Auto kopen bij particulier of autobedrijf? Onze ervaring

Robert van Heerde op Juiste auto vinden

Waar koop je nu een betere auto. Bij een autobedrijf of bij een particulier?

Stel, je bent op zoek naar een tweedehands auto. Dan heb je twee keuzes: kopen bij een particulier of kopen bij een autobedrijf. Wat is nu het beste? Beide opties kunnen een prima oplossing zijn. Ik vertel je in dit artikel wat de voor- en nadelen zijn van beide opties, zodat je zelf een besluit kunt nemen. Natuurlijk mag je ook contact met ons opnemen voor advies. Bel ons op 085-7730225.

Hieronder vind je alvast een beknopt overzicht van de kenmerken van beide opties. In de rest van het artikel ga ik hier verder op in. Ook komen leasemaatschappijen aan bod!

 

Particulier

 

Autobedrijf

 

 • Garantie mogelijk
 • Wettelijke garantie (conformiteit)
 • Inruil mogelijk
 • Hogere prijzen
 • Kleinere onderhandelingsruimte
 • Grotere kans op reparaties voor aankoop
 • Betrouwbaarheid deels na te trekken


Auto kopen bij een particulier

Over het algemeen zijn occasions bij particulieren goedkoper dan bij autobedrijven. Dit komt doordat autobedrijven te maken hebben met een inkoop- en verkoopprijs.

Het verschil daartussen is wat het autobedrijf verdient aan de auto. Een autobedrijf kan natuurlijk niet onder de inkoopprijs gaan zitten, want dan lijden ze verlies.

Een particulier heeft dit niet. Daarom heb je bij een particulier vaak meer ruimte voor onderhandelingen. Qua prijs is het dus in de meeste gevallen voordeliger om bij een particulier te kopen.

Een nadeel is dat een particulier vaak minder goed op de hoogte is van de technische staat van de auto. 

Maar uiteraard zijn er ook een paar nadelen aan het kopen van een particulier. Stel dat er nog iets aan de auto moet gebeuren. De kans is klein dat je de kosten hiervan ‘cadeau’ krijgt.

Een ander nadeel is dat je bij een particulier geen garantie op de auto krijgt (wel via ons als wij de auto keuren!). 

Heb je op dit moment een auto waar je vanaf moet? Inruilen bij een particulier wordt moeilijk. Bij een autobedrijf kan dit uiteraard wel. Houd echter het volgende in je achterhoofd: Als je een auto particulier verkoopt, krijg je er bijna altijd meer geld voor.

Aan de andere kant is het wel zo makkelijk als je direct van je oude auto af bent. Zo voorkom je dat je tijdelijk twee auto’s voor de deur hebt staan en dus dubbele wegenbelasting en verzekering betaalt. Een andere optie is om hem per opbod te verkopen.
 

Auto kopen bij een autobedrijf

Zoals je hierboven al leest, zit er bij een autobedrijf minder ruimte voor onderhandelingen. Ze hebben immers een beperkte speelruimte. En die speelruimte is de afgelopen jaren alleen maar kleiner geworden.

De autobranche is de afgelopen jaren natuurlijk flink onderuitgegaan. Prijzen zijn gedaald om toch nog auto’s te verkopen. Vooral de grotere onzuinige auto’s zijn in populariteit gedaald. En dan is er nog de toegenomen populariteit van de verschillende occasionsites. 

Veel bezoekers (en dus potentiële klanten) van deze occasionsites sorteren het aanbod op prijs. Hoe hoger de prijs, hoe minder vaak je gezien wordt. Een te lage prijs is ook niet ideaal, want dat is verdacht.

Feit is dat autobedrijven hun auto’s met een scherpe prijs op internet zetten. Hoe scherper de prijs, hoe minder ruimte voor onderhandelingen.

Het komt ook voor dat de prijs helemaal vast staat. Het gaat dan om een zogenaamde meeneemprijs of online prijs. Dit is de prijs die je betaalt. Het kan wel dat er nog bepaalde reparaties uitgevoerd worden binnen de prijs. 
 

De voor- en nadelen van het kopen van een auto bij een autobedrijf


Auto kopen bij een leasemaatschappij

Bij leasebedrijven is onderhandelen meestal ook niet mogelijk. De prijzen zijn scherp en de auto's zijn eigenlijk altijd goed onderhouden. De rijders van leaseauto’s betalen zelf het onderhoud niet.

Ze hebben er dus ook geen baat bij om iets niet of slecht te laten repareren. De onderhoudsboekjes zitten er ook altijd bij.

De auto’s hebben altijd maar één eigenaar gehad, namelijk de leaserijder. Ook dit is een positief teken. Kortom: leasebedrijven bieden over het algemeen hele nette occasions aan voor een nette prijs.

Lees ook: Alle redenen om een lease-occasion te kopen

Nog een nadeel van bedrijven: afleverkosten. Bij de meest autobedrijven zijn dit kosten die nog op de vraagprijs komen. Momenteel is er veel te doen om deze kostenpost. Vaak is het compleet onduidelijk wat er gedaan wordt voor die extra 300 tot 700 euro. 

Het is voor veel bedrijven een simpele manier om extra geld te verdienen. Vaak houdt het iets in als complete reiniging van de auto, vloeistoffen bijvullen, nieuwe mattenset en een nieuwe APK.

Dat kost echter geen honderden euro’s! Onderhandel hier dus altijd over en vraag de verkoper wat je precies krijgt voor dit geld. 

Bij een autobedrijf is het gemakkelijker om te onderhandelen over extra reparaties of onderhoud. Het bedrijf kan dit immers in de eigen werkplaats uitvoeren. Een particulier moet hier meer moeite voor doen én betaalt de volle mep.
 

Onze eigen ervaring na ruim 2000 aankoopkeuringen 

Onze autocoaches keuren dagelijks auto’s. Zowel bij particulieren als bij bedrijven. We horen nog wel eens dat het betrouwbaarder is om een auto bij een autobedrijf te kopen. Dit verschilt echter enorm per autobedrijf. Je hebt goede en slechte.

Zo komen we echte pareltjes tegen bij particulieren en enorme barrels bij merkdealer. In totaal hebben wij ruim 200 auto’s laten staan. Deze waren er te slecht aan toe en de kosten voor herstel te hoog.

Wij documenteren al onze ervaringen die wij hebben met de autobedrijven die wij bezoeken. Er zijn dan ook een aantal bedrijven waar wij niet naartoe gaan. Dit kan twee redenen hebben:
 

 1. We zijn er al vaker geweest en elke keer was de auto en vele malen slechter aan toe dan werd gezegd
 2. We zijn niet welkom bij het autobedrijf. Je moet je afvragen waarom dat zo is….
   

Conclusie: waar koop je nou de beste occasion?

We hebben het nu vooral gehad over de verschillen tussen een particulier en een autobedrijf. Maar waar koop je nu de beste occasion? Uit onze ervaring blijkt dat we daar geen eenduidig antwoord op kunnen geven.

Over het algemeen zijn auto's bij merkdealers netter. Echter, ook daar vinden we wel eens de grootste wrakken. En bij handelaren waar je het niet verwacht, vinden we hele nette auto's.

Conclusie: het verschilt per auto. Daarom moet de focus ook vooral liggen op de auto zelf, en niet op de verkoper.

 

Heb je een auto op het oog? Dan nemen we die gelijk even met je door. Gratis! Daarvoor neem je contact met ons op via 085-7730225.
 

3 tips om zelf het kaf van het koren te scheiden

Natuurlijk helpen wij je graag. Maar je kunt zelf ook een aantal acties ondernemen om meer zekerheid te krijgen over je mogelijke aankoop.
 

1. Zoek naar recensies

Slechte ervaringen worden sneller gedeeld dan goede. Je kunt zelf alvast een check uitvoeren door in Google te zoeken op de naam van het bedrijf met toevoegingen als ervaringen en recensies.

Als je geen slechte reviews tegenkomt, is dat eerder een goed teken dan een slecht teken. Staan en vrijwel alleen maar slechte recensies? Dan is er toch wel echt iets mis met het bedrijf.

 

 

Een autobedrijf met een hoop slechte recensies

 

2. Controleer de prijs

Hoe verhoudt de prijs zich in vergelijking met soortgelijke auto’s? Als het te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook het geval. Een te lage prijs heeft doorgaans twee mogelijke redenen.

Er mankeert iets aan de auto of de auto wordt aangeboden door een oplichter (en zo herken je die). Een auto is niet voor niets stukken goedkoper dan andere!
 

 

Klopt de vraagprijs van de occasion of heb je te maken met een oplichter?

 


Eén van mijn collega's had zijn auto recentelijk te koop staan. Na twee weken stonden er al twee kopieën van de advertentie online, met vraagprijzen die 20% lager lagen. 

 

3. Zoek naar specifieke problemen

Gelukkig worden auto’s steeds betrouwbaarder. Dat neemt niet weg dat er zeker ook onbetrouwbare auto’s zijn. 

Ga voor de aankoop op onderzoek uit. Van bijna elk merk zijn wel fora te vinden waar alle veelvoorkomende problemen besproken worden. Bepaalde auto’s kun je beter laten staan. Anderen vragen alleen om iets meer aandacht.

Meer tips? Lees dan mijn artikel met de 4 belangrijkste tips om zorgeloos je eerste auto te kopen. Heb je toch nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via 085-7730225. We zitten klaar om je te helpen!
 

Deel artikel

Meer blogs in de categorie Juiste auto vinden

3 dingen die jij te weten komt over de vorige eigenaren van de auto

Elk jaar wisselen meer dan anderhalf miljoen tweedehands auto’s van eigenaar. En als je zo’n auto gaat kopen, dan wil je natuurlijk zoveel mogelijk over de geschiedenis daarvan weten.

De eigenaren historie van een auto is daar een belangrijk onderdeel van. Deze informatie vertelt je 3 belangrijke dingen over de eigenaren.

Hoe jij het meeste uit deze informatie haalt, ga ik je nu vertellen.

Robert van Heerde op Juiste auto vinden RDW

De Ultieme Online Kenteken Check doe je zo (100% gratis)

Elke maand doen wij enkele honderden gratis kentekenchecks. Deze check is bedoeld voor mensen zoals jij, die op zoek zijn naar een tweedehands auto.

30% van de auto’s raden wij direct al af. Zónder dat we de auto in het echt hebben gezien. Kun je op afstand de technische staat van de auto inzien? Nee.

Robert van Heerde op Juiste auto vinden Bpm NAP RDW Tellerrapport WOK-melding

Proefrit maken? Eerst even deze 8 tips lezen!

Er zijn genoeg artikelen te vinden met tips voor het maken van een proefrit. Die staan echter vol met fouten, moeilijke woorden en tips waar je als leek niets aan hebt.

Daarom in dit artikel: 5 tips voor het maken van een proefrit. Juist voor mensen die geen verstand van auto’s hebben.

Robert van Heerde op Juiste auto vinden APK RDW

De 4 belangrijkste tips om zorgeloos je eerste auto te kopen

Je eerste auto kopen. Dat is leuk. Tenminste, dat zou het moeten zijn. Je hebt vast wel eens gehoord van vrienden of familie, dat ze een enorme miskoop gedaan hebben.

“De auto zag er zo netjes uit. We hebben het maar gewoon gedaan. Een week later stonden we langs de weg”.

Robert van Heerde op Juiste auto vinden

Je auto snel particulier verkopen met de perfecte advertentie (4 stappen)

Wij geven regelmatig tips over het kopen van een tweedehands auto. Maar wat doe je met je oude auto? Je kunt hem natuurlijk inruilen. Wel zo gemakkelijk. Maar financieel gezien niet de beste keuze.

Robert van Heerde op Juiste auto vinden

5 kenmerken van een oplichtersadvertentie

Drie per dag. Dat is het aantal oplichtersadvertenties die we per dag tegenkomen. Minstens. Mensen benaderen ons met de vraag of dit een goede auto is om te laten keuren. In dit artikel vertel ik je hoe je een oplichtersadvertentie herkent.

Robert van Heerde op Juiste auto vinden

8 tips voor het kopen van je eerste auto + mijn eigen ervaring

Het is nu ongeveer vijf maanden geleden dat ik met mijn nieuwe baan bij Mijn Autocoach begon als online marketeer. Tot voor kort had ik geen auto nodig voor mijn werk. Reizen met het openbaar vervoer was prima te doen. Nu ligt dat echter anders. Elke dag van Zutphen naar Nijkerk op en neer met de trein is niet echt ideaal. Het werd dus tijd voor een auto. Onze eerste auto.

Robert van Heerde op Juiste auto vinden

5 redenen om wel of niet een ex-leaseauto te kopen

Als je in de markt bent voor een gebruikte auto, dan heb je grofweg 5 mogelijkheden. Koop je de auto bij een particulier, handelaar, autobedrijf, dealer of leasemaatschappij? In dit artikel ga ik dieper in op de laatste optie. Is het een verstandige keuze om voor zo'n ex-leaseauto te gaan? Daar neem ik uiteraard ook weer onze ervaringen in mee.

Robert van Heerde op Juiste auto vinden