Voordelig zakelijk & privé autorijden met een youngtimer

Algemeen

Voordelig zakelijk & privé autorijden met een youngtimer

Traditioneel kiezen de meeste bedrijven ervoor om gebruik te maken van nieuwe auto’s in hun wagenpark. Toch kan het aantrekkelijk zijn om zakelijk gebruik te maken van youngtimers. Helaas is er nog veel onduidelijkheid met betrekking tot het begrip youngtimer en de daaraan verbonden fiscale regelgeving. Vandaag informeren wij je over de vele voordelen. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, aanvullingen of opmerkingen? Laat het ons weten.

Wanneer is een auto een youngtimer?

Een youngtimer is een personenauto die 15 jaar of ouder is. De leeftijd van de auto is vast te stellen op basis van de datum eerste toelating. Dit is de datum waarop het voertuig voor het eerst (waar ook ter wereld) is geregistreerd. U kunt de datum eerste toelating van elk, op Nederlands kenteken geregistreerd, voertuig opvragen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).    

Zakelijk autorijden en bijtelling betalen

Op het moment dat u zakelijk gebruikmaakt van een lease- / bedrijfsauto dient u, indien u meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, bijtelling te betalen. Het percentage bijtelling wat u dient te betalen is afhankelijk van het type auto. Voor het bepalen van het bijtellingspercentage wordt er onder andere gekeken naar het soort motor, de zuinigheid en de leeftijd van de auto. De belangrijkste graadmeter voor het bepalen van het bijtellingspercentage is CO2 uitstoot. Over het algemeen geldt; hoe minder CO2-uitstoot, hoe minder bijtelling je hoeft te betalen.    


De bijtellingspercentages zijn op dit moment onder te verdelen in vijf categorieën. Deze percentages zijn op dit moment vastgesteld op 4%, 7%, 15%, 20% of 25% van de cataloguswaarde. Het maximale bedrag aan bijtelling voor privégebruik zal echter nooit hoger zijn dan de totale autokosten zelf. Dit is voornamelijk belangrijk bij het rijden van een, grotendeels / volledig afgeschreven, tweedehands leaseauto. 


Het bedrag wat iemand moet afdragen wordt ingehouden van diens salaris. Hoe lager het bedrag aan bijtelling, hoe hoger het salaris. Een afweging voor het verkrijgen van een laag bedrag aan bijtelling kan het rijden van een youngtimer zijn. 

Financiële voordelen van zakelijk youngtimer rijden

Zakelijk gebruikmaken van een youngtimer is fiscaal voordelig. Dit komt doordat de bijtelling wordt berekend over de waarde in het economisch verkeer, ofwel de dagwaarde van de auto. Omdat we in geval van youngtimers spreken over auto’s van 15 jaar of ouder is de dagwaarde in de meeste gevallen relatief laag. Indien het aankoopbedrag redelijkerwijs gelijk is aan de daadwerkelijke waarde kan de aankoopfactuur worden gebruikt voor de belastingdienst. 

Het bijtellingspercentage voor een youngtimer is maximaal 35 procent. Wij gaan je nu uitleggen hoe dit bijtellingspercentage in combinatie met de waardebepaling kan bijdrage aan lage bijtelling. 

Waarom een youngtimer rijden?

Een youngtimer rijden heeft als voordeel dat je een comfortabele en luxe auto rijdt voor een laag bijtellingstarief. Dit is het beste uit te leggen met behulp van een rekenvoorbeeld. Ter illustratie hebben wij een berekening gemaakt voor het zakelijk en deels privé rijden van een Mercedes met een cataloguswaarde van € 100.000 euro. De eerste berekening laat zien welk bedrag je aan bijtelling dient te betalen bij het rijden van deze Mercedes in nieuwstaat. Daarna tonen wij dezelfde berekening voor het rijden van een vergelijkbare Mercedes (cataloguswaarde € 100.000 euro) van 15 jaar oud met een dagwaarde van € 6.000 euro.

Deel artikel

Meer blogs in de categorie Algemeen

Top 5 trends: Innovaties in de autobranche

De technologie ontwikkelt zich razendsnel. Niet alleen op het gebied van mobiele telefonie en computers, maar ook auto’s worden steeds innovatiever. Auto’s zijn vandaag de dag steeds vaker uitgerust met de meest technische snufjes om jou bij te staan tijdens het autorijden. Wij zetten de meest actuele trends op een rijtje.

Algemeen

Uitdaging: contant geld storten na het verkopen van je auto

Wij van GoCredible hebben een klein onderzoek gedaan. En wat blijkt, da’s helemaal nog niet zo eenvoudig om cash geld te storten als particulier en in veel gevallen ook helemaal niet eens gratis. Zie hier een aantal van onze opmerkelijke bevindingen. 

Teun Lammers op Algemeen

Autofinanciering via Mijn Autocoach

Het kan zijn dat u een nieuwe auto wil kopen, maar dat u moeite hebt om de auto te financieren. U bent niet de enige! Gelukkig zijn hier oplossingen voor. Mijn Autocoach gaat u hierbij helpen en helpt u bij het vinden van de goedkoopste autofinanciering. Zo kan Mijn Autocoach ervoor zorgen dat u lage maandkosten blijft houden, terwijl u toch de mogelijkheid krijgt een degelijke tweedehands auto te kopen. U kunt een autolening afsluiten en dus geld lenen voor een auto. Dit betekent dat u de auto op krediet gaat kopen en dat u de auto later mag betalen. Doordat u de auto in delen mag betalen, hoeft u niet in één keer een groot bedrag te betalen. Zo hoeft het kopen van een auto geen aanslag op uw portemonnee te zijn. Wij vertellen u hoe dit precies werkt!

Algemeen

Zo gaat onze aankoopkeuring voor de auto in zijn werk

De aankoopkeuring auto service van Mijn Autocoach is een complete dienst die u helpt bij het vinden en keuren van een voertuig. In dit artikel bespreken we voor wie de auto aankoopkeuring bedoeld is en hoe een auto keuring precies werkt. Heeft u na deze uitleg nog vragen dan staan wij u graag te woord.

Algemeen