arrow_drop_up arrow_drop_down

Sluit je autoverzekering via Mijn Autocoach af

De goedkoopste autoverzekering in 10 minuten afsluiten én € 50,- korting op onze aankoopkeuring!

  • Vergelijk meer dan 120 autoverzekeringen
  • Altijd de goedkoopste autoverzekering afsluiten
  • Honderden euro's per jaar besparen
  • Independer regelt je overstap. Zo wissel je zorgeloos van verzekeraar
  • Binnen 10 minuten een autoverzekering afsluiten

Een autoverzekering. Iedereen met een auto heeft er één nodig. Dat is namelijk wettelijk verplicht. Stel dat je iemand aanrijdt, en je hebt geen autoverzekering. Dan draai je op voor alle kosten. Dus ook voor alle medische kosten voor de persoon die je aangereden hebt. Mensen die dit overkomen, zijn vaak hun hele leven bezig met betalen.

Dekkingen autoverzekering

Welke dekking je kiest is helemaal aan jou. Maar net wat je zelf prettig vindt. In het kort heb je de volgende 3 mogelijkheden:

WA – Dit is de minimale verzekering. Alleen schade aan anderen wordt vergoed. Dit is de minimale autoverzekering die je moet hebben en tevens ook de goedkoopste.

WA-Plus – Dit is de minimale dekking inclusief schades door onder andere storm, aanrijding met dieren, ruitschade, brand en rellen.

WA-Casco – Bij WA-Casco of allrisk ben je ook verzekerd voor schade die je zelf aanbrengt. Bijvoorbeeld door van de weg te raken of door het raken van een paaltje.

Uiteraard betaal je een hogere premie bij een hogere dekking. WA-Casco is over het algemeen ruim twee keer zo duur als een WA-verzekering. Naast de autoverzekering zelf, zijn er ook nog een aantal aanvullende verzekeringen af te sluiten.

Aanvullende verzekeringen

No-claim bescherming

Als je schade laat herstellen via de verzekeraar, dan verlies je een schadevrij jaar. En dat houdt weer in dat je premie omhoog gaat. Met de no-claim bescherming claim je 1 schade per jaar zonder dat je premie omhoog gaat. Uiteraard betaal je hier wel extra voor. Let op: zodra je overstapt naar een andere verzekeraar, telt gewoon weer de premie die past bij het aantal schadevrije jaren.

Ongevallenverzekering voor inzittenden

Krijg je een ernstig ongeluk? Dan zorgt deze verzekering voor een vergoeding bij overlijden of blijvende invaliditeit. Dit geldt voor zowel de bestuurder als de passagier. Houd er rekening mee dat je een vast bedrag uitgekeerd krijgt, die eventueel lager ligt dan de daadwerkelijke kosten.

Schadeverzekering voor inzittenden

Dit lijkt misschien erg op bovenstaande verzekering, toch is het iets heel anders. Met de schadeverzekering voor inzittenden wordt niet alleen letsel vergoed, maar ook schade aan kleding en bagage. Ben je door het ongeluk tijdelijk niet in staat om te werken, dan krijg je hier ook een vergoeding voor. De verzekering geldt voor zowel de bestuurder als de passagier. Dit geldt ook als jij zelf de veroorzaker van het ongeluk bent.

Rechtsbijstandverzekering

Met deze verzekering ontvang je juridische hulp bij conflicten. Bijvoorbeeld bij de vraag wie verantwoordelijk was voor het ongeluk of bij conflicten met een autobedrijf. Heb je al een rechtsbijstandverzekering? Dan is de kans aanwezig dat je hiervoor al verzekerd ben. Ga dit eerst even na voordat je deze aanvullende verzekering afsluit.

Welke factoren zijn van invloed op de premie van de autoverzekering?

De premie die je betaalt, wordt bepaald aan de hand van een hele rij factoren. Het verschilt per verzekeraar welke factoren van invloed zijn.

Het gewicht. Een zwaardere auto zorgt voor meer schade bij een ongeval.

Het vermogen. Een hoger vermogen zorgt voor een hoger risico.

De waarde. Een duurdere auto is vaak ook duurder om de vervangen of te repareren. De ene verzekeraar kijkt naar de dagwaarde en de andere weer naar de cataloguswaarde. Dit verschilt per verzekeraar.

De leeftijd van de bestuurder. Bestuurders tot 24 jaar betalen bij de meest verzekeraars een toeslag. Bestuurders van boven de 60 betalen soms ook een hogere premie. Beide leeftijdsgroepen lopen meer risico.


De postcode. In een drukke stad is de kans op een ongeluk groter dan op het platteland. Sommige verzekeraars kijken zelfs specifiek naar je adres en huisnummertoevoeging.

Aantal kilometers. Er zijn verzekeraars die een hogere premie rekenen bij meer kilometers. Immers, als je meer rijdt, heb je ook meer kans om schade te rijden. Er zijn echter ook verzekeraars die een lagere premie rekenen bij meer kilometers. Bij de meeste verzekeraars is het aantal kilometers niet van invloed.

Je schadevrije jaren. Voor elk jaar dat je geen schade rijdt, gaat je premie omlaag. Het werkt echter ook de andere kant op. Je kunt zelfs in de min komen.


Daarnaast zijn er nog een paar factoren die bij de meeste mensen niet van toepassing zijn. Heb je een rijontzegging gehad, een strafblad of ben je een wanbetaler (geweest)? Ook dan wordt je premie bij de meeste verzekeraars hoger.

Ik ga een auto kopen. Hoe gaat het afsluiten van de autoverzekering in zijn werk?

Als je een autoverzekering online afsluit, gaat deze direct in. Maar je kunt ook een datum in de toekomst opgeven waarop de verzekering moet ingaan.


Neem je de auto na de proefrit direct mee naar huis? Sluit dan voor vertrek even een verzekering af. Oriënteer je van tevoren alvast, zodat je de verzekering snel afgesloten hebt. Vraag het autobedrijf of de particulier eventueel of je gebruik mag maken van de computer. Je kunt de verzekering natuurlijk ook telefonisch afsluiten.


Moet er nog wat aan de auto gebeuren voordat je hem meeneemt? Dan heb je nog even tijd om thuis de autoverzekeringen te vergelijken. Zodra je weet wanneer je de auto op gaat halen, sluit je de verzekering af met de ophaaldatum als ingangsdatum. Ga nooit zonder verzekering de weg op!


Als de RDW merkt dat je geen autoverzekering op je naam hebt, dan kan dit een boete opleveren van € 400,-. Houdt de politie je staande, dan krijg je een boete van € 550,-. En dan heb je natuurlijk nog het risico op een ongeluk. In een dergelijk geval draai je op voor alle kosten. 

Koekje erbij?