Occasion kopen? 8 tips tegen oplichting

Juiste auto vinden RDW

Occasion kopen? 8 tips tegen oplichting

Een tweedehands auto kopen is nooit zonder risico. U loopt altijd het risico om opgelicht te worden wanneer u een occasion koopt. Oplichters zijn er immers in gespecialiseerd om gebreken te verbergen en u een goed gevoel te geven. Het is daarom belangrijk om altijd goed op uw hoede te zijn bij de aanschaf van een gebruikte auto. Bent u van plan een occasion te kopen? Houd dan de volgende 8 tips in het achterhoofd. Heeft u na afloop van dit artikel nog vragen, of wilt u de auto waar u interesse in heeft met ons bespreken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Tip 1: Onderzoek het model waar u interesse in hebt

Doe altijd grondig onderzoek naar het model auto waar u interesse in hebt. Zoek op merk, model, uitvoering en bouwjaar. Probeer erachter te komen of specifiek het model waar u interesse in heeft bekend staat om bepaalde gebreken of technische problemen. Door u hier vooraf in te verdiepen kunt u voorkomen dat u een miskoop doet. Bijna elk merk en model auto heeft wel een forum waar eigenaren ervaringen uitwisselen. U kunt hier altijd vragen of er bijzondere aandachtspunten zijn. Controleer of het betreffende onderdeel al vervangen is bij de auto die u op het oog heeft. 

Tip 2: Controleer de verkoper

Tegenwoordig is er over alles en iedereen wel wat te vinden op het internet. Het is dan ook slim hier gebruik van te maken. Doe onderzoek naar de verkoper van de auto. Ga na wat de ervaring van anderen is met dit autobedrijf. Dit kunt u natrekken door de naam van het bedrijf in te geven op Google. Voeg hier woorden aan toe zoals ‘review’, ‘recensies’ en ‘ervaringen’. Vindt u veel negatieve reviews, dan is het verstandig om van de aankoop af te zien. Toch is het niet in alle gevallen mogelijk om een bedrijf na te trekken. Soms is er simpelweg niets te vinden. Mocht dit het geval zijn, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij hebben al ruim 2000 autobedrijven bezocht en onze ervaringen gedocumenteerd.

Tip 3: Vertrouw een gecertificeerd bedrijf nooit blindelings

Blijf altijd op uw hoede bij de aanschaf van een occasion. Ook als deze bij een gecertificeerd bedrijf staat. Er zijn genoeg RDW-erkende of BOVAG-gecertificeerde bedrijven die hun handen vuil maken aan malafide autohandel. Ook worden er zelfbedachte slogans gebruikt zoals Beste autobedrijf van Amsterdam 2016. Dit soort kreten slaan vaak nergens op. Het autobedrijf kan zoiets zelf verzinnen en op de pui hangen. Daarnaast is het zo dat elk autobedrijf zich kan aanmelden bij de RDW. Dit zegt dus niets over de betrouwbaarheid van het autobedrijf. 

Tip 4: Doe uw aankoop bedachtzaam

Wanneer u een auto gaat kopen is uw gevoel volgen in de meeste gevallen goed. Graag benadrukken wij ‘in de meeste gevallen’. Koopt u een occasion en zegt uw gevoel dat er iets niet klopt, dan is het verstandig om hiernaar te luisteren. Zegt uw gevoel dat de auto goed is en dat de verkoper betrouwbaar is, dan heeft u wellicht een goede auto gevonden. Dit zijn twee goede gevoelens om naar te luisteren. Een minder goede emotie is overenthousiasme over een auto. Hierdoor wordt de kans groot dat u uw objectiviteit verliest en niet meer overziet of een aankoop verstandig is of niet. Let ook op dat u zich niet laat bespelen door de autoverkoper. Sommige verkopers willen u graag stimuleren direct een keuze te maken en voeren de druk op. Ga hier niet in mee. Doet de verkoper dit bij u, doe dan een stap terug en geef hen het omgekeerde effect van wat zij hoopten te bereiken. 

Tip 5: Maak gebruik van een auto aankoopkeuring

Het is verstandig om gebruik te maken van een occasion aankoopkeuring. De verkoper kan wel stellen dat de auto goed is, toch zijn ze niet altijd objectief. Het is daarom raadzaam gebruik te maken van een objectieve autokeuring. Tijdens deze onafhankelijke autokeuring wordt de auto volledig nagekeken door een objectieve autospecialist. Na deze keuring voor aankoop weet u zeker of de auto een goede aankoop is. 

Tip 6: Controleer de onderhoudshistorie

De staat van een auto hangt grotendeels af van het onderhoud. Een auto die zijn onderhoud niet (op tijd) heeft gehad, kan voor onaangename en dure verrassingen zorgen. Controleer daarom altijd de boekjes van de auto. Bel eventueel het autobedrijf op die de auto onderhouden heeft om te controleren of dit klopt. Als er geen boekjes aanwezig zijn, is de kans erg groot dat het onderhoud niet (juist) is uitgevoerd. Controleer ook het schadeverleden van de auto.

Tip 7: Wees bewust van het aanbod

Het is belangrijk om er bewust van te zijn dat er honderdduizenden auto’s per maand worden verkocht. Nog meer auto’s staan te koop. Er is dus keuze genoeg wanneer u een occasion wilt kopen. Gaat u met deze mindset opzoek naar een occasion. dan is het een stuk gemakkelijker om een auto niet te kopen en door te zoeken naar een andere auto. Vooral wanneer u serieuze interesse heeft in een auto en in onderhandeling gaat over de prijs is het belangrijk om weg te durven lopen. Ga altijd in onderhandeling tot u tevreden bent over de prijs van een auto. Bereikt u niet de gewenste prijs en voorwaarden, dan doet u er goed aan om gewoon van de koop af te zien. 

Tip 8: Verkoop uw oude auto zelf

Het is natuurlijk erg handig om uw oude auto in te ruilen. U bent er dan snel en zonder moeite vanaf. Het levert echter bijna altijd meer op als u de auto zelf verkoopt. Een autobedrijf moet zelf ook nog iets aan de auto verdienen. Bij een particulier is dit niet het geval.
 

Heeft u nog vragen? Stel ze dan gerust! Wij helpen u graag bij het zoeken en/of kopen van een occasion. 

 

Lees ook: 5 kenmerken van een oplichtersadvertentie

Deel artikel

Meer blogs in de categorie Juiste auto vinden

Proefrit maken? Eerst even deze 8 tips lezen!

Er zijn genoeg artikelen te vinden met tips voor het maken van een proefrit. Die staan echter vol met fouten, moeilijke woorden en tips waar je als leek niets aan hebt.

Daarom in dit artikel: 5 tips voor het maken van een proefrit. Juist voor mensen die geen verstand van auto’s hebben.

Robert van Heerde op Juiste auto vinden APK RDW

De 4 belangrijkste tips om zorgeloos je eerste auto te kopen

Je eerste auto kopen. Dat is leuk. Tenminste, dat zou het moeten zijn. Je hebt vast wel eens gehoord van vrienden of familie, dat ze een enorme miskoop gedaan hebben.

“De auto zag er zo netjes uit. We hebben het maar gewoon gedaan. Een week later stonden we langs de weg”.

Robert van Heerde op Juiste auto vinden

Je auto snel particulier verkopen met de perfecte advertentie (4 stappen)

Wij geven regelmatig tips over het kopen van een tweedehands auto. Maar wat doe je met je oude auto? Je kunt hem natuurlijk inruilen. Wel zo gemakkelijk. Maar financieel gezien niet de beste keuze.

Robert van Heerde op Juiste auto vinden

5 kenmerken van een oplichtersadvertentie

Drie per dag. Dat is het aantal oplichtersadvertenties die we per dag tegenkomen. Minstens. Mensen benaderen ons met de vraag of dit een goede auto is om te laten keuren. In dit artikel vertel ik je hoe je een oplichtersadvertentie herkent.

Robert van Heerde op Juiste auto vinden

8 tips voor het kopen van je eerste auto + mijn eigen ervaring

Het is nu ongeveer vijf maanden geleden dat ik met mijn nieuwe baan bij Mijn Autocoach begon als online marketeer. Tot voor kort had ik geen auto nodig voor mijn werk. Reizen met het openbaar vervoer was prima te doen. Nu ligt dat echter anders. Elke dag van Zutphen naar Nijkerk op en neer met de trein is niet echt ideaal. Het werd dus tijd voor een auto. Onze eerste auto.

Robert van Heerde op Juiste auto vinden

5 redenen om wel of niet een ex-leaseauto te kopen

Als je in de markt bent voor een gebruikte auto, dan heb je grofweg 5 mogelijkheden. Koop je de auto bij een particulier, handelaar, autobedrijf, dealer of leasemaatschappij? In dit artikel ga ik dieper in op de laatste optie. Is het een verstandige keuze om voor zo'n ex-leaseauto te gaan? Daar neem ik uiteraard ook weer onze ervaringen in mee.

Robert van Heerde op Juiste auto vinden

Auto kopen bij particulier of autobedrijf? Onze ervaring

Stel, je bent op zoek naar een tweedehands auto. Dan heb je twee keuzes: kopen bij een particulier of kopen bij een autobedrijf. Wat is nu het beste? Beide opties kunnen een prima oplossing zijn. Ik vertel je in dit artikel wat de voor- en nadelen zijn van beide opties, zodat je zelf een besluit kunt nemen. Natuurlijk mag je ook contact met ons opnemen voor advies. Bel ons op 085-7730225.

Robert van Heerde op Juiste auto vinden