst even deze 8 tips lezen!

Er zijn genoeg artikelen te vinden met tips voor het maken van een proefrit. Die staan echter vol met fouten, moeilijke woorden en tips waar je als leek niets aan hebt.

Daarom in dit artikel: 5 tips voor het maken van een proefrit. Juist voor mensen die geen verstand van auto’s hebben.

Robert van Heerde op Juiste auto vinden APK RDW

De 4 belangrijkste tips om zorgeloos je eerste auto te kopen

Je eerste auto kopen. Dat is leuk. Tenminste, dat zou het moeten zijn. Je hebt vast wel eens gehoord van vrienden of familie, dat ze een enorme miskoop gedaan hebben.

“De auto zag er zo netjes uit. We hebben het maar gewoon gedaan. Een week later stonden we langs de weg”.

Robert van Heerde op Juiste auto vinden

Je auto snel particulier verkopen met de perfecte advertentie (4 stappen)

Wij geven regelmatig tips over het kopen van een tweedehands auto. Maar wat doe je met je oude auto? Je kunt hem natuurlijk inruilen. Wel zo gemakkelijk. Maar financieel gezien niet de beste keuze.

Robert van Heerde op Juiste auto vinden

5 kenmerken van een oplichtersadvertentie

Drie per dag. Dat is het aantal oplichtersadvertenties die we per dag tegenkomen. Minstens. Mensen benaderen ons met de vraag of dit een goede auto is om te laten keuren. In dit artikel vertel ik je hoe je een oplichtersadvertentie herkent.

Robert van Heerde op Juiste auto vinden

8 tips voor het kopen van je eerste auto + mijn eigen ervaring

Het is nu ongeveer vijf maanden geleden dat ik met mijn nieuwe baan bij Mijn Autocoach begon als online marketeer. Tot voor kort had ik geen auto nodig voor mijn werk. Reizen met het openbaar vervoer was prima te doen. Nu ligt dat echter anders. Elke dag van Zutphen naar Nijkerk op en neer met de trein is niet echt ideaal. Het werd dus tijd voor een auto. Onze eerste auto.

Robert van Heerde op Juiste auto vinden

Auto kopen bij particulier of autobedrijf? Onze ervaring

Stel, je bent op zoek naar een tweedehands auto. Dan heb je twee keuzes: kopen bij een particulier of kopen bij een autobedrijf. Wat is nu het beste? Beide opties kunnen een prima oplossing zijn. Ik vertel je in dit artikel wat de voor- en nadelen zijn van beide opties, zodat je zelf een besluit kunt nemen. Natuurlijk mag je ook contact met ons opnemen voor advies. Bel ons op 085-7730225.

Robert van Heerde op Juiste auto vinden