Hoe weet je of een autoverkoper betrouwbaar is?
10 december 2020 
8 min. leestijd

Hoe weet je of een autoverkoper betrouwbaar is?

Ben je toe aan een andere tweedehands auto, bijvoorbeeld omdat de huidige aan vervanging toe is? Dan ga je op zoek naar een andere auto. Maar waar ga je zoeken? Waar begint de zoektocht en nog belangrijker, bij welke verkoper koop je de auto. Je wilt toch bij een professionele en betrouwbare autoverkoper kopen?

Hoe beoordeel je een autoverkoper? Dat is niet altijd makkelijk. In dit blog leggen we je uit waar je op moet letten bij het beoordelen van een autoverkoper. We wijzen je erop dat oplettendheid een vereiste is. Helaas zien we in de praktijk met regelmaat dat iemand een verkeerde aankoop. Hier kunnen meerdere factoren een rol spelen. Maar ga niet alleen af op de blauwe ogen van de verkoper.

Tweedehands auto aankoopgids

Waar koop je jouw tweedehands auto?

De kans is groot dat jouw zoektocht online begint. Je klapt je laptop open en komt terecht op websites als:

Op deze websites vind je auto’s die worden aangeboden door bedrijven en particulieren. Waarschijnlijk kijk je niet direct naar de aanbieder van de auto. Eerst zoek je naar een auto die past bij wat je voor ogen hebt. Je filters op merk, kleur of type auto. Afhankelijk van de filters kom je op een resultaat wat je bevalt.

Zie ook: Tweedehands auto online kopen: zo vind je een passende auto

Van wie koop je de auto?

Er zijn diverse aanbieders van tweedehands auto’s. Je kunt terecht bij:

Over al deze aanbieders valt iets te zeggen. In algemene zin raden we je aan om te kijken wat de reviews over het bedrijf zijn waar je wilt kopen. Zoek de naam van de verkoper in Google en je beschikt vrij vlot over handige informatie.

Particulieren

Schaf je een tweedehands auto aan via een particulier, dan moet je weten dat een particulier lastig te controleren is. In je vooronderzoek vind je doorgaans amper informatie over de betrouwbaarheid. Je gaat hier dus af op je eigen kennis en het gevoel wat de verkoper je geeft. Bijkomend nadeel is dat je niet terug kunt vallen op de verkoper wanneer er sprake is van verborgen gebreken. Ook is onderhandelen over eventuele reparaties geen optie.

Zie ook: Tweedehands auto kopen van particulier

Merkdealer

Een merkdealer richt zich specifiek op de verkoop van een eigen merk auto. Wel worden steeds vaker andere merken verkocht. Bij een merkdealer koop je vaak een goede auto. Merkdealers zijn betrouwbaar. Je betaalt vaak (niet altijd) meer voor de auto, maar dan heb je ook waar voor je geld.

Garageformule

Een verkoper die werkt vanuit een garageformule verkoopt doorgaans goede auto’s tegen goede prijzen. Over de prijs valt doorgaans niet te onderhandelen, omdat deze verkocht wordt tegen de meeneemprijs. Groot voordeel is dat er sprake is van een werkplaats, waardoor onderhoud door de verkoper zelf uitgevoerd kan worden. Over de reparatieprijs valt wel te onderhandelen (in bepaalde gevallen).

Handelaar

Een autohandelaar heeft geen eigen werkplaats en houdt zich enkel en alleen bezig met de inkoop en verkoop van auto’s. De kwaliteit van werken verschilt. De auto wordt niet altijd geheel gecontroleerd op de brug. Hierdoor kunnen er problemen zijn met de auto die niet bekend zijn. Dit kan achteraf erg vervelend zijn. Ook de onderhandeling over benodigde reparaties kan stroef verlopen. Let wel: er zijn voldoende handelaren die een goede connectie hebben met garagebedrijven die het onderhoud van de auto uit handen nemen

Universeel autobedrijf

Universele autobedrijven zijn niet aangesloten bij grote ketens (zoals de garageformules). Hier zijn goede auto’s te vinden, tegen goede prijzen. Waar nodig kunnen reparaties direct uitgevoerd worden. Over de prijs valt vaak niet meer te onderhandelen, door de genoemde meeneemprijs.

betrouwbare autoverkoper handelaar

Hoe weet je of een autoverkoper betrouwbaar is?

Bij een particulier moet je op de blauwe ogen van de verkoper vertrouwen. Met andere woorden: je moet zeker zijn van je zaak wanneer je een auto van een particulier koopt. Deze geeft namelijk geen garantie, want dat hoeft de verkoper niet te doen. Toch kun je online wel wat onderzoek doen. Misschien heeft de verkoper wel meer auto’s te koop en is het een kleine handelaar.

Dat hoeft niets te betekenen, maar de kans bestaat dat je via internet meer informatie kunt vinden. Staat er een mobiel telefoonnummer bij de advertentie? Google dat nummer eens, wellicht dat je meer aanbod vindt van dezelfde verkoper.

Een bedrijf controleren is net iets makkelijker. Je hoeft alleen maar ‘ervaringen naam autobedrijf’ in te tikken en je krijgt informatie. Je kunt ook contact opnemen met de verkoper en om informatie vragen. De verkoper zal alle vragen netjes moeten beantwoorden en geen vage opmerkingen maken over bijvoorbeeld het onderhoud.

Vreemde zaken

Andere zaken die je kunt zien als een signaal om op te letten:

  • Gebrekkige advertentietekst
  • Uitsluitend contact per e-mail
  • Beperkt aantal foto’s
  • Erg lage prijs

Ga naar: 4 kenmerken van een oplichtersadvertentie

betrouwbare autoverkoper Mijn Autocoach

Vertrouw je het niet helemaal?

Soms heb je dat gewoon: een onbestendig gevoel over iets. Dat kun je ook hebben bij een autoverkoper. Je vertrouwt het niet. Wat moet je dan doen?
Dan kan Mijn Autocoach je helpen, want wij kennen (bijna) alle verkopers van tweedehands auto’s. We weten precies hoe de vork in de steel zit en zullen onze praktijkervaring met je delen.

Vraag een adviesgesprek aanvragen.

Zoekopdracht aanvragen

Wil je dat wij op zoek gaan naar de juiste tweedehands auto bij een betrouwbare autoverkoper? Dat kun je dan tijdens het adviesgesprek aangeven. Je krijgt dan binnen een dag onze keuze, gebaseerd op jouw wensen.

Ga naar zoekopdracht aanvragen.

Aankoopkeuring

Ben je zelf al op zoek gegaan en heb je de juiste auto al gevonden? Dan kunnen wij deze auto voor je keuren door een aankoopkeuring. Hierbij controleert een van onze experts de gehele auto. Niet alleen de technische staat. We controleren ook de historie van de auto, de kilometerstand, het gepleegde onderhoud en nog veel meer.

We maken ook, eventueel samen met jou, een uitgebreide proefrit, waarbij we controleren of alles naar behoren werkt. Het maakt niet uit waar de auto staat, want onze experts werken door het hele land. Hierbij controleren we ook de verkoper en de ervaringen van andere kopers.

Ga naar hoe werkt de aankoopkeuring.

Aankoopadvies

Wil je alleen bepaalde informatie over een auto of een aankoopadvies, dan kan dat ook. We zullen dan een goed en eerlijk advies geven.

Ga naar aankoopadvies aanvragen.

Alles Geregeld Service

Wil je helemaal geen gedoe, maar wel de perfecte tweedehands auto bij een betrouwbare autoverkoper halen? Dan ga je voor onze alles-geregeld-service. We regelen alles voor je, van het zoeken tot het onderhandelen over de prijs. We leveren de auto zelfs bij je af en dat vaak binnen een week!
Vraag de alles geregeld service aan.

Contact

Wij hopen dat je ontzettend veel hebt gehad aan dit blog. We delen onze kennis met jou om te voorkomen dat je foute keuzes maakt. Laat gerust een reactie achter onder dit blog. Uiteraard mag je ons ook e-mailen of bellen via 085-7730225.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Mijn Autocoach vind je waardevolle blogs die je verder helpen. Heb je deze blogs al gelezen:

Over de schrijver