Goedkope autoverzekering? Gebruik deze tips

Tips

Goedkope autoverzekering? Gebruik deze tips

Geen enkele verzekeraar hanteert exact dezelfde factoren voor het bepalen van de premie van uw autoverzekering. De hoogte van uw premie wordt door een groot aantal verschillende factoren bepaald. Door inzicht te hebben in die factoren kunt u bewust autoverzekeringen vergelijken en de verzekeraar een aantal kritische vragen stellen die u helpen bij het vinden van de goedkoopste autoverzekering.

Het aanbod aan autoverzekeringen is nog altijd groeiend en verzekeraars concurreren op prijs en voorwaarden. Het is daardoor nog belangrijker geworden om het verzekeringsaanbod elk jaar, of tenminste bij aanschaf van een andere auto, te vergelijken. In aanvulling op deze vergelijking doet u er ook goed aan kennis te nemen van de belangrijkste factoren voor het bepalen van uw premie. Mijn Autocoach geeft uitleg. Heeft u vragen of aanvullingen dan horen wij dit graag.

Online autoverzekering afsluiten

Online uw autoverzekering afsluiten is in de meeste gevallen het voordeligst. Wij adviseren onze bezoekers gebruik te maken van vergelijkingswebsite Independer.nl. Op Independer.nl kunt u autoverzekeringen vergelijken en een scherpe aanbieding verwachten. De kosten voor het afsluiten van een autoverzekering via een vergelijkingswebsite als Independer.nl, kunnen tot wel 30% voordeliger uitvallen. Let wel op dat u niet onnodig teveel betaalt voor uw autoverzekering. Een dure verzekering betekent absoluut niet dat het ook meteen een goede verzekering is. Het kan namelijk zo zijn dat een goedkope autoverzekering zelfs betere dekking geeft dan een duurdere verzekering.

Gebruikmaken van extra's en aanvullingen

Verzekeraars doen er alles aan om u aanvullende verzekeringen aan te smeren. Het is belangrijk om u te realiseren dat niet alle extra’s en aanvullingen een meerwaarde zijn en u er waarschijnlijk indirect alsnog voor betaalt.

Een voorbeeld hiervan is de autoverzekering waarbij de auto is verzekerd tegen de vervangwaarde van de auto. Deze kan na verloop van tijd negatief uitpakken omdat de auto dan weinig waard is en u dus ook weinig vergoed krijgt. Zuur, want de term doet de meeste mensen veronderstellen dat u dezelfde auto terugkrijgt. 

Nog een voorbeeld; autoverzekering + rechtsbijstandsverzekering. Totaal onnodig indien u een algemene rechtsbijstandsverzekering hebt.
  
Lees de algemene voorwaarden daarom goed door en laat alle onnodige extra’s uit het pakket verwijderen voor een nog goedkopere autoverzekering.

Korting op uw auto garantieverzekering

Indien u garantie wilt op uw tweedehands auto kunt u hier een aanvullende verzekering voor afsluiten. Dit betreft een auto garantieverzekering. Deze verzekering is te verkrijgen nadat u uw auto hebt laten keuren voor aankoop. De aankoopkeuring van Mijn Autocoach maakt het mogelijk om extra korting te krijgen op uw auto garantieverzekering. Sterker nog, bij de meeste verzekeraars kunt u alleen garantie krijgen nadat de auto is gekeurd. Lees meer over de garantieverzekering.

Maak gebruik van leeftijdskorting

Jonge autobezitters met weinig rijervaring lopen meer risico om betrokken te raken bij verkeersongevallen. Bent u boven de 26 jaar oud dan is de kans op een verkeersongeval veel lager dan wanneer u jonger bent. Hierdoor kunt u extra korting krijgen op uw premie. Omgekeerd hebben oudere bestuurders, net als de jonge bestuurder, een groter risico op schade. Het is daarom bij veel verzekeraars zo dat mensen boven de 55 jaar meer betalen voor hun autoverzekering.

Korting op uw autoverzekering door laag-risico locatie

De hoogte van uw verzekeringspremie is postcode-afhankelijk. Het risico op een schadeclaim of diefstal is in grote steden vele malen groter dan in afgelegen dorpen. De verzekeringspremie voor een autobezitter die woont in een afgelegen dorpje zal daarom lager zijn dan die voor hetzelfde voertuig voor iemand woonachtig in een grote stad.
 
Er zijn ook verzekeraars die vragen hoeveel kilometer u per jaar rijdt. Dit vragen ze omdat elke kilometer die u rijdt een risico is. Hoe lager het aantal kilometers, hoe kleiner de kans op een schadeclaim. 

Recht op ‘Bonus Malus’ korting

Het ‘Bonus Malus kortingssysteem’ is een korting op uw verzekeringspremie gebaseerd op het aantal schadevrije jaren die u heeft opgebouwd. Elk jaar dat u een auto in de verzekering heeft en geen schade veroorzaakt, krijgt u een extra schadevrij jaar op uw naam geregistreerd. Hoe meer schadevrije jaren, hoe lager de verzekeraar het risico op een schadeclaim inschat. U heeft immers al bewezen dat u een bestuurder bent met een laag risico. Deze schadevrije jaren worden door verzekeraars beloond met een korting, beter bekent als de Bonus Malus korting. 
 
Autoverzekering afsluiten? Neem contact op met uw huidige verzekeraar en vraag hoeveel schadevrije jaren u hebt opgebouwd. Neem de schadevrije jaren mee bij het berekenen van de autoverzekering.

Voertuigafhankelijke factoren

Uiteraard maakt het uit wat voor auto u wilt verzekeren. Hieronder een greep uit de factoren die van invloed zijn op uw premie.

Gewicht

Net als bij het berekenen van wegenbelasting, spelen brandstoftype en gewicht een rol bij het berekenen van uw premie. Een zware auto richt vaak meer schade aan en de kosten van het herstellen van de schade aan een zware wagen zijn meestal hoger dan die van een kleine auto.

Prijsklasse

Uiteraard is een luxe auto met een hoge cataloguswaarde duurder in de verzekering dan een auto met een lage cataloguswaarde. Immers; hoe duurder de auto, hoe duurder de materialen en de herstelkosten.

Nieuwe auto of tweedehands auto?

Uiteraard zijn de kosten bij schade van een nieuwe auto hoger dan bij een occasion. Een occasion is over het algemeen goedkoper te verzekeren dan een nieuwe auto. Zeker wanneer u kiest voor een allrisk dekking. Het is overigens niet zo dat een oude auto altijd goedkoper in verzekering is. Een oude onbetrouwbare auto kan door de verzekering ook als hoog risico gecategoriseerd zijn en dus duur zijn in de verzekering. 
 
Tip: Controleer altijd eerst de verzekeringskosten voordat u een auto koopt. 

Sportwagens extra duur

Een sportwagen is niet voor niets een sportwagen. Een sportwagen is gemaakt voor hard rijden en nodigt uit tot hard rijden. Precies dit is de reden waarom een sportwagen duurder is in de verzekering. Hoe sneller de auto, hoe duurder de auto in verzekering zal zijn. Daarbij is de gemiddelde sportwagen sowieso duur in aanschaf, dit maakt de auto dubbelop duur in de verzekering.
  
Tip: Wees bewust van de hoogte van de verzekeringspremie van een sportwagen voordat u er een koopt. 

Maak gebruik van combinatiekorting

De meeste verzekeraars bieden meerdere soorten verzekeringen aan. Hoe meer u bij een verzekeraar onderbrengt, hoe meer deze geneigd zal zijn extra korting op uw premie te geven. U kunt hierbij denken aan het onderbrengen van uw aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandsverzekering, inboedelverzekering en meer. 
 
Tip: Bespreek en overweeg de voordelen van een combinatiekorting.

Auto-cursus korting

Hoewel de auto-cursus korting niet veel wordt gebruikt zijn er verzekeraars die u een extra korting geven wanneer u bepaalde rijvaardigheids- en slipcursussen hebt gevolgd. Vraag uw verzekeraar naar de mogelijkheden en ga voor uzelf na of het volgen van een dergelijke cursus loont. 

Tip: Een auto-cursus volgen zal uw eigen veiligheid altijd ten goede komen.  

Relatiekorting aanvragen

Relatiekorting is de extra korting die u kunt bedingen bij uw huidige verzekeraar omdat u al klant bent. Neem contact op met uw verzekeraar, vertel dat u overweegt over te stappen en geef hen de kans u een persoonlijke korting te geven. 

Korting op basis van antidiefstal maatregelen

Er zijn verzekeraars die antidiefstal maatregelen belonen met een korting op de verzekeringskosten. U kunt denken aan een alarminstallatie op uw auto, een extra stuurslot, navigatieslot of een extra veilige parkeerplaats. 

Tip: Informeer bij uw verzekeraar welke maatregelen u kunt treffen om uw premie te verlagen. 

Gebruikmaken van collectiviteitskorting

U kunt gebruikmaken van collectiviteitskorting door gebruik te maken van een collectieve verzekeringsdeal. Sommige bedrijven hebben een deal met een verzekeraar waardoor hun personeel gebruik kan maken van collectiviteitskorting. Er zijn ook websites die collectiviteitsdeals hebben met verzekeraars waardoor je extra korting krijgt op je verzekeringspremie. 
 
Collectiviteitskorting krijg je alleen als je aangesloten bent bij een collectief. Aansluiten bij een collectief hoeft niet moeilijk te zijn. Bij sommige websites doet u dat automatisch omdat u vrouw bent, student bent of simpelweg via hen de verzekering afsluit. Bekijk de mogelijkheden via uw werkgever of ga naar Independer.nl en zie wat u kunt besparen.

Betalingstermijn korting

Het is een rip uit uw lijf, maar bent u in staat uw premie per jaar te betalen dan kunt u tot wel 5% korting krijgen op het jaarbedrag. Omdat de meeste mensen per maand betalen is het niet altijd duidelijk dat per jaar of per half jaar betalen ook mogelijk is. 
 
Tip: Kunt u uw autoverzekering voor een jaar in een keer betalen, doe dat dan altijd!

Vul alle vragen correct en naar waarheid in

Het is belangrijk om alle vragen juist in te vullen. Vult u bijvoorbeeld teveel schadevrije jaren in dan krijgt u in de eerste instantie een hogere korting. Omdat uw schadevrije jaren centraal geregistreerd staan, komt de verzekeraar hier altijd achter en zal deze de premie met terugwerkende kracht aanpassen. Doordat u uw autoverzekering met een ander aantal schadevrije jaren heeft vergeleken heeft u wellicht niet de beste deal gekregen omdat een andere verzekeraar mogelijk een lagere premie had gegeven.  
 
Tip: Vul alle vragen naar correctheid en naar waarheid in.
 

Deel artikel

Meer blogs in de categorie Tips

Proefrit maken? Eerst even deze 8 tips lezen!

Er zijn genoeg artikelen te vinden met tips voor het maken van een proefrit. Die staan echter vol met fouten, moeilijke woorden en tips waar je als leek niets aan hebt. Daarom in dit artikel: 5 tips voor het maken van een proefrit. Juist voor mensen die geen verstand van auto’s hebben.

Robert van Heerde op Tips

De 4 belangrijkste tips om zorgeloos je eerste auto te kopen

Je eerste auto kopen. Dat is leuk. Tenminste, dat zou het moeten zijn. Je hebt vast wel eens gehoord van vrienden of familie, dat ze een enorme miskoop gedaan hebben. “De auto zag er zo netjes uit. We hebben het maar gewoon gedaan. Een week later stonden we langs de weg”.

Robert van Heerde op Tips

Uitdaging: contant geld storten na het verkopen van je auto

Wij van GoCredible hebben een klein onderzoek gedaan. En wat blijkt, da’s helemaal nog niet zo eenvoudig om cash geld te storten als particulier en in veel gevallen ook helemaal niet eens gratis. Zie hier een aantal van onze opmerkelijke bevindingen. 

Teun Lammers op Tips

Je auto snel particulier verkopen met de perfecte advertentie (4 stappen)

Wij geven regelmatig tips over het kopen van een tweedehands auto. Maar wat doe je met je oude auto? Je kunt hem natuurlijk inruilen. Wel zo gemakkelijk. Maar financieel gezien niet de beste keuze.

Robert van Heerde op Tips

5 kenmerken van een oplichtersadvertentie

Drie per dag. Dat is het aantal oplichtersadvertenties die we per dag tegenkomen. Minstens. Mensen benaderen ons met de vraag of dit een goede auto is om te laten keuren. In dit artikel vertel ik je hoe je een oplichtersadvertentie herkent.

Robert van Heerde op Tips

8 tips voor het kopen van je eerste auto + mijn eigen ervaring

Het is nu ongeveer vijf maanden geleden dat ik met mijn nieuwe baan bij Mijn Autocoach begon als online marketeer. Tot voor kort had ik geen auto nodig voor mijn werk. Reizen met het openbaar vervoer was prima te doen. Nu ligt dat echter anders. Elke dag van Zutphen naar Nijkerk op en neer met de trein is niet echt ideaal. Het werd dus tijd voor een auto. Onze eerste auto.

Robert van Heerde op Tips

5 redenen om wel of niet een ex-leaseauto te kopen

Als je in de markt bent voor een gebruikte auto, dan heb je grofweg 5 mogelijkheden. Koop je de auto bij een particulier, handelaar, autobedrijf, dealer of leasemaatschappij? In dit artikel ga ik dieper in op de laatste optie. Is het een verstandige keuze om voor zo'n ex-leaseauto te gaan? Daar neem ik uiteraard ook weer onze ervaringen in mee.

Robert van Heerde op Tips

Zo houd je de kosten van je eerste auto laag – 10 tips

Je eerste auto kopen. Spannend! En vooral ook; duur! Voor een kleine auto betaal je al snel € 350,- per maand wanneer je 10.000 kilometer per jaar rijdt…. Lijkt misschien wat overdreven, maar als je alle kosten bij elkaar optelt zit je er zo aan.

Robert van Heerde op Tips

Auto kopen bij particulier of autobedrijf? Onze ervaring

Stel, je bent op zoek naar een tweedehands auto. Dan heb je twee keuzes: kopen bij een particulier of kopen bij een autobedrijf. Wat is nu het beste? Beide opties kunnen een prima oplossing zijn. Ik vertel je in dit artikel wat de voor- en nadelen zijn van beide opties, zodat je zelf een besluit kunt nemen. Natuurlijk mag je ook contact met ons opnemen voor advies. Bel ons op 085-7730225.

Robert van Heerde op Tips

Occasion kopen? 8 tips tegen oplichting

Een tweedehands auto kopen is nooit zonder risico. U loopt altijd het risico om opgelicht te worden wanneer u een occasion koopt. Oplichters zijn er immers in gespecialiseerd om gebreken te verbergen en u een goed gevoel te geven. Het is daarom belangrijk om altijd goed op uw hoede te zijn bij de aanschaf van een gebruikte auto. Bent u van plan een occasion te kopen? Houd dan de volgende 8 tips in het achterhoofd. Heeft u na afloop van dit artikel nog vragen, of wilt u de auto waar u interesse in heeft met ons bespreken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Tips RDW