5 redenen om wel of niet een ex-leaseauto te kopen
17 augustus 2016 
3 min. leestijd

5 redenen om wel of niet een ex-leaseauto te kopen

Als je in de markt bent voor een gebruikte auto, dan heb je grofweg 5 mogelijkheden. Koop je de auto bij een particulier, handelaar, autobedrijf, dealer of leasemaatschappij? In dit artikel ga ik dieper in op de laatste optie. Is het een verstandige keuze om voor zo’n ex-leaseauto te gaan? Daar neem ik uiteraard ook weer onze ervaringen in mee.

Drie duidelijke voordelen

In eerste instantie is het goed om te weten dat ex-leaseauto’s niet geschikt zijn voor de kleinste portemonnee. Ik heb de occasions van vier bekende leasemaatschappijen bekeken. De goedkoopste auto kost op dit moment 6.250 euro. Dat is natuurlijk ook makkelijk te verklaren. Ex-leaseauto’s zijn gemiddeld 3-5 jaar oud.

Eén eigenaar en dealer onderhouden

Ex-leaseauto’s hebben drie duidelijke voordelen tegenover de meeste andere occasions. Ze hebben maar 1 eigenaar gehad, ze zijn goed onderhouden (bij de merkdealer), de onderhoudshistorie is aanwezig (zelfs van een ruitenwisser die vervangen is) en er zijn lange afstanden mee gereden.

Een ingevuld onderhoudsboekje? Ook dat is geen apk eis

Lange afstanden = minder slijtage

Waarom dat laatste een voordeel is? Nou, een auto is gemaakt om te rijden. Niet om stil te staan. Auto’s die alleen voor de boodschappen gebruikt worden, staan meer stil dan dat ze rijden. Tijdens de kleine ritjes wordt er constant geremd, opgetrokken en over drempels gereden.

Dit zorgt voor meer belasting dan bij lange stukken snelweg. En dat laatste is precies waar leaseauto’s voor gebruikt worden.

Lees ook: Het belang van kilometerstanden en bouwjaren

Twee aandachtspunten

Zoals je leest zijn wij behoorlijk positief over ex-leaseauto’s. Ze hebben natuurlijk ook een naam hoog te houden. Er zijn echter wel twee zaken waar je rekening mee moet houden:

De prijs

We krijgen ze nog weleens aan de lijn. Mensen die verwachten dat een auto met een vraagprijs van 8.000 euro, voor 7.000 wel mee naar huis gaat. Die tijd is echt voorbij (uitzonderingen zijn er vast).

Dit komt mede door de slechte periode waar de autobranche in zat, en de toenemende populariteit van occasionsites. Daar boks je als autobedrijf op tegen particulieren, die over het algemeen wat voordeliger zijn.

Waar koop je het beste een auto. Bij een autobedr

Resultaat daarvan is dat autobedrijven met scherpe “online prijzen” adverteren. Vaste prijzen. En zo is het bij leasemaatschappijen ook. Prijzen staan daar vast. Heb je een budget van 8.000 euro? Kijk dan naar auto’s van rond de 7.000 euro. Er komt nog 300 tot 700 euro aan afleverkosten bij. Bij slechts een enkele leasemaatschappij worden geen afleverkosten in rekening gebracht.

Lees ook: Auto kopen bij particulier of autobedrijf? Onze ervaring

Toe aan een beurt?

Zoals ik al vertelde, zijn ex-leaseauto’s goed onderhouden. Let er alleen wel op wanneer de laatste beurt is geweest. Leaseauto’s gaan er vaak uit vlak voor een beurt of voor dure reparaties. Houd er dus rekening mee dat die kosten er binnen een paar maanden na de aankoop nog bijkomen.

Onder andere Athlon, Alphabet en LeasePlan vermelden de complete onderhoudshistorie bij de advertenties.

Wij keuren ex-leaseauto’s regelmatig

Eigenlijk lijken het dus hele goed auto’s, die ex-leaseauto’s. Mijn collega’s keuren ze dan ook regelmatig. Als het een slechte koop is, dan vertellen we dat ook aan de klant.

Kortom: het zijn over het algemeen eerlijke auto’s. Houd er echter rekening mee dat er wat zaken naar boven komen tijdens de aankoopkeuring. Houd daar rekening mee en zoek geen auto’s die precies binnen je budget vallen.

Met deze uitleesapparatuur kunnen we alle storingen vinden

Auto op het oog? Bel 085-7730225 voor gratis advies

Onze experts zitten voor je klaar om de auto die je op het oog hebt door te nemen. We controleren alvast wat belangrijke punten die op afstand zijn in te zien. Dat doen we allemaal voor niets!

Over de schrijver