Zo houd je de kosten van je eerste auto laag – 10 tips

Robert van Heerde op Tips

Kleine auto's zijn over het algemeen goedkoper dan grote. Lees de 10 tips uit dit artikel

Je eerste auto kopen. Spannend! En vooral ook; duur! Voor een kleine auto betaal je al snel € 350,- per maand wanneer je 10.000 kilometer per jaar rijdt…. Lijkt misschien wat overdreven, maar als je alle kosten bij elkaar optelt zit je er zo aan.


In dit artikel vertel ik je hoe je de kosten van je eerste auto zo laag mogelijk houdt. 

 

1. Koop een goedkope auto…. (open deur?)

Lijkt misschien een open deur. Ik heb het echter niet alleen over de aanschafwaarde, maar ook over de nieuwwaarde van de auto. Bij een allriskverzekering is de nieuwwaarde van invloed op de premie die je betaalt. 

2. Koop een auto met nieuwe banden

Zonde als je net een auto hebt gekocht, en je moet na twee maanden al nieuwe banden kopen. Dat kost je zo 50 euro per band. Let daarom op de profieldiepte. Het wettelijke minimum is 1,6 millimeter. Is de profieldiepte nu twee millimeter, dan weet je dat ze binnenkort vervangen moeten worden.
 

 

Eerste auto kopen? Koop er een met nieuwe banden om kosten te voorkomen
 


Natuurlijk is bovenstaand verhaal een voorbeeld. Een auto met nieuwe remmen is ook mooi meegenomen! En hoe lang is de apk nog geldig?

3. Wacht tot je 24 bent

Dit is geen optie als je echt een auto nodig hebt. Maar het bespaart je wel geld! Tot 24 jaar betaal je bij bijna alle verzekeraars een toeslag. Ze zien je als een verhoogd risico. 

Bij een WA-verzekering betaal je t/m je 23e ongeveer 20 euro per maand extra. Dat is toch weer 240 euro per jaar.

4. Koop een lichte auto

Heb je geen grote auto nodig waar je met 5 man in kan zitten? Koop dan een zo klein mogelijke auto. Het gewicht van de auto heeft namelijk invloed op de autoverzekering, wegenbelasting én het verbruik. Met een lichte auto bespaar je dus op drie kostenposten tegelijk.

5. Kies voor benzine

Koop je de auto vooral voor je plezier, kies dan voor een benzine. Diesel is per liter goedkoper, maar de wegenbelasting is extra hoog voor diesels. Meestal 2 tot 3 keer het bedrag wat je voor een benzine betaalt. Je moet dus behoorlijk wat kilometers rijden om dat terug te verdienen.

6. Wanneer is de distributieriem vervangen?

Er zijn van die reparaties die bij vrijwel elke auto voorkomen en zorgen voor een behoorlijke rekening. Denk bijvoorbeeld aan de distributieriem. Ga na wanneer deze bij de auto vervangen moet worden. Kosten hiervoor variëren van 350 tot 800 euro. Een duur grapje dus! 
 

 

Kijk wanneer de distributieriem vervangen is
 

7. Pak de fiets

Ondanks dat je een auto hebt, hoef je natuurlijk niet altijd met de auto te gaan. Je kunt af en toe ook de fiets pakken en zo brandstof besparen.

8. Koop een auto bij een particulier

Koop je auto van een particuliere aanbieder. Over het algemeen zijn deze goedkoper dan bij een autobedrijf. Een particulier heeft niet te maken met een marge (lees ook mijn artikel over het kopen van een auto bij een particulier of autobedrijf). 

9. Onderhandel!

Probeer altijd iets van de prijs af te halen. Mocht dat niet mogelijk zijn, onderhandel dan over nieuwe banden, reparatie van die ene deuk of iets anders. Ben je zelf niet zo’n held in onderhandelen? Neem dan iemand mee die dat wel is (één van onze coaches bijvoorbeeld)!
 

 

Onze autocoach voert voor jou de onderhandelingen uit
 

10. Auto delen?

Het delen van een auto is de makkelijkste manier om geld te besparen. Bijvoorbeeld met een vriend, broer, zus, vader of moeder. Stem vooraf wel goed af wanneer jullie de auto nodig hebben. Als je altijd tegelijkertijd een auto nodig hebt, schiet je er niets mee op.
 

Lees ook: Hoe ik mijn eerste auto kocht + 8 praktische tips

Deel artikel

Meer blogs in de categorie Tips

Proefrit maken? Eerst even deze 8 tips lezen!

Er zijn genoeg artikelen te vinden met tips voor het maken van een proefrit. Die staan echter vol met fouten, moeilijke woorden en tips waar je als leek niets aan hebt. Daarom in dit artikel: 5 tips voor het maken van een proefrit. Juist voor mensen die geen verstand van auto’s hebben.

Robert van Heerde op Tips

De 4 belangrijkste tips om zorgeloos je eerste auto te kopen

Je eerste auto kopen. Dat is leuk. Tenminste, dat zou het moeten zijn. Je hebt vast wel eens gehoord van vrienden of familie, dat ze een enorme miskoop gedaan hebben. “De auto zag er zo netjes uit. We hebben het maar gewoon gedaan. Een week later stonden we langs de weg”.

Robert van Heerde op Tips

Uitdaging: contant geld storten na het verkopen van je auto

Wij van GoCredible hebben een klein onderzoek gedaan. En wat blijkt, da’s helemaal nog niet zo eenvoudig om cash geld te storten als particulier en in veel gevallen ook helemaal niet eens gratis. Zie hier een aantal van onze opmerkelijke bevindingen. 

Teun Lammers op Tips

Je auto snel particulier verkopen met de perfecte advertentie (4 stappen)

Wij geven regelmatig tips over het kopen van een tweedehands auto. Maar wat doe je met je oude auto? Je kunt hem natuurlijk inruilen. Wel zo gemakkelijk. Maar financieel gezien niet de beste keuze.

Robert van Heerde op Tips

5 kenmerken van een oplichtersadvertentie

Drie per dag. Dat is het aantal oplichtersadvertenties die we per dag tegenkomen. Minstens. Mensen benaderen ons met de vraag of dit een goede auto is om te laten keuren. In dit artikel vertel ik je hoe je een oplichtersadvertentie herkent.

Robert van Heerde op Tips

8 tips voor het kopen van je eerste auto + mijn eigen ervaring

Het is nu ongeveer vijf maanden geleden dat ik met mijn nieuwe baan bij Mijn Autocoach begon als online marketeer. Tot voor kort had ik geen auto nodig voor mijn werk. Reizen met het openbaar vervoer was prima te doen. Nu ligt dat echter anders. Elke dag van Zutphen naar Nijkerk op en neer met de trein is niet echt ideaal. Het werd dus tijd voor een auto. Onze eerste auto.

Robert van Heerde op Tips

5 redenen om wel of niet een ex-leaseauto te kopen

Als je in de markt bent voor een gebruikte auto, dan heb je grofweg 5 mogelijkheden. Koop je de auto bij een particulier, handelaar, autobedrijf, dealer of leasemaatschappij? In dit artikel ga ik dieper in op de laatste optie. Is het een verstandige keuze om voor zo'n ex-leaseauto te gaan? Daar neem ik uiteraard ook weer onze ervaringen in mee.

Robert van Heerde op Tips

Auto kopen bij particulier of autobedrijf? Onze ervaring

Stel, je bent op zoek naar een tweedehands auto. Dan heb je twee keuzes: kopen bij een particulier of kopen bij een autobedrijf. Wat is nu het beste? Beide opties kunnen een prima oplossing zijn. Ik vertel je in dit artikel wat de voor- en nadelen zijn van beide opties, zodat je zelf een besluit kunt nemen. Natuurlijk mag je ook contact met ons opnemen voor advies. Bel ons op 085-7730225.

Robert van Heerde op Tips

Occasion kopen? 8 tips tegen oplichting

Een tweedehands auto kopen is nooit zonder risico. U loopt altijd het risico om opgelicht te worden wanneer u een occasion koopt. Oplichters zijn er immers in gespecialiseerd om gebreken te verbergen en u een goed gevoel te geven. Het is daarom belangrijk om altijd goed op uw hoede te zijn bij de aanschaf van een gebruikte auto. Bent u van plan een occasion te kopen? Houd dan de volgende 8 tips in het achterhoofd. Heeft u na afloop van dit artikel nog vragen, of wilt u de auto waar u interesse in heeft met ons bespreken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Tips RDW