Onlogische kilometerstand? In 2 stappen corrigeer je deze

Robert van Heerde op (Teller)fraude NAP RDW Tellerrapport

Kilometerstand onlogisch? Dat is aan te passen

Een onlogische tellerstand. Daar zit je niet op de wachten. Al helemaal niet als de kilometerstand helemaal niet is teruggedraaid. In dit artikel vertel ik je hoe je zelf controleert of de tellerstand is teruggedraaid of dat het een foutje gaat. In het laatste geval is het gelukkig mogelijk om het oordeel aan te laten passen. Natuurlijk vertel ik je ook hoe je dit doet.

Stappenplan tellerstand corrigeren


Stap 1: formulier invullen

Het corrigeren van de tellerstand gaat eigenlijk kinderlijk eenvoudig. Het enige wat je moet doen is dit formulier invullen en bewijsstukken meesturen.


Stap 2: bewijsstukken meesturen

Met bewijsstukken wordt bedoeld: foto van het onderhoudsboekje met de juiste tellerstand, een foto van de huidige tellerstand van de auto, een factuur en/of een volledige lease geschiedenis. 


Hoe meer bewijs je meestuurt, hoe sneller de tellerstand gecorrigeerd is. Binnen 5 werkdagen krijg je een reactie. 


KLAAR!
 

Dat is geregeld. Wel zo lekker als je de auto na een paar jaar weer verkoopt. Tijdens een kentekencheck komt dan gewoon het oordeel Logisch naar voren.

 

Nationale Autopas

In 1991 is de Nationale Auto Pas (NAP) opgericht. Deze stichting houdt zich bezig met het registreren van tellerstanden. Tegenwoordig valt de NAP onder de verantwoordelijkheid van de RDW.


Het doel van de NAP is het bestrijden van tellerfraude. Een groot probleem in de tweedehands automarkt.  


Bij elke apk-keuring en reparatie, wordt er door de betreffende garage een registratie gedaan. Als het goed is, loopt deze tellerstand elke keer op.

 

Lees ook: Het belang van de kilometerstand & bouwjaar bij een tweedehands auto
 

Controleer zelf of het om een foutje gaat

Natuurlijk is het belangrijk om te weten waarom de tellerstand het oordeel Onlogisch heeft gekregen. Dit kan twee redenen hebben. De tellerstand is teruggedraaid of iemand heeft een foutje gemaakt.
 

Teruggedraaide tellerstand

Teruggedraaide tellerstanden komen voornamelijk voor bij auto’s die uit Duitsland geïmporteerd zijn. Ruim 60% van alle geïmporteerde auto’s komt daar vandaan. Iets als NAP kennen ze in Duitsland niet (in België heb je de Car pass).

 

Als de tellerstand in Duitsland is teruggedraaid, zie je dat helaas niet via de RDW. Importauto’s krijgen namelijk altijd het oordeel Geen oordeel


(Import)auto’s krijgen alleen het oordeel Onlogisch, als de tellerstand in Nederland is teruggedraaid. In dat geval is het ook niet mogelijk om de tellerstand te corrigeren.

 

 

Voorbeeld van een tellerrapport  

 

Foutje gemaakt

De andere manier om een Onlogische tellerstand te veroorzaken, is door het maken van een foutje. De monteur geeft dan een verkeerde stand op bij de NAP. Bijvoorbeeld 16.000 in plaats van 160.000.

 

Heb je een auto op het oog met een Onlogische tellerstand, vraag dan om het tellerrapport. De geregistreerde eigenaar kan dit rapport opvragen bij de RDW. 

Hier staan alle tellerstanden op die geregistreerd zijn. Het is gemakkelijk te zien of het om een fout of om een teruggedraaide teller gaat. Je ziet bijvoorbeeld de volgende standen*:
 

*Lees van onder naar boven

 

80.000
50.000
16.000
120.000
80.000
50.000


Het is duidelijk te zien dat de tellerstand is teruggedraaid. Hieronder volgt nog een rijtje tellerstanden:

 

230.000
190.000
16.000
120.000
80.000
50.000


Hieruit is duidelijk op te maken dat 16.000 eigenlijk 160.000 had moeten zijn. Het gaat hier om een menselijke fout die gelukkig te corrigeren is.

 

Update 8 februari 2018: De RDW heeft 50.000 tellerstanden gecorrigeerd die door een typefout het oordeel 'Onlogisch' kregen. 

 

Extra tip

Vraag áltijd om het tellerrapport. Ook als de tellerstand volgens de RDW Logisch is.
 

Gratis advies over de auto die je hebt gezien?

Er zijn nog veel meer factoren die bepalen of een auto wel of niet goed is. Wil je dat één van mijn collega’s gratis en vrijblijvend meekijkt? Dat kan! Bel 085-7730225 of vraag onze gratis kentekencheck aan.
 

 

Gratis kentekencheck

 

Deel artikel

Meer blogs in de categorie (Teller)fraude

Voorschotfraude: misschien wel de bekendste oplichtingstruc bij tweedehands auto’s (mailwisseling)

Een auto kopen zonder hem gezien te hebben, is natuurlijk nooit een goed idee. Maar door een (te) lage prijs te vragen, krijgen de ‘verkopers’ het toch voor elkaar om geïnteresseerden over de streep te trekken.

Die geïnteresseerden krijgen de auto helaas nooit te zien, maar zijn wel duizenden auto’s kwijt. Ze zijn slachtoffer geworden van een jaren oude oplichtingstruc: Voorschotfraude.

Robert van Heerde op (Teller)fraude

De logische tellerstand die toch onlogisch bleek....

Het is vaste prik hier op kantoor. Bij elke auto die wij gaan keuren, controleren we onder andere het oordeel van de RDW over de tellerstand. Als er staat Logisch, dan is het goed. Toch?

Niet altijd helaas. Een logische tellerstand kan ook onlogisch zijn. Ik vertel je hoe dat kan en wat je eraan doet.

Robert van Heerde op (Teller)fraude NAP RDW Tellerrapport

Kilometerstand & bouwjaar: zo lees je deze gegevens op de juiste manier

De twee belangrijkste factoren voor de prijs van een auto: de kilometerstand en het bouwjaar. Is een lage kilometerstand altijd beter? En wat is belangrijker; de tellerstand of het bouwjaar? Natuurlijk is er geen perfecte tellerstand of bouwjaar te noemen. In dit artikel leer ik je er op de juiste manier naar te kijken.

Robert van Heerde op (Teller)fraude RDW

Occasion kopen? 8 tips tegen oplichting

Een tweedehands auto kopen is nooit zonder risico. U loopt altijd het risico om opgelicht te worden wanneer u een occasion koopt. Oplichters zijn er immers in gespecialiseerd om gebreken te verbergen en u een goed gevoel te geven. Het is daarom belangrijk om altijd goed op uw hoede te zijn bij de aanschaf van een gebruikte auto. Bent u van plan een occasion te kopen? Houd dan de volgende 8 tips in het achterhoofd. Heeft u na afloop van dit artikel nog vragen, of wilt u de auto waar u interesse in heeft met ons bespreken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Robert van Heerde op (Teller)fraude RDW