De logische tellerstand die toch onlogisch bleek....

Robert van Heerde op (Teller)fraude NAP RDW Tellerrapport

Bij elke beurt wordt de tellerstand genoteerd

Het is vaste prik hier op kantoor. Bij elke auto die wij gaan keuren, controleren we onder andere het oordeel van de RDW over de tellerstand. Als er staat Logisch, dan is het goed. Toch?

Niet altijd helaas. Een logische tellerstand kan ook onlogisch zijn. Ik vertel je hoe dat kan en wat je eraan doet.

Hoe werkt het ook al weer, die tellerregistraties? 

Kort gezegd komt het op het volgende neer: elke keer als je auto in de garage komt, voert de monteur de tellerstand in, in de database van de RDW.
 
Uiteraard moet deze tellerstand elke keer hoger zijn, dan de vorige registratie. Is dat het geval, dan krijgt de tellerstand van je auto het oordeel Logisch.
 
Naast logisch, kun je ook de volgende oordelen te zien krijgen:
 
Onlogisch
Er is een tellerstand geregistreerd die lager is dan de vorige. Dit kan twee oorzaken hebben. De teller is teruggedraaid, of de betreffende monteur heeft een tikfout gemaakt. Of dit het geval is, controleer en corrigeer je gemakkelijk zelf.
 
Geen oordeel 
Er kan geen oordeel gegeven worden over de tellerstand. Dit zijn enkele redenen hiervoor:
 

  • De auto is geïmporteerd. De RDW is niet op de hoogte van de tellerstanden in het buitenland
  • De teller is vervangen
  • De teller gaat maar tot 99.999 kilometer
  • De auto heeft nog maar 1 registratie gehad (denk aan jonge auto’s)
  • De trendbreuk (een lagere tellerstand) is vóór 1 januari 2014 ontstaan. Voor deze datum was de tellerregistratie (Nationale Auto Pas) nog geen onderdeel van de RDW
     

 

Een auto op de brug voor een beurt

 
Dan nu het probleem van de vermeende logische tellerstand

Goed, dan nu het verhaal van de (on)logische tellerstand. De NAP is een mooi systeem, maar geen enkel systeem is waterdicht.
 
Stel, ik ben iemand die de tellerstand gaat terugdraaien om op deze manier meer aan mijn auto te verdienen. De auto heeft tot nu toe het oordeel Logisch. 

Na het laatste garagebezoek draai ik de teller terug en zet ik de auto te koop. Wat zegt de RDW over de tellerstand? “LOGISCH”
 
Het oordeel verandert pas in Onlogisch als de auto opnieuw naar de garage gaat. Zolang dat niet gebeurt, lijkt de tellerstand gewoon te kloppen (wat een boeven he ;)).
 

Gelukkig is er een simpele oplossing

Zoals je nu weet, worden alle geregistreerde tellerstanden bijgehouden. En het mooie is dat je daar een uitdraai van kunt krijgen. Dit noemen we het tellerrapport.
 
Daar staan alle standen op die ooit geregistreerd zijn, inclusief de datum waarop dat gebeurd is. Deze uitdraai kan via rdw.nl opgevraagd worden (voor 2 euro). 
 

 

Een voorbeeld van een tellerrapport
 

Houd er even rekening mee dat alleen de eigenaar van de auto dit kan doen. Vraag de verkoper van de auto daarom naar het tellerrapport. 
 
Als je het rapport eenmaal hebt, vergelijk dan de huidige tellerstand op het dashboard met de laatste tellerstand op het rapport. 
 
Als de huidige tellerstand lager is dan op het rapport, dan weet je dat de teller is teruggedraaid. Is de tellerstand hoger? Ga er dan vanuit dat het klopt. 
 
Vertikt de verkoper het om een tellerrapport te overhandigen? Dan zal hij daar vast een goede reden voor hebben ;).

 

Conclusie (en gratis hulp)

Gratis advies over de tellerstandBen je op zoek naar een tweedehands auto? Wees dan kritisch. Vraag de verkoper het hemd van het lijf en vraag altijd naar het tellerrapport. 
 
Trap niet in één van de vele smoesjes. Zo voorkom je dat je opgelicht wordt en teveel betaalt voor je auto.
 
Wil je dat één van mijn collega’s met je meekijkt? Dan doen ze namelijk gratis en vrijblijvend. Bel ons op 085-7730225 of vraag online onze gratis kentekencheck aan!

 


Gratis kentekencheck

Deel artikel

Meer blogs in de categorie (Teller)fraude

Voorschotfraude: misschien wel de bekendste oplichtingstruc bij tweedehands auto’s (mailwisseling)

Een auto kopen zonder hem gezien te hebben, is natuurlijk nooit een goed idee. Maar door een (te) lage prijs te vragen, krijgen de ‘verkopers’ het toch voor elkaar om geïnteresseerden over de streep te trekken.

Die geïnteresseerden krijgen de auto helaas nooit te zien, maar zijn wel duizenden auto’s kwijt. Ze zijn slachtoffer geworden van een jaren oude oplichtingstruc: Voorschotfraude.

Robert van Heerde op (Teller)fraude

Onlogische kilometerstand? In 2 stappen corrigeer je deze

Een onlogische tellerstand. Daar zit je niet op de wachten. Al helemaal niet als de kilometerstand helemaal niet is teruggedraaid. In dit artikel vertel ik je hoe je zelf controleert of de tellerstand is teruggedraaid of dat het een foutje gaat. In het laatste geval is het gelukkig mogelijk om het oordeel aan te laten passen. Natuurlijk vertel ik je ook hoe je dit doet.

Robert van Heerde op (Teller)fraude NAP RDW Tellerrapport

Kilometerstand & bouwjaar: zo lees je deze gegevens op de juiste manier

De twee belangrijkste factoren voor de prijs van een auto: de kilometerstand en het bouwjaar. Is een lage kilometerstand altijd beter? En wat is belangrijker; de tellerstand of het bouwjaar? Natuurlijk is er geen perfecte tellerstand of bouwjaar te noemen. In dit artikel leer ik je er op de juiste manier naar te kijken.

Robert van Heerde op (Teller)fraude RDW

Occasion kopen? 8 tips tegen oplichting

Een tweedehands auto kopen is nooit zonder risico. U loopt altijd het risico om opgelicht te worden wanneer u een occasion koopt. Oplichters zijn er immers in gespecialiseerd om gebreken te verbergen en u een goed gevoel te geven. Het is daarom belangrijk om altijd goed op uw hoede te zijn bij de aanschaf van een gebruikte auto. Bent u van plan een occasion te kopen? Houd dan de volgende 8 tips in het achterhoofd. Heeft u na afloop van dit artikel nog vragen, of wilt u de auto waar u interesse in heeft met ons bespreken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Robert van Heerde op (Teller)fraude RDW