arrow_drop_up arrow_drop_down
Auto kopen bij een autohandelaar: voordelen en nadelen

Auto kopen bij een autohandelaar: voordelen en nadelen

Wil je een tweedehands auto kopen bij een autohandelaar? Vraag jij je af of dit betrouwbaar is en of het verstandig is om hier je auto te kopen? We hebben de voordelen en nadelen voor je op een rij gezet.

Voordelen kopen bij handelaar

Een autohandelaar doet wat de naam zegt, handelen in auto's. Dat wil zeggen dat ze zich bezighouden met de in- en verkoop van gebruikte auto's. Er zijn handelaren die puur handelen voor de binnenlandse markt, maar er zijn ook handelaren die zich uitsluitend richten op het buitenland. De handelaren die zich richten op het buitenland zijn vaak de opkopers. Ze kopen ‘overschot' op bij andere handelaren, garages, dealers en zelfs particulieren om de auto's vervolgens te exporteren naar andere landen. Deze laten we hier logischerwijs buiten beschouwing.

De binnenlandse autohandelaar probeert zoveel mogelijk goede auto's in te kopen en weer te verkopen. Die inkoop kan bestaat uit ingeruilde en opgekochte auto's.

Mijn Autocoach - auto kopen bij handelaar

Lagere prijs

De prijs van tweedehands auto's bij een handelaar ligt over het algemeen lager dan bij een ander autobedrijf of merkdealer. Dat komt doordat hij meestal geen extra kosten hoeft te maken voor een werkplaats of door dat hij geen flink gepoetste auto's verkoopt. Dat een autohandelaar geen werkplaats heeft betekent overigens niet dat hij geen reparatie uit kan voeren. Dat kan hij uitbesteden uit aan een garage in de buurt, waar hij afspraken mee maakt.

Een autohandelaar heeft een naam om aan te denken en zal proberen zo eerlijk mogelijk te handelen. Hij heeft niets aan negatieve reacties of recensies op het internet. Daarnaast moet een handelaar ook garantie geven op een auto. Dat is hij wettelijk verplicht.

Een handelaar is gebonden aan regels en wetten en wil geen slechte naam krijgen. Een echte autohandelaar zal eerlijke handel willen drijven, uitzonderingen daargelaten. Uitzonderingen zijn er altijd, dat geldt ook voor andere autobedrijven.

Een ander voordeel, naast de lagere prijs, is dat je vaak beter kunt onderhandelen over de prijs.

Tweedehands auto aankoopgids

Nadelen kopen auto bij handelaar

Een handelaar heeft vaak niet de mogelijkheid om een auto goed te controleren. Hij moet afgaan op het verhaal van de verkoper, opgevraagde gegevens en eventueel aanwezige onderhoudshistorie. De eventuele inruilwaarde kan iets lager uitvallen.

Het is daarom belangrijk alle documentatie te bewaren met betrekking tot het onderhoud aan de in te ruilen auto. Je staat dan sowieso sterker bij alle autoverkopers. Een goede handelaar zal je echt geen poot uit willen draaien, maar de kans dat hij gebreken aan een auto over het hoofd ziet is wel aanwezig. Eén voordeel, hij moet garantie geven op de auto en zal hoe dan ook proberen te voorkomen dat hij jou een barrel verkoopt.

Een merkdealer zal er alles aan doen om een auto er als nieuw uit te laten zien. De prijs van zo'n auto is hoger dan bij de handelaar. Hij zal een auto hoogstens door de wasstraat halen en even stofzuigen.

Wil je zeker weten of een handelaar te vertrouwen is, zoek dan naar recensies over het bedrijf.

Lees ook 4 tips voor aankoop eerste auto

gepoetste auto kopen bij handelaar

Waar moet je de auto kopen?

Die vraag is niet zomaar te beantwoorden. Er zijn veel handelaren en aanbieders van occasions op de markt. Hier zitten goede en slechte aanbieders tussen. Je kunt mooie tweedehands auto's vinden bij de handelaar, tegen scherpe prijzen. Alleen je zult zelf je ogen goed open moeten houden, zowel bij de handelaar als bij andere autobedrijven. Wat we wel weten is dat we bij Mijn Autocoach een database hebben opgebouwd met duizenden aanbieders van tweedehands auto's zoals autohandelaren, universele autobedrijven en merkdealers. Op basis van onze ervaring kunnen wij je vertellen wat handig is en wat niet.

Lees ook onze ervaring: auto kopen bij particulier of autobedrijf.

Contact

Heb je een auto op het oog bij een handelaar, maar wil je meer weten over de handelaar of auto? Je mag ons altijd bellen met vragen.

Wij hopen dat je veel hebt gehad aan dit blog. We delen onze kennis met jou om te voorkomen dat je foute keuzes maakt. Laat gerust een reactie achter onder dit blog. Uiteraard mag je ons ook e-mailen of bellen via 085-7730225.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Mijn Autocoach vind je waardevolle blogs die je verder helpen. Heb je deze blogs al gelezen:

 

Auto op het oog?

Sta jij op het punt om een auto aan te schaffen? Of ben je ondernemer en zit je met een vraag? Stel 'm hieronder en wij helpen je verder. Gratis & vrijblijvend. Koekje erbij?