arrow_drop_up arrow_drop_down
Auto kopen bij merkdealer: voordelen en nadelen

Auto kopen bij merkdealer: voordelen en nadelen

Wil je een auto kopen bij een merkdealer en vraag je je af of dit verstandig is? In dit artikel gaan we in op de voor- en nadelen van het kopen van een tweedehands auto bij een merkdealer.

Een merkdealer vertegenwoordigt een bepaald automerk. De dealer wil zijn licentie niet kwijtraken. Kort gezegd zit je doorgaans goed bij de aanschaf van een auto bij de merkdealer. Vaak (niet altijd) betaal je iets meer, maar dan heb je ook waar voor je geld.

Voordelen merkdealer

Een groot voordeel van een merkdealer is dat de dealer alles weet van het merk auto's dat hij verkoopt. De dealer heeft toegang tot de meest betrouwbare informatie bij de fabrikant, waar dat voor andere bedrijven niet altijd zo is.

Bij een merkdealer vind je meestal jonge tweedehands auto's van het dealermerk, goed onderhouden met aantrekkelijke garantiebepalingen. De merkdealer heeft daarvoor een eigen en goed toegeruste werkplaats, waar alle werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd.

Tweedehands auto aankoopgids

Mankementen aan de auto

Mocht er iets aan een ingeruilde auto mankeren, dan zal een dealer dit laten repareren, voordat de auto in de verkoop gaat. Je kunt altijd inruilen bij een merkdealer, al zullen ze voor een oude afgeschreven auto niet veel meer geven dan de sloopprijs. Deze schuiven ze direct door naar de sloop of de handel.

Bij sommige merkdealers vind je alleen jonge tweedehands auto's. Bij andere dealers vind je occasions van alle leeftijden en bijbehorende kilometerstanden. Sla daarom de merkdealers nooit over tijdens jouw zoektocht naar een tweedehands auto.

De garantiebepalingen bij een merkdealer kunnen goed uitvallen, mits er niet te veel voorwaarden worden gesteld. Je hebt wettelijk al recht op een bepaalde periode.

Lees ook: Verborgen gebreken van een tweedehands auto.

prijzen tweedehands auto bij merkdealer

Nadelen merkdealer

Het nadeel van een merkdealer is dat ze doorgaans hogere prijzen rekenen voor een tweedehands auto. Een dealer wil de auto zo snel mogelijk verkopen, met zoveel mogelijk winst, afhankelijk van de prijs die hij voor de auto heeft betaald. Meestal heb je weinig onderhandelingsruimte, maar het kan wel als je weet waar je over praat.

Transparantie over prijzen

Een merkdealer noemt in de advertenties vaak een meeneemprijs.

De meeneemprijs van een auto is de prijs van de auto in de huidige toestand. Het is belangrijk dat jij je hier goed bewust van bent. Weet dat er bovenop de meeneemprijs vaak nog andere kosten komen. Zo blijkt dat bij 90% van de auto's met een meeneemprijs nog extra onderhoudskosten gerekend worden. Voorbeeld van mogelijke kosten zijn:

  • noodzakelijke onderhoud
  • kleine en/of grote onderhoudsbeurt
  • reparaties

Een dealer is niet altijd even transparant wat de prijzen betreft. Zo kan het zijn dat er sprake is van extra kosten. In de advertenties worden de zogenaamde afleverkosten niet genoemd. Achteraf blijkt dat deze ook betaald moeten worden. De getoonde prijs is dan een lokkertje.

De geschiedenis van de auto

Bij een merkdealer mag je verwachten dat ze alles weten van de aangeboden auto. Vraag door over de onderhoudshistorie (vraag om het boekje!), de vorige eigenaar of eigenaren, eventuele schades en ga zo maar door. Dan blijkt of de verkoper alles weet van de auto.

Lees ook: Vorige eigenaren van de auto

garantie auto kopen bij merkdealer Mijn Autocoach

Garantievoorwaarden

Let op: soms wordt er gestunt met de garantievoorwaarden. In de communicatie spreekt de dealer over zes maanden garantie. Dat klinkt leuk, maar wettelijk gezien heb je minimaal recht op drie maand garantie. Zoek dus uit op hoeveel maanden je daadwerkelijk garantie hebt.

Lees meer: Wettelijke garantie op een tweedehands auto

Kopen bij de merkdealer?

Koop je een goede occasion altijd bij de merkdealer? Die vraag is niet zomaar te beantwoorden. Wat we wel weten is dat we bij Mijn Autocoach een database hebben opgebouwd met duizenden aanbieders van tweedehands auto's zoals autohandelaren, universele autobedrijven en autohandelaren. Op basis van onze ervaring kunnen wij je vertellen wat handig is en wat niet.

Doe je huiswerk goed en neem deze informatie mee in je achterhoofd.

Lees ook auto kopen bij particulier of handelaar.

Wil je meer weten?

Heb je een auto op het oog bij een merkdealer, maar wil je zekerheid? Je mag ons altijd bellen met vragen.

Wij hopen dat je veel hebt gehad aan dit blog. We delen onze kennis met jou om te voorkomen dat je foute keuzes maakt. Laat gerust een reactie achter onder dit blog. Uiteraard mag je ons ook e-mailen of bellen via 085-7730225.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Mijn Autocoach vind je waardevolle blogs die je verder helpen. Heb je deze blogs al gelezen:

Auto op het oog?

Sta jij op het punt om een auto aan te schaffen? Of ben je ondernemer en zit je met een vraag? Stel 'm hieronder en wij helpen je verder. Gratis & vrijblijvend. Koekje erbij?