Zelf auto keuren voor aankoop – Globale autokeuring

Tips

Zelf auto keuren voor aankoop – Globale autokeuring

Een auto laten keuren voor aankoop is verstandig. Er zijn namelijk veel slechte occasions te koop. De aankoopkeuring is er om u te helpen een goede auto te kopen. Toch is het bedrag wat de aankoopkeuring kost soms niet in verhouding tot het aanschafbedrag van de auto. Hoe graag wij u ook willen helpen, adviseren wij onze bezoekers graag eerlijk. Ons advies luidt dan ook om auto’s met een vraagprijs die hoger ligt dan € 3.000, - door ons te laten keuren voor aankoop. Is de auto goedkoper, overweeg dan om de auto zelf te inspecteren en neem gerust contact met ons op voor tips en advies. Om u toch direct van dienst te kunnen zijn, ondersteunen wij u graag bij het keuren van een goedkopere occasion met een inspectie-checklist. Maak gratis gebruik van onze tips en deel uw ervaring met ons.

Auto natrekken voor bezichtiging

Voordat u een auto gaat bezichtigen is het belangrijk de auto na te trekken. U kunt de autoschade-check gebruiken om het schadeverleden na te trekken. Zo weet u direct of de auto (ernstige) schade heeft gehad. Tevens krijg u inzicht in de voertuiggegevens waarmee u kunt controleren of de auto APK gekeurd is, voorzien is van een WA-verzekering en of de tellerstand klopt. Tellerfraude is een enorm probleem. Controleer daarom altijd of de tellerstand logisch is. Blijkt uit de voertuigcheck dat de auto een logische kilometerstand heeft, dan is het vrijwel zeker dat deze niet is teruggedraaid. Tot slot is het verstandig om de vraagprijs te controleren met behulp van de waarde-indicatie

Autokeuring voor aankoop - Aandachtspunten proefrit 

Bij het keuren van de auto hoort ook een proefrit. Testen wat je koopt is essentieel voor een goede aankoop. Hoe mooi de auto ook lijkt, als deze niet bevalt qua rijgedrag gaat u er geen plezier aan beleven. Test de auto goed uit in hoge toeren, diverse versnellingen en snelheden, drempels en bochten. Test de auto rustig en check comfort, daag de auto uit om eventuele mankementen aan het licht te brengen. Test niet alleen de motor maar ook alle functies in het dashboard. Laat de radio uit tijdens de proefrit om de auto goed te kunnen horen. Vergeet niet om de airco en verwarming te testen, ook al is het winter of zomer, test beide functies.  

Auto keuren voor aankoop - Let op lekkages

Vooral occasions in het lage prijssegment hebben vaak last van lekkage. De eerste stap is het controleren van de parkeerplaats waar de auto staat. Verzet de auto en kijk of de parkeerplaats vrij van vloeistoffen en olie is. Open de motorkap en controleer of u aanslag kunt detecteren op de radiateur. Groene aanslag duidt op lekkage en zorgt ervoor dat de auto oververhit kan raken. Controleer ook of het motorblok droog en vetvrij is, let op of er druppels aan het blok hangen en of het rond de pakkingen vochtig is.
 
Bekijk of de auto kurkdroog is, check onder de matten, in de kastjes en de kofferbak. Oudere occasions hebben wel eens last van een lekkende uitlaat. Deze herkent u in een vergevorderd stadium gemakkelijk, echter een beginnende lekkage is moeilijker te horen. U kunt testen of de uitlaat lek is door de auto stationair te laten lopen, uw voet op de uitlaat te zetten en te controleren of u ergens gesis of lucht hoort ontsnappen. Wanneer dit het geval is, heeft u te maken met een lekke uitlaat. Geef een keer goed gas en bekijk of de uitlaatgassen mooi helder zijn, witte of blauwe rook kan duiden op een lekkende pakking of olieverbruik.  

Tips voor het detecteren van slijtage

Tijdens de aankoopkeuring worden slijtageonderdelen grondig gecontroleerd. Hoewel u geen expert bent, kunt u toch signalen van slijtage opmerken. Oudere auto’s kunnen last krijgen van versleten koppelingsplaten. De auto heeft dan een later aangrijpingspunt bij het laten opkomen van de koppeling en zal bij vol gas gaan slippen. Toeren vliegen omhoog maar de snelheid blijft gelijk. Het kan ook zijn dat de scharnieren in de loop van tijd zijn versleten. Dit kunt u controleren door te testen of de scharnieren in een andere richting dan de beweegrichting speling hebben.
 
De vering hoort stug te zijn en niet te veel na te veren. Druk een aantal keer op diverse plekken de auto in zijn vering. De auto mag twee keer na-veren. Beweegt de auto langer na, dan zijn de schokdempers versleten. Controleer ook altijd het profiel van de autobanden. Deze moet minimaal 2 mm zijn bij aanschaf. Wel dient u er dan rekening mee te houden dat de banden redelijk snel vervangen moeten worden. Meer profiel is dus duidelijk beter. Let ook op of de banden gelijkmatig zijn afgesleten, vooral auto’s die niet recht op de wielen staan hebben last van ongelijkmatige bandenslijtage.
 
Tip – Koopt u een auto met een vraagprijs van boven de € 3.000, - euro, dan is het verstandig om de auto te laten keuren. Zo weet u zeker dat uw auto op bovenstaande onderdelen en nog veel meer punten wordt gekeurd. De autokeuring laat niets aan het toeval over en zal elk twijfelgeval aanduiden. Vraag nu een aankoopkeuring aan!
 
 

Deel artikel

Meer blogs in de categorie Tips

Proefrit maken? Eerst even deze 8 tips lezen!

Er zijn genoeg artikelen te vinden met tips voor het maken van een proefrit. Die staan echter vol met fouten, moeilijke woorden en tips waar je als leek niets aan hebt. Daarom in dit artikel: 5 tips voor het maken van een proefrit. Juist voor mensen die geen verstand van auto’s hebben.

Robert van Heerde op Tips

De 4 belangrijkste tips om zorgeloos je eerste auto te kopen

Je eerste auto kopen. Dat is leuk. Tenminste, dat zou het moeten zijn. Je hebt vast wel eens gehoord van vrienden of familie, dat ze een enorme miskoop gedaan hebben. “De auto zag er zo netjes uit. We hebben het maar gewoon gedaan. Een week later stonden we langs de weg”.

Robert van Heerde op Tips

Uitdaging: contant geld storten na het verkopen van je auto

Wij van GoCredible hebben een klein onderzoek gedaan. En wat blijkt, da’s helemaal nog niet zo eenvoudig om cash geld te storten als particulier en in veel gevallen ook helemaal niet eens gratis. Zie hier een aantal van onze opmerkelijke bevindingen. 

Teun Lammers op Tips

Je auto snel particulier verkopen met de perfecte advertentie (4 stappen)

Wij geven regelmatig tips over het kopen van een tweedehands auto. Maar wat doe je met je oude auto? Je kunt hem natuurlijk inruilen. Wel zo gemakkelijk. Maar financieel gezien niet de beste keuze.

Robert van Heerde op Tips

5 kenmerken van een oplichtersadvertentie

Drie per dag. Dat is het aantal oplichtersadvertenties die we per dag tegenkomen. Minstens. Mensen benaderen ons met de vraag of dit een goede auto is om te laten keuren. In dit artikel vertel ik je hoe je een oplichtersadvertentie herkent.

Robert van Heerde op Tips

8 tips voor het kopen van je eerste auto + mijn eigen ervaring

Het is nu ongeveer vijf maanden geleden dat ik met mijn nieuwe baan bij Mijn Autocoach begon als online marketeer. Tot voor kort had ik geen auto nodig voor mijn werk. Reizen met het openbaar vervoer was prima te doen. Nu ligt dat echter anders. Elke dag van Zutphen naar Nijkerk op en neer met de trein is niet echt ideaal. Het werd dus tijd voor een auto. Onze eerste auto.

Robert van Heerde op Tips

5 redenen om wel of niet een ex-leaseauto te kopen

Als je in de markt bent voor een gebruikte auto, dan heb je grofweg 5 mogelijkheden. Koop je de auto bij een particulier, handelaar, autobedrijf, dealer of leasemaatschappij? In dit artikel ga ik dieper in op de laatste optie. Is het een verstandige keuze om voor zo'n ex-leaseauto te gaan? Daar neem ik uiteraard ook weer onze ervaringen in mee.

Robert van Heerde op Tips

Zo houd je de kosten van je eerste auto laag – 10 tips

Je eerste auto kopen. Spannend! En vooral ook; duur! Voor een kleine auto betaal je al snel € 350,- per maand wanneer je 10.000 kilometer per jaar rijdt…. Lijkt misschien wat overdreven, maar als je alle kosten bij elkaar optelt zit je er zo aan.

Robert van Heerde op Tips

Auto kopen bij particulier of autobedrijf? Onze ervaring

Stel, je bent op zoek naar een tweedehands auto. Dan heb je twee keuzes: kopen bij een particulier of kopen bij een autobedrijf. Wat is nu het beste? Beide opties kunnen een prima oplossing zijn. Ik vertel je in dit artikel wat de voor- en nadelen zijn van beide opties, zodat je zelf een besluit kunt nemen. Natuurlijk mag je ook contact met ons opnemen voor advies. Bel ons op 085-7730225.

Robert van Heerde op Tips

Occasion kopen? 8 tips tegen oplichting

Een tweedehands auto kopen is nooit zonder risico. U loopt altijd het risico om opgelicht te worden wanneer u een occasion koopt. Oplichters zijn er immers in gespecialiseerd om gebreken te verbergen en u een goed gevoel te geven. Het is daarom belangrijk om altijd goed op uw hoede te zijn bij de aanschaf van een gebruikte auto. Bent u van plan een occasion te kopen? Houd dan de volgende 8 tips in het achterhoofd. Heeft u na afloop van dit artikel nog vragen, of wilt u de auto waar u interesse in heeft met ons bespreken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Tips RDW