arrow_drop_up arrow_drop_down
De auto zakelijk of privé aanschaffen? Dit is het antwoord

De auto zakelijk of privé aanschaffen? Dit is het antwoord

Wanneer je als ondernemer een nieuwe auto koopt, zet je deze hoogstwaarschijnlijk op de zaak. Vervolgens betaal je bijtelling voor het privégebruik van de auto.

De bijtelling blijft altijd gelijk, terwijl de waarde van je auto steeds lager wordt. In verhouding betaal je dus vrij veel geld, voor een oudere auto.

Wanneer is het interessant om een auto van de zaak naar privé te halen?

In dit geval kan het interessant zijn om de auto niet meer op de zaak te houden, maar naar privé te halen. Je declareert dan 19 cent per kilometer voor de zakelijke kilometers.

Let op: Je kunt niet meer dan 19 cent per kilometer declareren. Hier zit álles bij in: afschrijving, onderhoud, reparaties, parkeerkosten en alle andere kosten voor het rijden met de auto.

Als zzp’er

Wil je als zzp’er je auto naar privé halen? Dan moet daar wel een goede reden voor zijn (bijzondere omstandigheid). Dit kan bijvoorbeeld een wijziging in de regels zijn.

Als je een andere keuze had gemaakt als je wist dat de regels zouden veranderen, kan dat gezien worden als een bijzondere omstandigheid.

Je kunt het ook anders doen. Als je een andere auto koopt, kun je deze gelijk op privé zetten.

Als dga

Als dga gaat het een stuk makkelijker. Je bent voor de Belastingdienst namelijk gewoon werknemer van de bv. Je kunt daarom de auto overnemen van de bv.

Let op: je moet een reële prijs betalen voor de auto. Ga daarom na wat een vergelijkbare auto kost.

Valt woon-werkverkeer onder privé- of zakelijke kilometers?

Eigenlijk onder beide. Maar hoe zit dat dan?

Voor de inkomstenbelasting

Je rekent voor je zakelijke ritten 19 cent per kilometer. Ook je woon-werkverkeer valt in dit geval onder zakelijke ritten. Je mag naast de 19 cent per kilometer, geen andere kosten (zoals onderhoud) opnemen in je administratie.

Alle autokosten moet je betalen van die 19 cent per kilometer.

Voor de btw

De btw die je betaalt voor zaken als onderhoud, mag je wél aftrekken als voorbelasting. Dit mag voor het percentage dat je de auto zakelijk gebruikt.

Rijd je 30% van de kilometers zakelijk, dan mag je 30% van de btw aftrekken als voorbelasting. Maar let op: voor de btw telt woon-werkverkeer niet als zakelijke kilometers.

Ik rijd mijn auto van de zaak niet privé. Waar moet ik op letten?

Rijd je met een auto van de zaak minder dan 500 privékilometers per jaar? Dan hoef je geen bijtelling te betalen. Houd er echter rekening mee dat je wel een kilometerregistratie moet bijhouden.

Misbruik

Er zijn veel mensen die misbruik maken van deze regel. Ze betalen geen bijtelling, maar gebruiken de auto wel privé. Dit is uiteraard verboden.

De Belastingdienst controleert hier steeds meer op. Dit doen ze bijvoorbeeld door kentekens te scannen langs een drukke weg. Maar ook parkeerplaatsen bij woonboulevards of evenementen worden regelmatig bezocht door de Belastingdienst.

Als je betrapt wordt, vraagt de belastingdienst om je kilometerregistratie. Je valt dan door de mand. Je betaalt alsnog de bijtelling. Maar ook een boete (25% van de totale niet betaalde bijtelling).

Ik gebruik mijn privéauto voor de zaak. Waar moet ik op letten en wat zijn de voordelen?

Als je je privéauto voor zakelijke kilometers gebruikt, dan mag je 19 cent per kilometer als kosten in rekening brengen. Deze breng je dus in mindering op de omzet.

Maar dat is het dan ook. Je kunt verder geen kosten opnemen in de zaak. Je moet het doen met die 19 cent. Dat geldt dus ook voor onderhoud, reparaties en parkeerkosten.

Uiteraard kun je zelf bepalen hoeveel cent per kilometer je in rekening brengt bij je opdrachtgevers.

Daarnaast is het van belang dat je een kilometerregistratie bijhoudt. Dit doe je voor alle kilometers. Dus ook de privékilometers.

Ik rijd meer zakelijke dan privé kilometers met mijn privéauto. Is dat een probleem?

Dit hoeft geen probleem te zijn. Je kunt gerust meer zakelijke dan privé kilometers rijden. Je moet er alleen op letten dat je niet minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt.

Kom je daaronder? Dan eist de Belastingdienst dat je de auto op de zaak zet. Je kunt dan geen 19 cent per kilometer declareren. Wél kun je de daadwerkelijke kosten (zoals onderhoudsbeurten) declareren.

Dit doe je naar verhouding. Dus rijd je 80% van de kilometers zakelijk, dan neem je 80% van de kosten op in de administratie als kostenpost.

Auto op het oog?

Sta jij op het punt om een auto aan te schaffen? Of ben je ondernemer en zit je met een vraag? Stel 'm hieronder en wij helpen je verder. Gratis & vrijblijvend. Koekje erbij?