Proefrit maken? Eerst even deze 8 tips lezen!

Robert van Heerde op Juiste auto vinden APK RDW

Een proefrit maken is één van de belangijkste tips

Er zijn genoeg artikelen te vinden met tips voor het maken van een proefrit. Die staan echter vol met fouten, moeilijke woorden en tips waar je als leek niets aan hebt.

Daarom in dit artikel: 5 tips voor het maken van een proefrit. Juist voor mensen die geen verstand van auto’s hebben.

Natuurlijk is het onmogelijk om als leek alles te controleren. Dus dat gaan we je ook niet proberen uit te leggen.

Met deze tips ga je goed voorbereid op pad (of niet)! 
 

1. Maak ALTIJD een proefrit!

Ja, dat klinkt logisch toch? Niet voor iedereen helaas. Verkopers hebben het tot een kunst verheven om iemand een koopcontract te laten tekenen. En meestal volgt er ook nog een aanbetaling.

Enkele smoesjes die worden gebruikt om jou zover te krijgen:

 

  • “De auto staat achterin de showroom. We kunnen hem nu niet naar buiten krijgen”
  • “Er is altijd netjes mee gereden” (weten ze dat van alle 4 de eigenaren?)
  • “Morgen komt er nog iemand kijken en die neemt hem direct mee”
  • “Ik heb nog 3 geïnteresseerden dus je moet wel snel zijn”


Je wilt niet weten hoeveel mensen zich met dit soort smoesjes laten overhalen. Achteraf zien ze dan in "dat het toch allemaal wel heel snel ging”.

Dus: laat je niet onder druk zetten door een verkoper. Er staan genoeg auto’s te koop. Wordt het niet deze auto, dan komt er wel weer een andere.

 

Ook bij particulieren kun je gewoon een proefrit maken. Maak zeker een proefrit van een half uur als het kan. Overleg dit vooraf wel even met elkaar. Uiteraard is de verkoper vrij om mee te gaan.
 

2. Tips bij slecht weer

Het weer kan flink van invloed zijn op een proefrit. Zo is een natte auto moeilijk te controleren op schades.


1. Maak een proefrit op een droge dag. De lak van de auto is dan goed te controleren op schades en gebruikssporen.

2. Bekijk de auto als het licht is. Want ook in het donker zie je schades en gebruikssporen gemakkelijk over het hoofd.

3. Voel bij aankomst of de motorkap warm is. Zo ja, dan heeft de motor al een tijdje gelopen voordat je aankwam. Dit is een manier om problemen te maskeren.

 

 

Je kunt het beste een proefrit maken bij goed weer

 

Voordat je naar de verkoper rijdt

Er zijn een paar dingen die je het beste controleert voordat je de proefrit maakt. Hieronder benoem ik er 6. Wil je nog meer tips? Bekijk dan mijn artikel De Ultieme Online Kenteken Check.


3. Hoe lang is de auto in het bezit?

Gaat het om een particuliere verkoper, controleer dan hoelang hij of zij al de eigenaar is. Dit doe je via de website van de RDW. Vul het kenteken in en kijk onder Vervaldata & historie naar Datum tenaamstelling. 
 

 

Controleer de datum tenaamstelling
 


Je weet nu hoe lang de eigenaar al met de auto rijdt. Vraag de verkoper (telefonisch!) hoelang hij of zij de auto al heeft.

Je weet nu of hij/zij liegt of niet. Klopt het niet, dan is de kans groot dat de auto een serieus mankement heeft.

Vooral als de huidige eigenaar de auto nog maar een paar weken in het bezit heeft. Wist je trouwens dat er nog veel meer waardevolle informatie te vinden is over de vorige eigenaren? Lees dit artikel ook maar eens:

 

3 dingen die jij te weten komt over de vorige eigenaren van de auto

 

4. Wat zijn de ervaringen met het bedrijf?

Staat de auto bij een autobedrijf te koop? Google dan naar ervaringen van andere klanten. Zoek in Google op de naam van het autobedrijf, aangevuld met de term ervaringen of reviews. 

Dit bedrijf heeft geen goede reviewsVind je niets? Geef het bedrijf dan het voordeel van de twijfel. Zie je overwegend positieve ervaringen? Dan zit het meestal wel goed.

 

Vind je alleen maar slechte recensies? Dan denk ik dat je al genoeg weet. Hoe dan ook, het blijft natuurlijk lastig om vanachter je computer een compleet beeld te krijgen.

 

Je kunt ons ook altijd even bellen op 085-7730225. Wij zijn al bij meer dan 2000 autobedrijven geweest, en hebben al onze ervaringen gedocumenteerd. 

 

5. Neem altijd iemand mee

Vraag altijd iemand om met je mee te gaan naar de proefrit. Het liefst natuurlijk iemand met technische kennis. Maar ook als dat niet mogelijk is, moet je zeker iemand meenemen.

De kans is namelijk groot dat je op slag verliefd bent op de auto. Daardoor zie je negatieve punten over het hoofd, of praat je ze voor jezelf goed omdat je de auto zo graag wilt hebben.

 

Neem altijd iemand mee bij het maken van een proefritDegene die met je mee is, kan je daarvoor behoeden. Tevens zien vier ogen meer dan 2, en horen vier oren meer dan twee. 
 

6. Maak bij een particulier nooit een proefrit zonder geldige APK

Controleer altijd even of de auto een geldige APK heeft en verzekerd is. Rij je onverzekerd rond, dan draai je bij een ongeval op voor álle kosten.

Ook als de APK verlopen is, kan het zijn dat de verzekering niet uitkeert bij een aanrijding. Bijvoorbeeld als blijkt dat je banden minder dan 1,6 mm profiel hebben.

Hiermee was de auto nooit door de APK gekomen. Met nieuwe banden had het ongeluk mogelijk voorkomen kunnen worden. Controleren of de auto beschikt over een geldige APK en verzekering: 

 

  1. Ga naar ovi.rdw.nl en voer het kenteken in
  2. Kijk onder Vervaldata & historie naar Vervaldatum APK
  3. Kijk vervolgens onder Status van het voertuig naar WAM verzekerd

 

Als alles in orde is, kun je gerust een proefrit maken. Onthoud dat dit alleen geldt voor auto’s die bij particulieren staan. Een autobedrijf maakt gebruik van groene platen (ook wel handelaarskenteken genoemd). Op deze manier is de auto altijd verzekerd. 

Je zal bij een autobedrijf regelmatig auto’s aantreffen met een verlopen APK. Het is gebruikelijk dat de auto pas APK-gekeurd wordt op het moment dat deze afgeleverd wordt. 

 

Een APK is trouwens geen enkele garantie voor een technisch goede auto. Daarover lees je meer in:

 

8 onmisbare punten die niet worden gecontroleerd bij een APK-keuring (en wel bij een aankoopkeuring)

7. Aanbetaling doen vóór de proefrit

Ja, ze bestaan echt. Autobedrijven waar je een aanbetaling moet doen voordat je een proefrit mag maken. Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op.

Betaal nooit voor een proefrit. Teken ook geen (voorlopig) koopcontract. Dat is simpelweg de verkeerde volgorde. Eerst een proefrit maken, en dan zie je wel weer verder.

Wil je de auto na de proefrit nog steeds kopen, dan kun je de koop rond maken. Neem je de auto niet direct mee? Dan is het gebruikelijk om een aanbetaling te doen. Op dat moment is de auto voor jou gereserveerd.
 

8. Je ontvangt de auto na betaling per boot?!

Er zijn ook particulieren die je vertellen dat de auto op dit moment in (bijvoorbeeld) Engeland staat, omdat ze recent geëmigreerd zijn. Na de aanbetaling wordt de auto dan naar Nederland verscheept.

Trap hier NIET in. Dit is een oude en beruchte oplichtingstruc. De auto krijg je nooit en je geld zie je ook niet meer terug. Zo herken je een oplichtersadvertentie.
 

 

Een auto die per boot komt? Een oplichter
 

Conclusie

Ik hoop dat je door dit artikel een stuk wijzer bent geworden. Misschien had je een auto op het oog en zie je daar nu vanaf. Mooi dat ik je daarbij heb kunnen helpen! 

 

Heb je toch nog twijfels over een auto? Geen nood. Eén van mijn collega's kijkt gratis en vrijblijvend met je mee. Bel ons en we nemen de auto direct met je door! 

 


Bel 085-7730225

 


Hieronder vind je nog een aantal andere blogs die ook zeker de moeite waard zijn:

 

De 4 belangrijkste tips om zorgeloos je eerste auto te kopen


Heb je wettelijke garantie op een tweedehands auto?


3 manieren om het schadeverleden van een auto te achterhalen


Kilometerstand & bouwjaar: zo lees je deze gegevens op de juiste manier


Auto kopen bij particulier of autobedrijf? Onze ervaring
 

Deel artikel

Meer blogs in de categorie Juiste auto vinden

3 dingen die jij te weten komt over de vorige eigenaren van de auto

Elk jaar wisselen meer dan anderhalf miljoen tweedehands auto’s van eigenaar. En als je zo’n auto gaat kopen, dan wil je natuurlijk zoveel mogelijk over de geschiedenis daarvan weten.

De eigenaren historie van een auto is daar een belangrijk onderdeel van. Deze informatie vertelt je 3 belangrijke dingen over de eigenaren.

Hoe jij het meeste uit deze informatie haalt, ga ik je nu vertellen.

Robert van Heerde op Juiste auto vinden RDW

De Ultieme Online Kenteken Check doe je zo (100% gratis)

Elke maand doen wij enkele honderden gratis kentekenchecks. Deze check is bedoeld voor mensen zoals jij, die op zoek zijn naar een tweedehands auto.

30% van de auto’s raden wij direct al af. Zónder dat we de auto in het echt hebben gezien. Kun je op afstand de technische staat van de auto inzien? Nee.

Robert van Heerde op Juiste auto vinden Bpm NAP RDW Tellerrapport WOK-melding

De 4 belangrijkste tips om zorgeloos je eerste auto te kopen

Je eerste auto kopen. Dat is leuk. Tenminste, dat zou het moeten zijn. Je hebt vast wel eens gehoord van vrienden of familie, dat ze een enorme miskoop gedaan hebben.

“De auto zag er zo netjes uit. We hebben het maar gewoon gedaan. Een week later stonden we langs de weg”.

Robert van Heerde op Juiste auto vinden

Je auto snel particulier verkopen met de perfecte advertentie (4 stappen)

Wij geven regelmatig tips over het kopen van een tweedehands auto. Maar wat doe je met je oude auto? Je kunt hem natuurlijk inruilen. Wel zo gemakkelijk. Maar financieel gezien niet de beste keuze.

Robert van Heerde op Juiste auto vinden

5 kenmerken van een oplichtersadvertentie

Drie per dag. Dat is het aantal oplichtersadvertenties die we per dag tegenkomen. Minstens. Mensen benaderen ons met de vraag of dit een goede auto is om te laten keuren. In dit artikel vertel ik je hoe je een oplichtersadvertentie herkent.

Robert van Heerde op Juiste auto vinden

8 tips voor het kopen van je eerste auto + mijn eigen ervaring

Het is nu ongeveer vijf maanden geleden dat ik met mijn nieuwe baan bij Mijn Autocoach begon als online marketeer. Tot voor kort had ik geen auto nodig voor mijn werk. Reizen met het openbaar vervoer was prima te doen. Nu ligt dat echter anders. Elke dag van Zutphen naar Nijkerk op en neer met de trein is niet echt ideaal. Het werd dus tijd voor een auto. Onze eerste auto.

Robert van Heerde op Juiste auto vinden

5 redenen om wel of niet een ex-leaseauto te kopen

Als je in de markt bent voor een gebruikte auto, dan heb je grofweg 5 mogelijkheden. Koop je de auto bij een particulier, handelaar, autobedrijf, dealer of leasemaatschappij? In dit artikel ga ik dieper in op de laatste optie. Is het een verstandige keuze om voor zo'n ex-leaseauto te gaan? Daar neem ik uiteraard ook weer onze ervaringen in mee.

Robert van Heerde op Juiste auto vinden

Auto kopen bij particulier of autobedrijf? Onze ervaring

Stel, je bent op zoek naar een tweedehands auto. Dan heb je twee keuzes: kopen bij een particulier of kopen bij een autobedrijf. Wat is nu het beste? Beide opties kunnen een prima oplossing zijn. Ik vertel je in dit artikel wat de voor- en nadelen zijn van beide opties, zodat je zelf een besluit kunt nemen. Natuurlijk mag je ook contact met ons opnemen voor advies. Bel ons op 085-7730225.

Robert van Heerde op Juiste auto vinden