De 4 belangrijkste tips om zorgeloos je eerste auto te kopen

Robert van Heerde op Juiste auto vinden

Een typische eerste auto

Je eerste auto kopen. Dat is leuk. Tenminste, dat zou het moeten zijn. Je hebt vast wel eens gehoord van vrienden of familie, dat ze een enorme miskoop gedaan hebben.

“De auto zag er zo netjes uit. We hebben het maar gewoon gedaan. Een week later stonden we langs de weg”.

Dit is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar het gebeurt regelmatig. Dagelijks zijn er particulieren in Nederland die een enorme miskoop doen.

Met duizenden euro’s schade als gevolg. Daar zit je niet op te wachten. Vooral niet als je eindelijk genoeg geld bij elkaar hebt gespaard om je eerste auto te kopen. 

Daarom geef ik je in dit artikel tips om de kans op een miskoop zo klein mogelijk te maken. De tips zijn vooral gericht op mensen met een budget van 1.000 tot 4.000 euro. 
 

1. De juiste verwachting hebben van de auto

Soms lijkt het alsof de mensen met het kleinste budget, de grootste verwachting hebben. Ze zoeken bijvoorbeeld een Ford Focus met bouwjaar 2012 en niet meer dan 120.000 km op de teller.

En dat met een budget van 6.000 euro. Dat is gewoon niet reëel. Dergelijke auto’s beginnen rond de 9.000 euro.

Een auto is een complex apparaat met allemaal slijtagegevoelige onderdelen. Hoe goedkoper de auto, hoe lager je verwachtingen moeten zijn.
 

 

Een dergelijke auto is niet voor 6.000 euro te vinden
 


Koop je een auto van 1.000 euro, dan moet je niet raar opkijken als er een keer iets kapot gaat. Dat is het risico van autorijden. Vooral met een dergelijk budget.

 

Heb je 3.000 euro gespaard, besteed dan niet dat hele bedrag aan de auto. Houd 500 euro achter de hand voor onverwachte kosten.

Conclusie: Houd rekening met onverwachte kosten en besteed niet al je geld aan de aanschaf van de auto.

 

2. Geen onderhoudshistorie, geen deal! 

Hoe ouder een auto is, hoe moeilijker het is om iets te zeggen over de te verwachten kosten. Daarom hanteren wij een minimale aanschafwaarde van 3.000 euro voor het doen van een aankoopkeuring.

We willen namelijk ook een idee geven van de te verwachte kosten aan de auto. Dat wordt gewoon heel moeilijk met een auto van een euro of 2.000.

 

De onderhoudshistorie is voor jou het belangrijkste onderdeel van de auto. Die vertelt hoe de vorige eigenaren ermee om zijn gegaan. 
 

 

Een onderhoudshistorie is een must. Vooral bij de wat oudere auto's
 

 

Bij wat oudere auto’s vertelt de onderhoudshistorie het meeste over de staat van de auto. Zit er geen onderhoudshistorie bij de auto? Zoek dan verder. Brand je vingers er niet aan.

Een auto moet elk jaar een beurt hebben. Dus een auto van 10 jaar oud, moet 9 of 10 stempels in het onderhoudsboekje hebben staan. 

Conclusie: Beschikt de auto niet over een (complete) onderhoudshistorie? Laat de auto dan staan.

Extra tip: Vraag de verkoper vooraf naar de onderhoudshistorie en laat hem wat foto’s van de stempels opsturen. Zo voorkom je dat je voor niets naar de auto toe gaat. 

 

3. Let extra goed op bij geïmporteerde auto’s

Kleine auto’s zijn ongekend populair in Nederland. Daar weten autohandelaren alles van. De auto’s uit het kleinste segment komen dan ook in bosjes de grens over vanuit Duitsland. 

Het gaat vooral om auto’s zoals de Citroën C1, Toyota Aygo en Peugeot 107. Importauto’s zijn niet per definitie slecht, maar in dit segment vind je bovengemiddeld veel rotte appels. 

Gelukkig zijn die rotte appels er gemakkelijk uit te pikken. Natuurlijk vertel ik je hoe je dat doet. Tellerfraude is nog steeds een groot probleem bij importauto’s.

En dat blijft het, zolang consumenten met oogkleppen op auto’s blijven kopen. Het is echter heel simpel. Zit er geen onderhoudshistorie bij de auto? Laat de auto dan staan.

Eigenlijk net als bij tip 2. In dit geval gaat het echter niet om de onderhoudshistorie zelf, maar wat ze proberen te verbergen: de juiste tellerstand.
 

 

Veel kleine auto's worden geïmporteerd vanuit Duitsland
 

Die wordt namelijk vermeld bij elke stempel in het boekje. Dat wil je natuurlijk niet hebben als je net de tellerstand hebt teruggedraaid. 

Verkopers gebruiken verschillende smoesjes om te beargumenteren waarom de onderhoudshistorie niet bij de auto zit. Deze horen wij het meest:

 

 

  • We zijn het boekje kwijtgeraakt
  • We sturen het boekje wel op
  • Ik ken de vorige eigenaar

 

Trap er niet in. Gewoon niet doen. 

Sommige grapjurken vermelden bij de advertentie “Onderhoudsboekje aanwezig”. Eenmaal bij de auto aangekomen blijkt er inderdaad een boekje te zijn. Een leeg boekje om precies te zijn…..

Conclusie: Vraag vooraf naar de onderhoudshistorie van de auto. Is die niet aanwezig? Laat de auto dan staan. Zegt de verkoper van wel? Vraag dan om wat foto’s van de stempels. 

 

4. Ons bin zuunig. Over te lage prijzen

Wij Nederlanders zijn een zuinig volk. We zijn gek op de woorden korting, sale en gratis. Op zich is daar niets mis mee natuurlijk. Waarom meer betalen dan nodig?

En zo voel jij je misschien ook wel aangetrokken tot auto’s die wel erg mooi geprijsd zijn. Ik moet je helaas teleurstellen. Ook hier moet je niet intrappen.

Niemand is zo gek om honderden of duizenden euro’s minder te vragen voor zijn auto. Tenzij je echt heel nodig van die auto af moet. 
 

 

Mensen zijn gek op korting. Trap er echter niet in bij tweedehands auto's
 

 

Omdat er binnenkort hoge reparatiekosten aan zitten te komen bijvoorbeeld. Daar wil jij natuurlijk niet mee opgezadeld worden. Laat daarom ook deze auto’s staan.

Bijvoorbeeld: Je ziet allemaal vergelijkbare auto’s staan met een prijs van rond de 2.500 euro. Dan staat er ééntje tussen met een prijs van 1.750 euro. De aanbieding van de week!

Geloof mij, niemand is zo gek om zoveel “korting” op zijn of haar auto te geven. Lekker laten staan en verder zoeken. 

Conclusie: Ga niet af op auto’s die eigenlijk te goedkoop zijn. Trap er niet in.

Extra tip: Wij kunnen heel gemakkelijk voor je checken of een prijs klopt. Daar hebben we software voor. Bel gerust. We helpen je gratis en voor niets! 085-7730255.

 

Ga met een gerust hart op zoek naar je eerste auto

Dat waren ze dan. De 4 belangrijkste tips bij het kopen van je eerste auto. Je hebt hard gespaard voor die eerste auto. Dan wil je elke euro ook op de juiste manier besteden!
 

 

Blij met hun eerste auto
 

Met deze tips op zak ga je al beter voorbereid op stap dan de meeste autokopers. Meer goede tips lezen? Hieronder enkele suggesties:

 

8 tips voor het kopen van je eerste auto + mijn eigen ervaring
 

Zo houd je de kosten van je eerste auto laag - 10 tips
 

Heb je wettelijke garantie op een tweedehands auto?
 

Kilometerstand & bouwjaar: zo lees je deze gegevens op de juiste manier
 

Deel artikel

Meer blogs in de categorie Juiste auto vinden

3 dingen die jij te weten komt over de vorige eigenaren van de auto

Elk jaar wisselen meer dan anderhalf miljoen tweedehands auto’s van eigenaar. En als je zo’n auto gaat kopen, dan wil je natuurlijk zoveel mogelijk over de geschiedenis daarvan weten.

De eigenaren historie van een auto is daar een belangrijk onderdeel van. Deze informatie vertelt je 3 belangrijke dingen over de eigenaren.

Hoe jij het meeste uit deze informatie haalt, ga ik je nu vertellen.

Robert van Heerde op Juiste auto vinden RDW

De Ultieme Online Kenteken Check doe je zo (100% gratis)

Elke maand doen wij enkele honderden gratis kentekenchecks. Deze check is bedoeld voor mensen zoals jij, die op zoek zijn naar een tweedehands auto.

30% van de auto’s raden wij direct al af. Zónder dat we de auto in het echt hebben gezien. Kun je op afstand de technische staat van de auto inzien? Nee.

Robert van Heerde op Juiste auto vinden Bpm NAP RDW Tellerrapport WOK-melding

Proefrit maken? Eerst even deze 8 tips lezen!

Er zijn genoeg artikelen te vinden met tips voor het maken van een proefrit. Die staan echter vol met fouten, moeilijke woorden en tips waar je als leek niets aan hebt.

Daarom in dit artikel: 5 tips voor het maken van een proefrit. Juist voor mensen die geen verstand van auto’s hebben.

Robert van Heerde op Juiste auto vinden APK RDW

Je auto snel particulier verkopen met de perfecte advertentie (4 stappen)

Wij geven regelmatig tips over het kopen van een tweedehands auto. Maar wat doe je met je oude auto? Je kunt hem natuurlijk inruilen. Wel zo gemakkelijk. Maar financieel gezien niet de beste keuze.

Robert van Heerde op Juiste auto vinden

5 kenmerken van een oplichtersadvertentie

Drie per dag. Dat is het aantal oplichtersadvertenties die we per dag tegenkomen. Minstens. Mensen benaderen ons met de vraag of dit een goede auto is om te laten keuren. In dit artikel vertel ik je hoe je een oplichtersadvertentie herkent.

Robert van Heerde op Juiste auto vinden

8 tips voor het kopen van je eerste auto + mijn eigen ervaring

Het is nu ongeveer vijf maanden geleden dat ik met mijn nieuwe baan bij Mijn Autocoach begon als online marketeer. Tot voor kort had ik geen auto nodig voor mijn werk. Reizen met het openbaar vervoer was prima te doen. Nu ligt dat echter anders. Elke dag van Zutphen naar Nijkerk op en neer met de trein is niet echt ideaal. Het werd dus tijd voor een auto. Onze eerste auto.

Robert van Heerde op Juiste auto vinden

5 redenen om wel of niet een ex-leaseauto te kopen

Als je in de markt bent voor een gebruikte auto, dan heb je grofweg 5 mogelijkheden. Koop je de auto bij een particulier, handelaar, autobedrijf, dealer of leasemaatschappij? In dit artikel ga ik dieper in op de laatste optie. Is het een verstandige keuze om voor zo'n ex-leaseauto te gaan? Daar neem ik uiteraard ook weer onze ervaringen in mee.

Robert van Heerde op Juiste auto vinden

Auto kopen bij particulier of autobedrijf? Onze ervaring

Stel, je bent op zoek naar een tweedehands auto. Dan heb je twee keuzes: kopen bij een particulier of kopen bij een autobedrijf. Wat is nu het beste? Beide opties kunnen een prima oplossing zijn. Ik vertel je in dit artikel wat de voor- en nadelen zijn van beide opties, zodat je zelf een besluit kunt nemen. Natuurlijk mag je ook contact met ons opnemen voor advies. Bel ons op 085-7730225.

Robert van Heerde op Juiste auto vinden