arrow_drop_up arrow_drop_down

Hoe schrijf ik als zzp'er mijn auto af?

Net als bij andere afschrijvingen, is het bij een auto noodzakelijk om op de volgende zaken te letten:

1. Aanschafkosten

Deze moeten hoger zijn dan 450 euro. Zijn de aanschafkosten lager dan dit bedrag? Dan neem je het gehele bedrag in één keer op als kostenpost.

Naast de aanschafkosten, mag je ook de kosten meenemen voor het gebruiksklaar maken van de auto. Bijvoorbeeld kosten voor een onderhoudsbeurt of nieuwe banden.

2. Gebruiksduur

Hoe lang ga je gebruikmaken van de auto? Wanneer dit 5 jaar is, verspreid je de afschrijving over 5 jaar.

3. Restwaarde

Je moet echter wel rekening houden met een restwaarde. De auto die je koopt, is over een aantal jaar nog een bedrag waard. Dit bedrag kun je beter niet afschrijven.

Voorbeeld: Je koopt een auto voor 35.000 euro. Je gaat er 5 jaar mee rijden. Na 5 jaar is de geschatte restwaarde nog 15.000 euro.

35.000 – 15.000 = 20.000 euro. Dit bedrag mag je dus in 5 jaar tijd afschrijven. Dit komt neer om 4.000 euro per jaar. Deze afschrijving geef je in de administratie op als kostenpost.

Wat als ik de auto tot nul afschrijf?

Je kunt de auto afschrijven tot een bedrag van nul euro. Dit is ook niet verboden. Maar houd wel rekening met het volgende.

De uiteindelijke opbrengst van de auto, wordt gezien als winst in je onderneming. Je betaalt uiteindelijk dus belasting over dit bedrag.

Auto op het oog?

Sta jij op het punt om een auto aan te schaffen? Of ben je ondernemer en zit je met een vraag? Stel 'm hieronder en wij helpen je verder. Gratis & vrijblijvend. Koekje erbij?